Main Menu

Κορωνοϊός: Σε τροχιά κορύφωσης το τέταρτο κύμα -Τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση – Αποκλείει νέο lockdown

Σε μια κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η χώρα, καθώς καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ στους επιδημιολογικούς δείκτες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες ανήλθαν σε 7.335, ενώ 477 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βιώνει «εμπόλεμες» συνθήκες. Η ασφυκτική πίεση στα δημόσια νοσοκομεία αντανακλάται στις εφημερίες, όπου εξελίσσεται ένας αγώνας δρόμου από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, προκειμένου να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες COVID για τους ασθενείς.

«Έκρηξη» εμβολιασμών

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι μονάδες του δημόσιου συστήματος υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εντοπίζονται και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι πανελλαδικά, άλλωστε, το 84,28% αυτών είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι προσεγγίζουν το 15,72%.

Την ίδια ώρα, η εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων έχει πολλαπλασιάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη ροή των ανεμβολίαστων πολιτών προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Ενδεικτικά, η προσέλευση για την πρώτη δόση αυξήθηκε τις τελευταίες επτά ημέρες κατά 185%, καθώς δρομολογήθηκαν 175.000 νέα ραντεβού, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Ενίσχυση του εμβολιαστικού ρεύματος σημειώθηκε και στα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης, τα οποία έφτασαν τα 275.000, αυξημένα κατά 200% σε σχέση την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκτός από την ανησυχία που γεννά η εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, στον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των εμβολιασμών συνέβαλε και η «καταιγίδα» ελέγχων για την επιτήρηση της εφαρμογής των νέων υγειονομικών μέτρων, με αδιάλειπτη την παρουσία των ελεγκτικών κλιμακίων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μόνο για το πρώτο τριήμερο εισαγωγής των νέων περιορισμών (το διάστημα 5-7 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκαν 299.719 έλεγχοι πανελλαδικά, ενώ διαπιστώθηκαν 1.413 παραβάσεις των μέτρων, επισείοντας πρόστιμα ύψους 519.400 ευρώ και δεκαπενθήμερο λουκέτο σε 43 επιχειρήσεις.

Επόμενες κινήσεις

Η λεπτή ισορροπία, πάντως, ανάμεσα στον περιορισμό του τέταρτου κύματος της πανδημίας με ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία συνιστά το γόρδιο δεσμό που καλείται να λύσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και ενώ στις εβδομάδες που ακολουθούν, θα εντείνεται ολοένα και περισσότερο η πίεση προς το δημόσιο σύστημα υγείας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προειδοποίησε πως «είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χορήγησης της τρίτης δόσης νωρίτερα από τους έξι μήνες.

«Πρόσθετα μέτρα»
Παρότι προσώρας η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι εκτός συζήτησης στα κυβερνητικά κλιμάκια, όπως διευκρίνισε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, παράθυρο «για αναπροσαρμογή του πλαισίου ή κάποιων πρόσθετων μέτρων» άνοιξε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ μετά τα νέα μέτρα, ενώ εκτίμησε παράλληλα πως «η κατάσταση είναι δυναμική και αν χρειαστούν κάποιες προσαρμογές, ενδεχομένως και σε κάποιους άλλους χώρους, είμαστε εδώ να το εξετάσουμε».

Όχι σε lockdown
Με κατηγορηματικό, ωστόσο, τρόπο διέψευσε -για άλλη μια φορά- το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, όπως και αυτό της επιβολής οριζόντιων μέτρων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης «για την καλύτερη συνεργασία για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας», στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προστατευτούν» και πρόσθεσε πως «για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε».

Τρία κλειδιά
Απαντώντας στις αιτιάσεις του εμπορικού κόσμου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σε καμία περίπτωση μία μικρή αναστάτωση -που δέχομαι ότι υπάρχει στη δουλειά σας- δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά και στη χώρα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί και με την απόφασή μας να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μείνουν ανοιχτές οι οικονομικές δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα με τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει», ενώ απαρίθμησε τρία κλειδιά που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από την πανδημία.

Συγκεκριμένα:

· ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν,
· η τρίτη δόση, η αναμνηστική δόση γι’ αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί και
· τα καθημερινά μέτρα της υγιεινής.

Δεν υπάρχει διχασμός
Σχολιάζοντας, μάλιστα, την απογείωση του αριθμού των ραντεβού για εμβολιασμούς τις τελευταίες ώρες, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει ένας σκληρός διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων». «Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για διάφορους λόγους τους οποίους μπορεί να κατανοώ και να συμμερίζομαι, οι οποίοι είναι όμως διατεθειμένοι να πειστούν και έστω και τώρα να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν», σημείωσε ο ίδιος.

