Main Menu

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Ξάνθη, GR
19°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Εκδηλώσεις από την Αρμένικη Κοινότητα Ξάνθης για την 106η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

106η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Μία επέτειος τιμής και μνήμης για ένα έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο για 106 χρόνια. Ένα έγκλημα διεξοδικά σχεδιασμένο και οργανωμένο με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, που καταγράφηκε στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας ως η πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα.

Δυστυχώς η ατιμωρησία του εγκλήματος της Γενοκτονίας εναντίον του Αρμενικού λαού οδήγησε στην  επανάληψη του εγκλήματος από τον ίδιο  θύτη, την Τουρκία, εναντίον των Ποντίων, του Μικρασιατικού Ελληνισμού και των Κυπρίων. Ο μακρύς κατάλογος των αυθαιρεσιών και των προκλήσεων συνεχίζεται μέχρι και τις ημέρες μας στην Συρία, στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και πιο πρόσφατα στον νότιο Καύκασο, όπου με την άμεση εμπλοκή και εξοπλισμό του αδελφού λαού του Αζερμπαϊτζάν, επιχείρησαν αυτή τη φορά τον αφανισμό των Αρμενίων του Καραμπάχ.

Οι Αρμένιοι επιζήσαμε. Και σήμερα 106 χρόνια μετά, οι νεότερες γενιές του λαού μας συνεχίζουν τον αγώνα, ζητώντας δικαίωση.

Καλούμε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες που κληρονόμησε από την ιστορία της, να αναγνωρίσει και να καταδικάσει το έγκλημα της Γενοκτονίας του 1915 και ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφήνοντας πίσω της την άρνηση και τις αιτιάσεις που επικαλείται τόσα χρόνια, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου θυμάτων, αλλά και για να επιτρέψει στον Τουρκικό λαό να  αντικρίζει την ανθρωπότητα με καθαρά μάτια.

Δυστυχώς οι πρωτοφανείς συνθήκες της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, μας αναγκάζουν για δεύτερη χρονιά φέτος να προσαρμόσουμε τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας του 1915, στα νέα δεδομένα.

Στις 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου από την Α.Α. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Στις 24 Απριλίου και ώρα 9.00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κεντρική διαδικτυακή εκδήλωση με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής. Θα απευθύνουν χαιρετισμό οι πολιτειακοί παράγοντες της Ελλάδας, ενώ θα χαιρετίσει την εκδήλωση, ο τ.Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φρανσουά Ολάντ. Από την περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης θα απευθύνει χαιρετισμό ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Δρ. Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών σπουδών και σύγχρονων Ασιατικών σπουδών. Η εκδήλωση θα προβληθεί από τις ιστοσελίδες της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής www.ancg.gr και της εφημερίδας Αζατ Ορ www.azator.gr

Στις 24 Απριλίου και ώρα 22.00, συναυλία μνήμης από την ΕΡΤ3. Διοργάνωση  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Στην Ξάνθη η Αρμενική Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Αρμενική κοινότητα της Ξάνθης και τον Αρμενικό Σταυρό Ελέους διοργανώνουν σε τοπικό επίπεδο εκδηλώσεις μνήμης

Στις 24 Απριλίου από τις 9.30 έως τις 13.30 εθελοντική αιμοδοσία στην αίθουσα της Αρμενικής κοινότητας (Αγίου Ελευθερίου 54) από την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Γ.Ν. Νοσοκομείου Ξάνθης, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την μετάδοση του κορονοϊού. Η προσφορά αίματος στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι είναι μια συμβολική πράξη αγάπης. Στον θάνατο και στον όλεθρο απαντάμε με την ζωή και την ελπίδα.

Στις 24 Απριλίου από τις 18.00 μέχρι τις 20.00 στην πλατεία Ελευθερίας, πλάι στο μνημείο των αδελφών μας Ποντίων, ανάβουμε και εναποθέτουμε ένα κερί στην μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915 αλλά και στην μνήμη των αδικοχαμένων αδελφών μας στον πρόσφατο πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της Αν.Μακεδονίας-Θράκης.

Ας είμαστε όλοι παρόντες!!!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.