Main Menu

Γιορτές Παλιάς Ξάνθης: Πλούσιο το πρόγραμμα για σήμερα Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου-Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 

Πλατεία Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης

10:00 Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

 Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη πληροφορίες στη σελ. 9.

Κατά την ξενάγηση θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 όπως κάθε φορά εξειδικεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

10:00«Η ιστορία της Ξάνθης σ’ ένα κτίριο» και καθ’ όλη τη διάρκεια των Γιορτών

Στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου. Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτηρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα. Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.  Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων. Γενική Είσοδος 4€

Οργάνωση: ΦΕΞ – ΥΠ. Πολιτισμού – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

 Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

11:00 3ο Παιδικό Ποδηλατικό Φεστιβάλ Ξάνθης 

Στον υπέροχα ανακατασκευασμένο χώρο του Λιμνίου, δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό, θα διεξαχθεί το 3ο Παιδικό Ποδηλατικό Φεστιβάλ Ξάνθης. Ο Ποδηλατικός Σύλλογος «Πήγασος Ξάνθης» θα παρουσιάσει μαθήματα σωστής κυκλοφοριακής αγωγής. Αναλυτική παρουσίαση όλων των μερών του ποδηλάτου καθώς και της χρήσης αυτών. Συνεχής εκμάθηση ισορροπίας και ελιγμών, διέλευση τεχνικών εμποδίων και στοιχισμένη οδική συμπεριφορά στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Η συνέχεια θα περιλαμβάνει την εντυπωσιακή ατομική χρονομέτρηση, με προδιαγραφές επίσημου αγώνα όλων των συμμετεχόντων στον ειδικά διαμορφωμένο ποδηλατοδρόμο του Λιμνίου.

Αναλυτικά για την ατομική χρονομέτρηση:

Μίνι Μικρά: Κορίτσια και αγόρια ηλικίες 8-10

Μίνι Μεγάλα: Κορίτσια και αγόρια ηλικίες 11-12

Πανκορασίδες: Ηλικίες 13-14

Παμπαίδες: Ηλικίες 13-14

Η όλη εκδήλωση θα κλείσει με τις βραβεύσεις των παιδιών ανά επίσημη κατηγορία.

Οργάνωση: Ποδηλατικός Σύλλογος «Πήγασος» Ξάνθης

19:30 Λαογραφικό και Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ

«Ο πειρατής της πορτοκαλιάς», με 24 γράμματα και όχι μόνο

Η ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», παρουσιάζουν τον πειρατή της πορτοκαλιάς…

Ας γίνουμε όλοι μαζί ατρόμητοι πειρατές! Στους απέραντους ωκεανούς θα γνωρίσουμε δράκους που φυλάσσουν χρυσαφένιους θησαυρούς, θα ανταμώσουμε συμπονετικές και όμορφες γοργόνες και θα αγναντέψουμε ανίκητους στόλους. Κι ‘όλα αυτά από το κατάρτι μιας πορτοκαλιάς. Ο πειρατής της πορτοκαλιάς σας περιμένει την Κυριακή, 05/09/2021 και ώρα 19:30, στην αυλή με τα χαμάμ του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης. Με την ευγενική υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου Πυργελή.

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

20:30 Παράσταση του Θιάσου Σκιών «Ο Καραγκιόζης Προφήτης»

Ο Καραγκιόζης, με τη συνοδεία του φίλου του Διονυσίου, προσπαθεί να ξεγελάσει το Σεράι, για να τους δώσουν χρήματα, για τα οποία δεν είχαν δουλέψει ποτέ. Τον καταλαβαίνουν όμως και πάει για κρεμάλα. Τι να κάνει, για να γλιτώσει; Αναλαμβάνει την «επικοινωνία» του Πασά με τον συγχωρεμένο τον πατέρα του και μετατρέπεται σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στον επάνω και τον κάτω κόσμο και γίνεται Προφήτης. Θα τα καταφέρει άραγε να τη γλιτώσει;

 Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση – Επιμέλεια: Θίασος Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη»

 

21:30 Στέκι «Βατράχων», οδός Πινδάρου

Ρεμπέτικη βραδιά με τους Άτακτους (Ξάνθη)

Οι Άτακτοι είναι ένα αυστηρώς ρεμπέτικο σχήμα με έδρα την Ξάνθη. Το ρεπερτόριο τους έχει κύριες αναφορές στο προπολεμικό και πρωτομεταπολεμικό ρεμπέτικο.

Οι Άτακτοι είναι οι: Κώστας Τεφτίκογλου – τραγούδι, κιθάρα, Παντελής Ψαρρός –μπαγλαμαδάκι, τραγούδι, Τάσος Βογιατζής – τρίχορδο, τραγούδι

Είσοδος δωρεάν.

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα.

Οι πόρτες του χώρου μας θα ανοίξουν στις 20:30 για καλύτερη εξυπηρέτηση και ομαλότερη ροή του κόσμου.

Θα εφαρμοστούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση: πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι»

 

Ακολουθήστε την XanthiDaily σε όλες τις πλατφόρμες για να μαθαίνετε καθημερινά τα νέα της Ξάνθης:

Google News       Youtube    Twitter   Facebook     Instagram