Main Menu

Και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού; – Σε ποιους θα χορηγηθεί πρώτα αν χρειαστεί.

Η συζήτηση για το εάν και ποιοι θα χρειαστούν και τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού έχει ανοίξει και ειδικά όσο επελαύνει η μετάλλαξη “Δέλτα”. Για το συγκεκριμένο θέμα ρωτήθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, με την ίδια να επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους επιστήμονες σε όλες τις χώρες και πρόσθεσε ότι μόνο το Ισραήλ έχει αρχίσει να χορηγεί τρίτη δόση.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου “το πότε θα χορηγηθεί μία τρίτη δόση θα εξαρτηθεί βασικά από τα δεδομένα που έχουμε για τη διάρκεια της ανοσίας και της φυσικής αλλά και των εμβολίων. Φαίνεται ότι για άτομα τα οποία δεν έχουν υποκείμενα, δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, η διάρκεια της ανοσίας ξεπερνά αυτό το εξάμηνο που είχε θεωρηθεί από την αρχή ως πιθανός χρόνος για να σκεφτεί κανείς για τρίτη δόση”.

Όπως τονίζεται “επομένως οι ομάδες οι οποίες με μελέτες αποδεικνύονται ότι θα χρειαστούν μια τρίτη δόση είναι οι ομάδες που είτε λόγω ηλικίας, λόγω επαγγέλματος ή νοσημάτων δεν έχουν την ανοσοανταπόκριση που περιμένουμε στους εμβολιασμούς”.

Επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι “τα θέματα, η συλλογή όλων των δεδομένων, γίνεται και στη χώρα μας αλλά δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε τρίτη δόση, ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν εξ αρχής, μάλλον αρχικά σε αυτή τη δόση. Είναι, όμως, εμφανές ότι η προτεραιοποίηση περίπου που έγινε για τη χορήγηση των εμβολίων θα έχει μια ανάλογη φορά”