Main Menu

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
13°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Ανατροπές στο νέο Εξοικονομώ – Τι θα γίνει τελικά με τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια το 2021

Ανατροπές της τελευταίας στιγμής στο νέο Εξοικονομώ: «Σβήνει η ανορθογραφία» που απέκλειε χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων από το να διεκδικήσουν επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, θα υπάρξει παρέμβαση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ώστε να αλλάξει η πρόβλεψη του Οδηγού του Προγράμματος βάσει της οποίας δεν ήταν εφικτό να επιδοτηθούν οι οικίες που «άλλαξαν χέρια» μέσα στο 2021.

Σήμερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται κανένα σπίτι ακόμη και αν έχει χτιστεί κάμποσες δεκαετίες πίσω δεν επιδοτείται εάν μεταβιβάστηκε μέσα στο τρέχον έτος, αφήνοντας έτσι εκτός επιδοτήσεων χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών.

Δικαίωμα συμμετοχής στο νέο Εξοικονομώ έχουν φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Με άλλα λόγια, δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Ανοίγει η πόρτα του «νέου Εξοικονομώ» και για όσους είχαν αποκλειστεί

Όπως όμως αναφέρει ο Οδηγός, το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2020) όπως και κατά την υποβολή της αίτησης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Δεν γίνεται δεκτή αίτηση ενεργειακής αναβάθμισης σε κατοικία, της οποίας το εμπράγματο δικαίωμα αποκτήθηκε μετά από την 31/12/2020 (πρόσφατη απόκτηση ακινήτου).

Με άλλα λόγια όσες κατοικίες άλλαξαν χέρια εντός του τρέχοντος έτους δεν έχουν δικαίωμα να αιτηθούν επιδότησης για εργασίες ενεργειακής ανακαίνισης.

Και αν αυτή η εξαίρεση φαντάζει λογική για όσα σπίτια είναι νεόδμητα, υπό την έννοια ότι ενεργειακά είναι «θωρακισμένα», η πρόβλεψη αυτή φαντάζει εντελώς παράλογη όταν η κουβέντα φτάνει στις «μεταχειρισμένες» κατοικίες που πουλήθηκαν μέσα στο 2021: Και αυτό γιατί εκείνος που αγόρασε ένα παλιό σπίτι μέσα στην χρονιά σίγουρα θα θέλει να το ανακαινίσει και να το αναβαθμίσει ενεργειακά, αλλά δεν θα έχει την δυνατότητα να πάρει την παραμικρή επιδότηση.

Αυτά ισχύουν σήμερα: Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές πληροφορίες του enikonomia.gr τα επόμενα 24ωρα το αρμόδιο Υπουργείο θα αλλάξει την συγκεκριμένη πρόβλεψη, προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα επιδότησης και όσοι απέκτησαν εντός του 2021 κάποιο ακίνητο.

Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι του «Νέο Εξοικονομώ»

Έτσι, πριν βγει στον «αέρα» το νέο Εξοικονομώ (σ.σ.: υπολογίζεται πως αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα) θα περιλαμβάνει την συγκεκριμένη τροποποίηση η οποία ανοίγει πια τον δρόμο σε όλους –χωρίς εξαιρέσεις- να διεκδικήσουν τις επιδοτήσεις.

Ποιες είναι όμως ακόμη κάποιες σημαντικές προβλέψεις του Προγράμματος;

  • Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία (1) αίτηση.
  • Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.
  • Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος.
  • Δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και την αύξηση των δικαιούχων.

Τα εισοδηματικά όρια για τις επιδοτήσεις του νέου Εξοικονομώ

Η επιδότηση κυμαίνεται από 40% έως 75% της συνολικής δαπάνης και συγκεκριμένα τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονται ως εξής:

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75%.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70%.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55%.
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45%.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40% ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Τι ισχύει για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ για μονοκατοικίες ή διαμερίσματα.

Δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του οποίου –μεταξύ άλλων– θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες, προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.

Προτεραιότητα ένταξης θα δίνεται σε ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.

Tα κριτήρια αξιολόγησης για το νέο Εξοικονομώ

Ποια είναι όμως τα ακριβή κριτήρια αξιολόγησης και τα αντίστοιχα ποσοστά βαρύτητας;

  • Το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%).
  • Η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%)
  • Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7%).
  • Η παλαιότητα κατασκευής (3%)
  • Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%).
  • Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%).
  • Μονογονεϊκή οικογένεια (5%).
  • Μακροχρόνια άνεργος (5%).
  • ΑμεΑ (5%).

Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής.

Εκτός από τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα επιδοτείται η έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, της ηλεκτρονικής ταυτότητας (που θα είναι υποχρεωτική), οι αμοιβές των μηχανικών και οι απαιτούμενες άδειες.

Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του Προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την Επικράτεια.

Η πλατφόρμα υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων θα λειτουργεί στο ΤΕΕ.

enoikonomia