Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Ξάνθη: Ημερίδα για την βελτιστοποίηση της Διαχείρισης του Περιβάλλοντος.

Μια ανοιχτή διαδικτυακή Ημερίδα ενημέρωσης και συζήτησης με θέμα την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης Copernicus στον τομέα της διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων σε τοπική κλίμακα, με ειδικό ενδιαφέρον την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας διοργανώνει την Τετάρτη 26 Μαΐου το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου PONTOS, το οποίο από την έναρξη του τον Ιούλιο του 2020 έχει ολοκληρώσει ένα σύνολο προπαρασκευαστικών ενεργειών σε 4 επιλέξιμες χώρες (Ελλάδα, Αρμενία, Ουκρανία & Γεωργία).

Το έργο PONTOS χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας και αποσκοπεί στην δημιουργία και λειτουργία μίας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας, που θα διευκολύνει την πρόσβαση και την αξιοποίηση των δεδομένων, προϊόντων και υπηρεσιών του συστήματος Copernicus. Η πλατφόρμα, που αναπτύσσεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), θα συνδυάζει δεδομένα και πληροφορίες από το σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης της Γης, τα οποία θα είναι ελευθέρα διαθέσιμα για τους ενδιαφερόμενους φορείς και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα μπορεί να υποστηρίζει την δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Σκοπός της Ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τις δράσεις, που έχουν ολοκληρωθεί και παράλληλα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τον σχεδιασμό της επιχειρησιακής πλατφόρμας.

Το έργο PONTOS με λίγα λόγια
Το έργο «PONTOS – Περιβαλλοντική Παρακολούθηση της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσάς
υποστηριζόμενη από το σύστημα Copernicus» στοχεύει στην προώθηση της εναρμονισμένης
περιβαλλοντικής παρακολούθησης μεγάλης κλίμακας στις χώρες, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Επικεφαλής Εταίρος του έργου είναι το Acopian Κέντρο Περιβάλλοντος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Αρμενίας, και οι εταίροι του είναι από Ελλάδα το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, από τη Γεωργία η ΜΚΟ Green Alternative, από την Ουκρανία το I.I. Mechnikov Εθνικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας και Επιθεώρησης Μεταλλείων της Αρμενίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται έχει προϋπολογισμό 999.967 ευρώ, και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας και Εθνικούς Πόρους.