Ακόμη και στα μέσα Ιανουαρίου του 2022 αναμένεται στη χώρα μας το πρώτο χάπι για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, το πρώτο αντιιικό σκεύασμα – χάπι για την καταπολέμηση του κορονοϊού, το Μolnupiravir της εταιρείας Merck, βρίσκεται προ των πυλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η πρώτη παρτίδα που θα έρθει στη χώρα μας μπορεί να φτάσει ακόμα και για 3.000 ολοκληρωμένες θεραπείες.
Έτσι, μετά τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα, με την πρώτη παρτίδα των 2.000 σκευασμάτων να φτάνει τον Νοέμβριο, όπως πρώτη έχει αποκαλύψει η «R», στο οπλοστάσιο των υγειονομικών μπαίνουν και τα δισκία κατά του κορονοϊού.
Πρόκειται για ένα χάπι που έχει αποτελεσματικότητα και απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού («Αλφα», «Βήτα», «Γάμμα» και «Δέλτα»), όπως έχουν δείξει οι μελέτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν παραμένει το πιο ισχυρό όπλο απέναντι στον κορονοϊό. Να σημειωθεί πως τόσο τα μονοκλωνικά όσο και τα χάπια χρησιμοποιούνται μόνο αφού νοσήσει κάποιος. Αντίθετα, το εμβόλιο αποτελεί ασπίδα για να μην κολλήσει κάποιος κορονοϊό, ενώ, ακόμα και αν νοσήσει, το πιθανότερο είναι να το περάσει ήπια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος για το χάπι της εταιρείας Merck θα κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως το αργότερο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει και επισήμως το «πράσινο φως». Στο μεταξύ, η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει αίτημα προς τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων για να πάρει έγκριση.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι ποιοι μπορεί να πάρουν αυτό το χάπι και πότε. Χορηγείται ακόμα και σε όσους έχουν εμβολιαστεί και τελικά νόσησαν ή όχι; Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα:
- Το χάπι μπορεί να χορηγηθεί τουλάχιστον 5 ημέρες μετά τη διάγνωση ότι κάποιος έχει νοσήσει. Αυτό σημαίνει πως η αποτελεσματικότητά του ουσιαστικά εξαρτάται από τον χρόνο που θα χρησιμοποιηθεί.
- Η θεραπεία διαρκεί 5 ημέρες και στους ασθενείς θα χορηγείται ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ.
- Το χάπι αναμένεται να χορηγείται σε ηλικιωμένους από 60 ετών και άνω, αλλά και σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως καρκινοπαθείς, όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, διαβητικούς, αλλά και παχύσαρκους.
- Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, το χάπι κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί και σε κάποιον που είχε εμβολιαστεί, αλλά τελικά νόσησε.
Στο φάρμακο της Merck ενάντια στον κορονοϊό αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα την περασμένη εβδομάδα. «Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες. Έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων, ενώ θα δούμε και αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Μ. Γκάγκα. Να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου για το συγκεκριμένο φάρμακο, από τότε δηλαδή που η Merck γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει στην παραγωγή του. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θα μπορούν, μάλιστα, να προχωρήσουν στην προμήθεια του εν λόγω χαπιού αμέσως μετά την επιστημονική γνωμάτευση της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.