Main Menu

Ορέστης Λιώλης: Παρεμβάσεις ενημέρωσης σε πλατείες και πάρκα της Ξάνθης για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης.

Την πρώτη συνέντευξη τύπου διοργάνωσε το συντονιστικό φορέων για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης την Δευτέρα 31 Μαΐου στις 6μμ στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής (ΠΡΟΚΑΤ) σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην οροσειρά της Ροδόπης και τις δράσεις που προγραμματίζουν σχετικά με το γεγονός αυτό. Από την πλευρά του το συντονιστικό φορέων για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης μίλησε Ορέστης Λιώλης εκπρόσωπος Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ στην ΕΡΤ Κομοτηνής .
Ο Ορέστης Λιώλης για της κινητοποιήσεις και το προγραμματισμό δράσεων του συντονιστικό φορέων για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης στην εισήγηση του σημείωσε:
Να σας ευχαριστήσουμε που ήρθατε σήμερα. Δυστυχώς λόγω του covid δεν ήταν δυνατό να γίνει η σημερινή συνέντευξη τύπου σε κάποιον κλειστό χώρο, όπου και η διαδικασία θα ήταν πιο εύκολη.
Καταρχάς να σας πούμε ποιοι είμαστε. Είμαστε το συντονιστικό φορέων για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης που στήθηκε με πρωτοβουλία των συλλόγων μας. Στο συντονιστικό συμμετέχουν 16 σύλλογοι, σωματεία και άλλοι φορείς της Ξάνθης, οι οποίοι έχουμε καθημερινή δραστηριότητα για διάφορα ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία. Έτσι δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά στο έγκλημα που ετοιμάζεται να γίνει στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολλή διαφήμιση της «πράσινης» ενέργειας και των δήθεν οφελών που θα έχουν τα αιολικά πάρκα για τους κατοίκους των περιοχών που θα εγκατασταθούν. Στην περιοχή μας σχεδιάζεται η εγκατάσταση τέτοιων αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως ο Λειβαδίτης, το Αχλαδόβουνο και περιοχές του δήμου Μύκης. Η πλειοψηφία όμως δεν γνωρίζει τις συνέπειες που έχει η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων στο περιβάλλον και στους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ΑΠΕ μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με κάθε άλλη διαθέσιμη πηγή ενέργειας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί αρκετή και φθηνή ενέργεια για όλους, διασφαλίζοντας παράλληλα όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, η στρατηγική που ακολουθείται σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί με αυτά τα κριτήρια. Αυτή η στρατηγική αντιμετωπίζει τον κλάδο των ΑΠΕ και της ενέργειας ως έναν τρόπο για να πλουτίσουν λίγοι ξένοι (κατά την κατασκευή) και εγχώριοι ή/και ξένοι (κατά τη λειτουργία) επιχειρηματικοί όμιλοι.
Η στρατηγική της «πράσινης» (όπως την ονομάζουν) ανάπτυξης είναι μια από τις βασικές στρατηγικές της ΕΕ, η οποία υιοθετείται και προωθείται διαχρονικά από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εν συντομία να πούμε ότι οι επενδύσεις αυτές χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία μας και τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος με τα διάφορα «πράσινα» τέλη.
Η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι οι ΑΠΕ είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον σε σχέση με τους «παραδοσιακούς» τρόπους παραγωγής ενέργειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν μηδενικό αποτύπωμα σε αυτό. Η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου και των συνοδών του έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κ.ά.) επιφέρουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες πληγές στο οικοσύστημα και στη βιοποικιλότητα, καθώς μια μεγάλη περιοχή δάσους αποψιλώνεται και αποτίθενται σε αυτή τόνοι τσιμέντου.
Το νομικό πλαίσιο που βήμα – βήμα έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια με βάση τις οδηγίες της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να φτιάχνει αιολικά πάρκα οπουδήποτε, ακόμα και εντός προστατευμένων περιοχών και περιοχών NATURA. Μάλιστα οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί διαθέτουν πολλά «παραθυράκια» τα οποία επιτρέπουν να προχωρήσουν αυτές οι «επενδύσεις» χωρίς να απαιτείται η εκπόνηση συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Επιπλέον τα αιολικά πάρκα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορες παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται όπωςη αγροκτηνοτροφία, η μελισσοκομία ακόμα και ο τουρισμός. Παράλληλα πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια ανεμογεννήτρια, λόγο του θορύβου,μπορεί να επιφέρει σοβαρές διαταραχές στην υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών.
Τέλος, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει συνδεθεί με φαινόμενα όπως κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.ά. σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά.
Απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές συνέπειες προβάλλονται ως λύση τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτά τα «αντισταθμιστικά», ακόμα και στις περιπτώσεις που όντως καταβάλλονται (γιατί πολλές φορές δεν καταβάλλονται π.χ. δημοσιεύματα για τον Έβρο) , είναι σταγόνα μπροστά στον ωκεανό της καταστροφής για τους αγροτοκτηνοτρόφους και άλλους μικρούς επαγγελματίες των περιοχών και βεβαίως του περιβάλλοντος.
Το μόνο που μπορεί να αποτρέψει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε κάθε βουνοκορφή της Ελλάδας και της οροσειράς της Ροδόπης είναι η οργανωμένη αντίδραση του Ξανθιώτικου λαού. Μέσα από τη συντονισμένη δράση μας μπορούμε να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα που μετά τη νότια Εύβοια, τη Ροδόπη, τον Έβρο και αλλού, ετοιμάζονται να το διαπράξουν και στην περιοχή μας.
Με αφορμή τις 5 Ιουνίου που είναι Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, το συντονιστικό μας έχει αποφασίσει να κάνει συγκεκριμένες δράσεις για την ανάδειξη αυτού του θέματος. Συγκεκριμένα:
1. Αυτή τη βδομάδα παρεμβάσεις ενημέρωσης σε πλατείες και πάρκα της Ξάνθης
2. Σάββατο 5 Ιουνίου 11πμ παρέμβαση ενημέρωσης στην κ. πλατεία
3. Σάββατο 5 Ιουνίου 7.30μμ εκδήλωση – συζήτηση στο αμφιθέατρο της κ. πλατείας
4. Κυριακή 6 Ιουνίου 10.30πμ πεζοπορία διαμαρτυρίας στον Λειβαδίτη. Αναχώρηση από την π. Ελευθερίας στις 9.30πμ (δήλωση συμμετοχής για το λεωφορείο στο τηλέφωνο 6987652570 μέχρι την Πέμπτη το βράδυ)
Σε όλες τις δράσεις θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον covid.
Οι φορείς που συμμετέχουν στο συντονιστικό φορέων για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης:
1. Αγώνας δρόμου WΑVE running
2. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης
3. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης
4. ΕΛΜΕ Ξάνθης
5. Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης
6. Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Αντίκας
7. Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λεύκης
8. Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης «ΒΑΤΡΑΧΟΙ»
9. Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γενισέας
10. Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης
11. Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης
12. Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης
13. Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης
14. Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ξάνθης
15. Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»
16. Χαρτογραφική ROUTE maps