Main Menu

Αυτή την Κυριακή η μεγαλύτερη πανσέληνος της χρονιάς

Τη μεγαλύτερη πανσέληνο της χρονιάς θα απολαύσουμε αυτή την Κυριακή 22 Αυγούστου, το περίφημο και πολυτραγουδισμένο αυγουστιάτικο φεγγάρι…
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού θα αφήσει ανοιχτούς όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, για να μπορούν όλοι οι πολίτες να απολαύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Σύμφωνα με το MEGA, μέχρι τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής θα είναι ανοιχτό και το μουσείο της Ακρόπολης…

Με 15 εκδηλώσεις από το Διδυμότειχο μέχρι την Καστοριά γιορτάζεται σε Μακεδονία και Θράκη η αυγουστιάτικη πανσέληνος

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, από τους συνολικά 120 αρχαιολογικούς χώρους -και μουσεία- σε όλη τη χώρα που θα είναι ανοιχτοί για το κοινό, οι 52 θα φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις, από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, μέχρι ποιητικές απαγγελίες και αστροπαρατήρηση, με ελεύθερη είσοδο για να γιορταστεί η αυγουστιάτικη πανσέληνος.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη έχουν προγραμματιστεί 15 εκδηλώσεις από το Διδυμότειχο μέχρι την Καστοριά.
Ανατολική Μακεδονία- Θράκη
Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής θα παρουσιαστεί με βιντεοπροβολή το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και στο παράλιο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου Αβδήρων θα προβληθεί η δραματοποιημένη μορφή του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Νεκρός ταξιδιώτης», με την επιμέλεια του Φιλοποίμενος Ανδρεάδη.

Η Μαρίζα Ρίζου θα δώσει συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης, εκδήλωση που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Π.Ε. Έβρου.

Συναυλία με τίτλο «Στο όνειρο του φεγγαριού», από το μουσικό σχήμα του Κώστα Κραβαρίτη, θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο Καλής Βρύσης, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο Ακρόπολης Πλατανιάς θα πραγματοποιηθεί αστροφυσική παρατήρηση της πανσελήνου.

Ανοιχτά και επισκέψιμα για το κοινό θα είναι το βράδυ της 22ας Αυγούστου το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Κεντρική Μακεδονία
Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η Δωρίνα Παπανικολάου θα δώσει ρεσιτάλ βιολιού, ερμηνεύοντας έργα των J.S. Bach, W.A. Mozart, J. Massenet, Ε. Ysaye και C. Debussy και στο πιάνο θα τη συνοδεύει η Ιωάννα Πολυζωίδου, μια εκδήλωση που υλοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο των Φίλων του ΑΜΘ.

Έντεχνο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο μπορεί κάποιος να επιλέξει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου το μουσικό τρίο, που αποτελείται από τον κιθαρίστα-τραγουδιστή Γιώργο Καραβελάκη, τον πιανίστα Γιώργο Τζιαφέττα και την τραγουδίστρια Νίκη Ντουσιοπούλου θα παρουσιάσει τραγούδια μεγάλων συνθετών αλλά και νέων ανερχόμενων δημιουργών.

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων Αιγών, ο Haig Yazdjian συνοδευόμενος από την ορχήστρα του με αφετηρία το Ιράκ, την αρχαία Μεσοποταμία, θα ταξιδέψει μουσικά στην Συρία και την Αρμενία, ο Γιάννης Τσανασίδης, και με την ποντιακή λύρα του στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου και η Elenore Fourniau θα «παντρέψει» σε αυτό το μουσικό ταξίδι. ήχους από το Κουρδιστάν. Αφιέρωμα στο έργο του Διονυσίου Σολωμού με τίτλο «Ἐσειότουν τ’ ὁλοστρόγγυλο καί λαγαρό φεγγάρι» θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας.

 

Στο βυζαντινό κάστρο της αρχαίας Πύδνας, συναυλία θα δώσει υπό τη μουσική διεύθυνση του Ευθύμιου Μαυρίδη, η ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο «de profundis» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, την οποία θα συνοδεύουν οι σολίστες Γιάννης Χαρίσης, Ιωάννα Ηλιάδου και Γιώργος Χασαμπένης.

Στην αυλή του δημοτικού σχολείου των Άνω Αποστόλων, την αρχαία Μόρρυλο του Κιλκίς θα προβληθεί η ταινία «Το τελευταίο μας ταγκό», ενώ η βραδιά της πανσελήνου στα αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής θα έχει απαγγελίες ποιημάτων και μουσική από τη Γεωργία Βεληβασάκη και τον κιθαρίστα Ανδρέα Ζιάκα.

Επισκέψιμα για το βράδυ της Κυριακής θα είναι το Επταπύργιο, ο αρχαιολογικός χώρος του τάφου του Δερβενίου (Μακρίδη Μπέη), ο αρχαιολογικός χώρος Έδεσσας, η Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας, ο αρχαιολογικός χώρος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ο αρχαιολογικός χώρος Δίου, η Αρχαία Νεκρόπολη Ακάνθου στην Ιερισσό, τα Αρχαία Στάγειρα στην Ολυμπιάδα και το Ιερό ‘Αμμωνος Διός, στην Καλλιθέα.

Δυτική Μακεδονία
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Ευθύμη Χρήστου πραγματοποιούν μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Από Έρωτα» στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, ενώ στην ελληνιστική πόλη Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από το Ωδείο Φλώρινας. Με τον Κώστα Μακεδόνα στη συναυλία του με τίτλο «Βγαίνω… στη λίμνη με Πανσέληνο» θα γιορτάσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι στο Οικομουσείο Προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού Δισπηλιού Καστοριάς.

Οι εκδηλώσεις -που διοργανώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους- θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορονοϊού COVID 19.