Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Ξανά «χέρι» στη Θράκη προσπαθεί να βάλει το Τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η ισοπολιτεία και ισονομία στη Θράκη έγινε πράξη από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, είναι μία διαρκής προσπάθεια η οποία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή, όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή την πολιτική -όπως ξέρει πολύ καλά ο δήμαρχος- έμπρακτα, έτσι ώστε να δίνουμε τις δυνατότητες σε όλα τα Ελληνόπουλα, ανεξαρτήτως θρησκείας, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για πρόοδο στη ζωή τους. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το κάνετε πράξη μέσα από τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε στο νηπιαγωγείο της Πάχνης».

Τα παραπάνω δήλωσε πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψή του με 17 μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε κανονικά με τους μαθητές, που όχι μόνο γνωρίζουν πολύ καλά ελληνικά για την ηλικία τους, αλλά μετέφερε και… τα αιτήματά τους στον ίδιο, να μην κλείσουν ξανά τα νηπιαγωγεία κι η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε το νηπιαγωγείο τους να αποκτήσει προτζέκτορα και ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ενοχλημένη η Άγκυρα
Ο χαρακτηρισμός «ελληνόπουλα» όμως -στον οποίο δεν αντέδρασε κανείς στην τηλεδιάσκεψη ούτε ο ίδιος ο δήμαρχος Μύκης- ενόχλησε την Άγκυρα, η οποία μέσω του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έκανε retweet δήλωση της αυτοαποκαλούμενης ως «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης». Η Επιτροπή με tweet της ανέγνωσε τη δήλωση Μητσοτάκη ως «άρνηση της πραγματικής μας ταυτότητας», ενώ αρνήθηκε ακόμη και την ιστορία της περιοχής, ως ανήκουσα στα Πομακοχώρια.

«Καταγγέλλουμε τις φράσεις ‘Πομακοχώρια’ και ‘Ελληνόπουλα’ του πρωθυπουργού της Ελλάδας κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τηλεδιάσκεψη που έκανε στις 18 Μαΐου ημέρα Τρίτη με τη δασκάλα και τους μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης. Εκτιμούμε πως πρόκειται για μία στάση ενάντια στα αιτήματα της μειονότητας και άρνηση της επίσημης ταυτότητάς μας. Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτού του είδους τις πολιτικές επιβολής και να είναι πιο εποικοδομητική στο θέμα της ελευθερίας της μειονότητας να εκφράσει τον εαυτό της», σημειώνονται στη δήλωση.

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ, μία μέρα αργότερα, έκανε retweet την παραπάνω δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζουμε τη δήλωση του συμβουλίου και για άλλη μια φορά καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας των συγγενών μας που ζουν στη χώρα τους και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Η στάση της Άγκυρας να αποπειράται να βάλει «χέρι» στα εσωτερικά ζητήματα της περιοχής, έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, κάτι που μόνο τυχαίο δεν θεωρείται, με δεδομένη την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα τελευταία δύο χρόνια.

xronos