Main Menu

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Ξάνθη, GR
13°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν σε «lockdown» – Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση – Το κόστος του rapid test

Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν στη χώρα το φθινόπωρο με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, με δεδομένη την αύξηση όλων των επιδημιολογικών δεικτών που επιβεβαιώνουν διασπορά του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα, θα προχωρήσει στις 12.00 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το στίγμα των σημερινών ανακοινώσεων έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ειδικότερα όπως εξήγησε στο Mega ο Γιάννης Οικονόμου «θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί. Για παράδειγμα σε έναν κλειστό χώρο εστίασης εκεί, δηλαδή, που η μάσκα δεν μπορεί να σε προστατέψει, εκεί θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή με πιστοποιητικό νόσησης».

«Σε μια άλλη σειρά χώρων πολιτισμού εκεί όπου η μάσκα μπορεί να προσφέρει προστασία μπορεί να επιτρέπεται και στους ανεμβολιαστους να έχουν πρόσβαση με ένα τεστ 48 ωρών rapid ή μοριακό» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου ενώ στο ερώτημα πόσο θα είναι το κόστος απάντησε ότι θα είναι σε μία προσιτή τίμη «νομίζω ότι θα είναι της τάξης των 10 ευρώ αλλά θα το δούμε αναλυτικά στις ανακοινώσεις».

Το υπουργείο Υγείας αξιοποιώντας τις εισηγήσεις που έχει κάνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό, αναμένεται δια στόματος του κ. Βασίλη Κικίλια να ανακοινώσει δέσμη μέτρων που θα αφορούν από την 1η Σεπτεμβρίου τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Μεταξύ των μέτρων που θεωρείται βέβαιο ότι θα ισχύουν το φετινό φθινόπωρο είναι:

– Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους για όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) πολίτες, ενώ στους ανοικτούς η χρήση μάσκας θα καθορίζεται από τον «συνωστισμό»

– Υποχρεωτικό rapid test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες που απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ωστόσο, 2 τεστ/εβδομάδα θα κληθούν να κάνουν όσοι απασχολούνται στην εστίαση και την εκπαίδευση καθώς και σε άλλους ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής ζωής,

– Σε θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες η είσοδος θα επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους μόνον με την προσκόμιση πρόσφατου rapid test με αρνητικό διαγνωστικό αποτέλεσμα,

– Σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, η είσοδος ομοίως θα επιτρέπεται με επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού ή με αρνητικό διαγνωστικό τεστ,

– Στους χώρους άθλησης (ανοικτούς και κλειστούς) καθώς και στα γήπεδα οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη είσοδο, με κατά περίπτωση χρήση μάσκας, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόσβαση και πάλι μόνο βάσει του αποτελέσματος του διαγνωστικού τους τεστ.