Main Menu

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Ξάνθη, GR
14°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Φθινοπωρινό “τσουνάμι” ανατιμήσεων: Αυξήσεις – φωτιά σε 500 προϊόντα

«Ποδαρικό» με αυξήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, κάνει ο Σεπτέμβριος, επιβαρύνοντας για ακόμη μια φορά μέσα στο έτος τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές σε περίπου 500 προϊόντα σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 25%.

Οι αυξήσεις αφορούν τουλάχιστον 31 κατηγορίες προϊόντων και θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές σταδιακά τις αμέσως επόμενες ημέρες και ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.

Αναλυτικότερα, στη νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: Πανάκια καθαρισμού (4%-25%), ζυμαρικά (7%-23%), χυμοί (5%- 15,5%), ρύζι τζαζμίν (10%), φέτα (9%), αφρόλουτρα (7%), κατεψυγμένα λαχανικά (6%), τυριά (5,7%), εσπρέσο (5,5%), στιγμιαίος καφές (5%), αλάτι (5%), κρουασάν (5%), πουρές (4,5%), σάλτσες (4,5%), παιδικές τροφές σε βαζάκια (4,8%), ελληνικός καφές (4,5%), αλεύρι (4,5%), αλουμινόχαρτο (3,5%), σοκολάτα-κουβερτούρα (3,5%), βρεφικό γάλα (3%), χλωρίνη (3%), κέτσαπ, μουστάρδες, μαγιονέζες (3%), τσάι (3%), χαρτί υγείας (3%), γάλα εβαπορέ (3%), κρεμοσάπουνο (2,5%), τοματοειδή (2,5%), δημητριακά (2,5%), ροφήματα (2,5%), εισαγόμενα νερά (2%-4%) και ζωοτροφές (1,5% έως 5%).

Κάποιες από αυτές τις ανατιμήσεις περνούν αυτές τις ημέρες στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ κάποιες άλλες αναμένεται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Πρόκειται για ανατιμήσεις που αφορούν ορισμένα προϊόντα από μεμονωμένες επιχειρήσεις και όχι από το σύνολο των εταιρειών που τροφοδοτούν τα καταστήματα τροφίμων.

αυξήσεις τιμών

Μέτρα ανάσχεσης για τις αυξήσεις

Η εκρηκτική άνοδος στις τιμές πρώτων υλών και βασικών αγαθών συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε την Πέμπτη, και η κυβέρνηση εξετάζει με ποια μέτρα θα μπορούσε να ανακοπεί το νέο κύμα ακρίβειας και να στηριχθούν οι καταναλωτές, κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρίσκονται τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και φορολογικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αυξήσεις

Δυσαρέσκεια

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών, πολλοί από τους οποίους δαπανούν σχεδόν το 50% του εισοδήματός τους για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Με πολλά βασικά αγαθά να γίνονται ακόμη πιο ακριβά, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καταναλωτές που στρέφονται σε προσφορές και σε προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν κοτόπουλο και χοιρινό κρέας περισσότερες φορές τον μήνα απ’ ό,τι ψάρι ή μοσχαρίσιο κρέας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να προστεθούν στη λίστα της ακρίβειας ακόμη περισσότερα προϊόντα το αμέσως επόμενο διάστημα, με παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν το μπαράζ ανατιμήσεων σε πληθωριστικές πιέσεις εξαιτίας της επαναφοράς της αγοράς στην κανονικότητα μετά από αρκετούς μήνες κατά τους οποίους αρκετές επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν. Και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Ο πληθωρισμός ξεκίνησε το 2021 από -2% τον Ιανουάριο, και συνέχισε με μείωση 1,3% τον Φεβρουάριο, 1,6% τον Μάρτιο και 0,3% τον Απρίλιο. Tον Μάιο κινήθηκε οριακά σε θετικό έδαφος, κατά 0,1%, τον Ιούνιο ανήλθε σε 1% και τον Ιούλιο έφτασε το 1,4%.

 

Ακολουθήστε την XanthiDaily σε όλες τις πλατφόρμες για να μαθαίνετε καθημερινά τα νέα της Ξάνθης:

Google News       Youtube    Twitter   Facebook     Instagram