Με έξι πολυεπίπεδα μέτρα φιλοδοξεί να στηρίξει τους επόμενους μήνες τους εργαζομένους αλλά και τις επιχειρήσεις το υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται για δράσεις που δίνουν σημαντική ανάσα σε χιλιάδες πολίτες και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος αναγκών.
1. Το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας αναβαθμίζεται και ενισχύεται με επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό αυξάνει το κόστος για τον προϋπολογισμό κατά 169 εκατ. ευρώ. Βάσει της δράσης το κράτος επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένων), για διάστημα έξι μηνών.
Το πρόγραμμα, το οποίο αφορά επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να προσλάβουν με πλήρη απασχόληση, βοηθάει σημαντικά στην καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ στηρίζει έμπρακτα και τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό.
2. Κορυφαίο πρόγραμμα είναι και το «πρώτο ένσημο», το οποίο εξαγγέλθηκε επίσης από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η δράση αφορά νέος 18 έως 29 ετών και προβλέπει εξάμηνη επιδότηση με 1.200 ευρώ κάθε νέας πρόσληψης νέων, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή εκπαιδευτικής κατηγορίας, οι οποίοι για πρώτη φορά θα πιάσουν δουλειά και θα «κολλήσουν» το πρώτο τους ένσημο. Το ποσό θα μοιράζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.
Εξακόσια ευρώ για τους εργοδότες και 600 ευρώ για τους νέους ανέργους που θα προσληφθούν από 1 Ιανουαρίου και έπειτα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το μπόνους πρόσληψης δεν θα δοθεί εφάπαξ, αλλά σε δόσεις, πιθανότατα σε δύο (300 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και άλλα 300 ευρώ στο τέλος του εξαμήνου).
Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και τα 14 εκατ. ευρώ για το 2022, ενώ βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας εργοδότης στο πρόγραμμα είναι να μη απολύσει προσωπικό.
Διατήρηση μειωμένων εισφορών ανάμεσα στα μέτρα
3. «Ανάσα» για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους εργαζόμενους είναι και η διατήρηση των μειωμένων εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι μειώθηκαν κατά 1,79 π.μ. για τον εργοδότη και κατά 1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο. Και αυτό το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2022, ενώ το κόστος εφαρμογής του ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
4. Όπως συνέβη και πέρυσι έτσι και φέτος, περίπου 200.000 ευάλωτοι πολίτες. Άνθρωποι που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας αλλά και άνεργοι θα λάβουν διπλή έκτακτη οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα.
Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με την διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 600 ευρώ.
5. Ακόμη, το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό επεκτείνεται έως τον Δεκέμβριο του 2021 (δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 16 εκατ. ευρώ και για το 2022: 6 εκατ. ευρώ), ενώ παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2021 και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
6. Τέλος, το πακέτο μέτρων παροχή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο).
Εν τω μεταξύ, από 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2%. Σήμερα ανέρχεται σε 650 ευρώ και με το νέο πλαίσιο θα φτάσει τα 663 ευρώ το μήνα και το κατώτατο ημερομίσθιο τα 29,62 ευρώ.
Πηγή: enikonomia.gr
Ακολουθήστε την XanthiDaily σε όλες τις πλατφόρμες για να μαθαίνετε καθημερινά τα νέα της Ξάνθης: