Main Menu

Διευκρινήσεις για τα νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο στους χώρους εργασίας – Πού θα μπορούν να μπουν και πού όχι οι ανεμβολίαστοι

Ως μέτρα που είναι στοχευμένα χαρακτήρισε ο Θάνος Πλεύρης όσα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύονται σήμερα.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «τα μέτρα κινούνται προς την κατεύθυνση του να μείνει ανοιχτή η κοινωνία και έχουν προστατευτικό χαρακτήρα κυρίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς είναι εκείνοι που δημιουργούν τη βαριά νοσηλεία και κινδυνεύουν περισσότερο. Παράλληλα διατηρείται η συμφωνία με την κοινωνία ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα».

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, τόνισε πως υπάρχουν τρία στάδια:

  • οι χώροι όπου επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους μόνο με τη χρήση μάσκας
  • οι χώροι όπου οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν με τεστ (χώροι εργασίας, εστίαση, λιανεμπόριο, εκκλησίες). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30 με στόχο να υπάρξει αποσυμφόρηση τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.
  • Οι χώροι διασκέδασης: Στους κλειστούς χώρους διασκέδασης (σινεμά, κέντρα, μουσεία, γυμναστήρια) θα μπαίνουν μόνο οι εμβιολιασμένοι.

Σε όλους τους ανήλικους από 4-17 ετών, η είσοδος στους κλειστούς χώρους  θα γίνεται με την επίδειξη self test.

Παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα. Κάποια απ’ αυτά ισχύουν ήδη.

Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντε και στους εξωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι, αλλά με rapid test.

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών κτλ. οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.

Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.

Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά.