Main Menu

Κορωνοϊός: «Επελαύνει» η μετάλλαξη Δέλτα – Δέκα περιοχές με τριψήφια κρούσματα – Όλο και περισσότεροι στις ΜΕΘ.

Η «καταιγίδα» της μετάλλαξης Δέλτα σαρώνει τη χώρα, βυθίζοντάς την από άκρη σε άκρη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Σε μια χρονική περίοδο που ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει περιοριστεί κάτω από τις 30.000 ημερησίως και η κινητικότητα των πολιτών προς τις τουριστικές περιοχές και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους έχει εντείνει τη διασπορά του κορωνοϊού, το μεγάλο στοίχημα των υγειονομικών αρχών είναι η επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας πριν νέο κύμα ασθενών κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η αναφορά που έκαναν χθες τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης όσο και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος στους υγειονομικούς προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σαφής και κατηγορηματικός ήταν ο κ. Κοντοζαμάνης, λέγοντας πως «είμαστε ευγνώμονες και εκτιμούμε το έργο των υγειονομικών μας και τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα στη διαχείριση της πανδημίας. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι πράγματι το μικρό ποσοστό των υγειονομικών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα το κάνει (…) Ο Νόμος θα εφαρμοστεί».

Κοντά στα 100 κρούσματα χθες 10 Περιφερειακές Ενότητες

Σε ολόκληρη τη χώρα μοιράζονται τα 3.273 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επί 102.298 διαγνωστικών ελέγχων. Το νήμα των λοιμώξεων έκοψε και πάλι η Αττική με 709 διαγνώσεις, τη στιγμή που η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο λεκανοπέδιο φτάνει ήδη το 76%. Η Θεσσαλονίκη ακολουθεί δεύτερη με 318 λοιμώξεις και κάλυψη ΜΕΘ στο 57%, ενώ στον «χορό» των τριψήφιων αριθμών κρουσμάτων έχουν μπει δυναμικά τις τελευταίες ημέρες αρκετές ακόμα περιοχές όπως το Ηράκλειο (151), η Αχαΐα (115), η Μεσσηνία (113), τα Χανιά (102) και η Ρόδος (100).

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκε η διασπορά σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Κοζάνη (96), η Ηλεία και η Καβάλα (86) και η Λάρισα (70), αλλά και σε πολλά νησιά. Χθες, από τον επιδημιολογικό χάρτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ξεχώρισε η Εύβοια με 75 και η Κέρκυρα με 62 νέες διαγνώσεις, ενώ ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς τα 91,07 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό που εντοπίζονται στην Ικαρία, τα 101,3 στη Λευκάδα, τα 217,09 στη Μύκονο, τα 124,78 στη Νάξο και τα 94,22 στις Σποράδες. Όπως ανέφερε και ο κ. Γώγος, άλλωστε, «υπάρχει τις τελευταίες μέρες περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου με κάποιες περιοχές να έχουν σημαντικές αυξομειώσεις (…) Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα θετικότητος σε αρκετά νησιά μας, όπως στη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Ρόδο».

Επικρατεί πλήρως η μετάλλαξη «Δέλτα»

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προς το παρόν «αμύνεται» ικανοποιητικά μπροστά στη σαρωτική επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα», ωστόσο κρίνεται αναγκαία αυτή τη στιγμή η θωράκιση και η προετοιμασία του απέναντι, αφενός στην αύξηση των κρουσμάτων και αφετέρου στο στοίχημα της εξυπηρέτησης και των υπολοίπων non-Covid νοσημάτων.

Την αυξανόμενη πίεση καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο κ. Γώγος, σύμφωνα με τα οποία οι νοσηλευόμενοι ασθενείς φτάνουν πλέον τους 1.872, ενώ σε ΜΕΘ -όπου το τελευταίο 10ήμερο σημειώθηκε αύξηση κατά 29,44%- βρίσκονται 299. Έτσι, η κάλυψη των απλών κλινών COVID στην επικράτεια ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 41% και των ΜΕΘ-COVID σε 60%.

Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά τέσσερις (286 χθες), οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 276, ενώ καταγράφηκαν και 20 νέοι θάνατοι. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι 166 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γώγος απηύθυνε έκκληση, αφενός στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους ή ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα που αυτή τη στιγμή κυρίως νοσούν και μπαίνουν στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν άμεσα, και αφετέρου σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους να κάνουν τεστ και να τηρούν τους κανόνες προστασίας για να μη μεταφέρουν τον ιό στις ηπειρωτικές ζώνες.

Σύμφωνα, τέλος, με τη γονιδιωματική ανάλυση που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 σε 1.011 δείγματα της περιόδου 28 Μαΐου – 08 Αυγούστου, τα 950 δείγματα αφορούσαν στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος και από αυτά τα 868 ήταν στελέχη της παραλλαγής «Δέλτα», με το σχετικό ποσοστό επικράτησης να ανέρχεται πλέον στο 89%. Σε τυχαία δειγματοληψία για το 15ήμερο από 19/07 – 01/08, μάλιστα, η επικράτηση του εν λόγω στελέχους έφτασε στο 100% στις Περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.