Παράταση στην επιστρεπτέα;
Την αγωνία τους να παραμείνουν συνεχώς ανοιχτά τα μαγαζιά μετέφεραν με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι της αγοράς στον Πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους διαβεβαιώνει ότι «δεν θα κλείσουμε», καταγράφοντας παράλληλα τις προτάσεις τους αναφορικά με την περαιτέρω στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αιτήματα που κατέθεσαν οι φορείς του εμπορικού κόσμου προς τον Πρωθυπουργό περιλαμβάνεται και αυτό της παράτασης των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε η υποχρέωση καταβολής της να μετατεθεί από την 1η Ιανουαρίου, στην 1η Απριλίου ή όσο διαρκέσουν τα τρέχοντα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο συντονισμός των κυβερνητικών πρωτοβουλιών με την αγορά αποτελεί ένα από τα ζητούμενα του επόμενου διαστήματος, δεδομένου ότι η έξαρση της πανδημίας απέχει μερικές εβδομάδες ακόμη από την κορύφωσή της, η οποία αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία των επιχειρήσεων στην τήρηση των νέων υγειονομικών μέτρων εκτιμάται ότι θα βαρύνει την απόδοσή τους, ιδίως όταν τουλάχιστον 42 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στην πραγματική οικονομία για την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας, μέσα από ένα πλέγμα μέτρων, όπως κάλυψη των αναστολών εργασίας, παράταση εξόφλησης οφειλών με επιστρεπτέα προκαταβολή, προνομιακές χρηματοδοτήσεις, επαγγελματικά ενοίκια.

«Τριτοκοσμικές συνθήκες»

Με τα δύσκολα, ωστόσο, ως προς την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας να είναι μπροστά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά χθες το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτικές μονάδες της πόλης, αποτιμώντας την ως «τριτοκοσμική», δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Αναρωτιέμαι, πότε θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις και κυρίως να σταματήσει μία επικίνδυνη κατά την άποψή μου αντίληψη την οποία διαχέει στην ελληνική κοινωνία, ότι αυτό που ζούμε είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας κατά την αυτοψία του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και πρόσθεσε ότι «αυτό, πέρα από ότι είναι ρατσιστικό απέναντι στο 40% των συμπολιτών μας, που έχουν βεβαίως ευθύνη που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχει ευθύνη και η κυβέρνηση που δεν τους έχει πείσει, είναι και επικίνδυνο γιατί δημιουργεί μία αίσθηση χαλαρότητας στο υπόλοιπο 60% που έχουν εμβολιαστεί».

Ως προς το περιεχόμενο της επίσκεψής του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρόκειται για «ένα νοσοκομείο που έχει 4 συμπολίτες μας διασωληνωμένους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας». Επιπλέον, «επισκέπτομαι μία πόλη όπου έχει γίνει δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ από την Επιτροπή 2021 και αυτές οι κλίνες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διερωτώμενος στην ίδια κατεύθυνση «δεν μπορούσε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων και υγειονομικού προσωπικού;».

Τη σφοδρή αντίδραση, ωστόσο, του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη προκάλεσε σχετική ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέχεια της χθεσινής επίσκεψής του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, με τον κ. Πλεύρη να σχολιάζει πως «το Ιπποκράτειο είχε 8 κλίνες ΜΕΘ επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα έχει 30 ΜΕΘ και 8 αυξημένης φροντίδας. Τις 8 που άφησε ο κ. Τσίπρας, τις έκανε 38 ο κ. Μητσοτάκης».

Μιλώντας στη Βουλή, ο Υπουργός Υγείας παρατήρησε ως πρωτόγνωρο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας άλλο νοσοκομείο επισκέφθηκε (το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη) και σε άλλο αναφέρθηκε στην ανάρτηση (στο Παπανικολάου), λέγοντας ταυτόχρονα ότι επιλέγει να επισκέπτεται νοσοκομεία έπειτα από εφημερία, με τις μονάδες και το προσωπικό να είναι καταπονημένα.

«Στο «Παπανικολάου» το οποίο θα μπορούσε να επισκεφθεί για να μη λέει τις ανακρίβειες που του δίνουν και να έβλεπε τους ανθρώπους να νοσηλεύονται στα κρεβάτια που λέει ότι δεν λειτουργούν, εκεί επί ΣΥΡΙΖΑ είχε 20 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα είναι 46. Δεν υπάρχουν 18 ΜΕΘ που ψευδέστατα λέει ότι δεν λειτουργούν» σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, προσκαλώντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα να επισκεφθούν από κοινού το Νοσοκομείο «Παπανικολάου». «Ή θα κατεβάσει την ψευδή ανάρτηση ή θα πάμε μαζί στο Παπανικολάου να δει τους εννιά συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις κλίνες που υποτίθεται ότι δεν λειτουργούν» δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Απάντηση σε σκληρή γλώσσα επεφύλαξε στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη από πλευράς της η Κουμουνδούρου, χαρακτηρίζοντας τον ως «ανίκανο, ψεύτη, αλλά και επικίνδυνο», καταλήγοντας πως «όσο παραμένει στη θέση του Υπουργού Υγείας, εν μέσω πανδημίας, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή».