Main Menu

Sunlight: Νέα επένδυση 105 εκατ. ευρώ σε R&D για μπαταρίες λιθίου

Σε μια νέα επένδυση ύψους 105 εκατ. ευρώ σε Έρευνα και Ανάπτυξη για “φιλική ενέργεια”, με καινοτόμες μπαταρίες τεχνολογιών λιθίου προχωρά η Sunlight. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ένα νέο ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα και θα ενδυναμωθεί το υπάρχον R&D Center που λειτουργεί ήδη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ξάνθη.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Sunlight εξασφάλισε για τη νέα της επένδυση σημαντική κρατική επιχορήγηση ύψους 49,9 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 για ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών λιθίου.

Το ερευνητικό έργο της Sunlight περιλαμβάνεται στην πρόταση “Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Καινοτομίας Μπαταριών” (“European Battery Innovation” – EuBatIn), η οποία αποτελεί “Important Project of Common European Interest” (IPCEI) και επιτυγχάνει έτσι τη δυνατότητα εξασφάλισης κρατικής ενίσχυσης συμβατής με την εσωτερική αγορά. Η Sunlight είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που συμμετέχει σε συνεργασία εταιρειών μαζί με άλλες 47 επιχειρήσεις από 12 κράτη-μέλη της ΕΕ που διαμορφώνουν κοινή πρόταση με τη μορφή IPCEI.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, τα βασικά κριτήρια απόφασης για την επιχορήγηση της Sunlight ήταν ο καινοτόμος χαρακτήρας του ερευνητικού έργου στην αποθήκευση ενέργειας και η έμμεση και άμεση ωφέλεια για τη χώρα και το “πράσινο μέλλον” της ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight, Λάμπρος Μπίσαλας σημείωσε ότι με το νέο κέντρο καινοτομίας θα δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας από ερευνητές και έμμεσα πάνω από νέες 800 θέσεις εργασίας. “Επενδύουμε 105 εκατ. ευρώ  στην Ελλάδα, με ένα νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα που προστίθεται και ενδυναμώνει το υπάρχον R&D Center που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κατά 47% ενισχύει πολύ το έργο μας που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον”, σημείωσε.

Ο κ. Μπίσαλας σημείωσε  ακόμη ότι οι τομείς όπου η Sunlight διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στις μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles – AGVs), στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία κ.λπ”.

Παράλληλα η Sunlight πρόκειται να προχωρήσει και σε συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αλλά και σε επένδυση σε startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας.

Προπομπός της επένδυσης στην Κοζάνη

Όπως τονίστηκε κατά την παρουσία η δημιουργία του Κέντρου R&D αποτελεί προπομπό για την επένδυση, άνω των 200 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Sunlight για την παραγωγή μπαταριών στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης.

Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης θα εστιάζει σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου. Μαζί με τα έργα έρευνας και ανάπτυξης θα δημιουργηθεί μια πιλοτική γραμμή παραγωγής. Ουσιαστικά θα δοκιμάζονται τα νέα προϊόντα και εφόσον κριθεί ότι μπορεί να προχωρήσει η μαζική παραγωγή θα γίνει από το νέο εργοστάσιο που θα δημιουργηθεί στην Κοζάνη.

Οι φάσεις Έρευνας και Ανάπτυξης και πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης αναμένεται να ολοκληρωθούν μεταξύ 2021-2025. Τα κυριότερα σημεία του έργου είναι:

– Δυνατότητα παραγωγής έως και 1,1 GWh κυψελών λιθίου (κατά τη μαζική παραγωγή)

– Δυνατότητα παραγωγής έως και 1,1 GWh μπαταριών λιθίου (κατά τη μαζική παραγωγή)

– Εστίαση στις εφαρμογές Μεταφορών, Αποθήκευσης Ενέργειας και Ναυτιλίας

– Ανάπτυξη ασφαλών, αξιόπιστων και πράσινων κυψελών μπαταρίας για εφαρμογές βαρέως τύπου βάσει υλικού ανοδίου LTO

– Ανάπτυξη μιας ευέλικτης έννοιας μονάδας και ενός self-learning ευέλικτου BMS που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους τύπους κυψελών και μεγεθών μονάδας.

– Δημιουργία νέων συνεργασιών με ευρωπαϊκές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

– Ανάδειξη του σημαντικού ρόλου μιας ελληνικής εταιρείας στην αναπτυσσόμενη, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή “αλυσίδα αξίας” στον τομέα των μπαταριών.

 

Ακολουθήστε την XanthiDaily σε όλες τις πλατφόρμες για να μαθαίνετε καθημερινά τα νέα της Ξάνθης:

Google News       Youtube    Twitter   Facebook     Instagram