Main Menu

Πότε και πώς θα εμβολιαστούν οι μαθητές

Οι μαθητές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα θρανία. Να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άνω των 12 ετών ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς καλούν οι ειδικοί τους γονείς, ξεκαθαρίζοντας μέσω της Realnews ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι ασφαλή.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι ο κίνδυνος νόσησης και νοσηλείας σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι μηδενικός, ενώ, όπως αποκαλύπτουν, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ίσως και νωρίτερα, θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα για την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω.

Στόχος διεθνώς είναι η θωράκιση του νεότερου ανήλικου πληθυσμού. Ως εκ τούτου, εκτιμάται πως, ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο, θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και για τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών.

Καθώς εντείνεται η ανησυχία στη χώρα μας για το ισχυρό ενδεχόμενο ο ιός να πλήξει τον παιδικό πληθυσμό, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστος, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, επιχειρεί να βάλει τα επιστημονικά δεδομένα στη σωστή διάσταση.

Ασφάλεια για τα εμβόλια στους μαθητές

«Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια (Pfizer και Moderna) είναι ασφαλή για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι διεθνείς οργανισμοί φαρμάκων έχουν χορηγήσει έγκριση για τον εμβολιασμό των παιδιών. Αντιλαμβανόμαστε την επιφυλακτικότητα των γονέων, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή και συνεπώς μπορούν να τα εμπιστευθούν άφοβα για τα παιδιά τους», δηλώνει ο κ. Παρασκευής, συμπληρώνοντας ότι πραγματοποιούνται κλινικές μελέτες και σε παιδιά κάτω των 12 ετών και πιθανόν σύντομα θα δοθεί έγκριση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παρασκευής εξηγεί ότι τα παιδιά διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, αλλά ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός.

«Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικούς λόγους που συνιστάται ο εμβολιασμός στα παιδιά. Γενικότερα, λόγω του χαμηλού κίνδυνου για σοβαρή νόσο στα παιδιά, δεν αναμένεται ιδιαίτερη επιβάρυνση του ΕΣΥ απ’ αυτές τις ηλικίες», επισημαίνει ο καθηγητής. Αναφορικά με την επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών, το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων τονίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος να καταστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Προκειμένου να αναχαιτιστεί η επέλαση του στελέχους “Δέλτα”, θα πρέπει να επιτύχουμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Αυτή η νέα κατάσταση έχει καταστήσει αναγκαίο και τον εμβολιασμό στα παιδιά. Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα, το ζητούμενο, γενικότερα, είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη μέσω της πειθούς».

Ακολουθήστε την XanthiDaily σε όλες τις πλατφόρμες για να μαθαίνετε καθημερινά τα νέα της Ξάνθης:

Google News       Youtube    Twitter   Facebook     Instagram