Main Menu

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
13°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης: Ένταση, λογομαχίες μέχρι και… χειροδικίες από οργισμένους πελάτες

Τον… μπελά τους έχουν βρει επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και αναψυχής. Καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με αντιδράσεις δυσαρέσκειας και αγανάκτησης πελατών που επισκέπτονται τα καταστήματά τους για να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους και λόγω της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, είτε δεν μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους εάν είναι ανεμβολίαστοι ή εξεγείρονται όταν τους ζητούν μαζί με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ταυτότητες και άλλα έγγραφα ταυτοπροσωπίας εάν είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.

Ορισμένοι δε, φτάνουν ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις, όπως η περίπτωση ηλικιωμένου στη Νάουσα. Ο συγκεκριμένος πήγε σε καφετέρια χωρίς να διαθέτει πιστοποιητικό ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να τού ζητήσει να φύγει.

Τότε εκείνος άρχισε να φωνάζει και να βρίζει. Έφυγε για να επιστρέψει έπειτα από λίγο, έχοντας μαζί του ένα ψεύτικο πιστοποιητικό νόσησης, όπως αποδείχτηκε, καθώς δεν διέθετε barcode. Του ξαναζητήθηκε να αποχωρήσει και ο ηλικιωμένος έξαλλος έφτασε στο σημείο να γρονθοκοπήσει τον καταστηματάρχη στο πρόσωπο και να τον δαγκώσει στο μάγουλο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ έκανε μέχρι και ράμματα.

Και αν αυτό είναι ένα ακραίο περιστατικό, η ένταση, οι διαμαρτυρίες και οι λογομαχίες έξω από καφετέριες και εστιατόρια τείνουν να γίνουν… συνήθεια το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ύβρεις, προσπάθειες χειροδικίας, ειρωνικά σχόλια και απειλές ότι δεν θα «ξαναπατήσουν» στα καταστήματά τους είναι ορισμένες από τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ και άλλων χώρων διασκέδασης.

Ο διαχωρισμός των θαμώνων σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, οδηγούν πολλές φορές σε ξεσπάσματα οργής και αγανάκτησης.

«Δεν φτάνει που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις, την πτώση του τζίρου που τις καθημερινές αγγίζει ακόμη και το 70%, αφού τα μαγαζιά είναι άδεια, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την οργή θαμώνων. Από την πρώτη στιγμή φωνάζαμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε χωροφύλακες» λένε χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του κλάδου.

εστίαση

Γιώργος Καββαθάς: Ξεσπούν σε εμάς

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο enikos.gr, τόνισε ότι «περιστατικά εξύβρισης και προσπαθειών χειροδικίας υπάρχουν, αλλά αυτό που συνέβη στη Νάουσα με το δάγκωμα του ιδιοκτήτη, ήταν πρωτοφανές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τέτοιες αντιδράσεις είναι πιο έντονες καθώς «ευνοούνται» από το στοιχείο της ανωνυμίας. Στην επαρχία αντίθετα, είναι πιο χαλαρές οι αντιδράσεις καθώς λίγο – πολύ γνωρίζονται οι περισσότεροι μεταξύ τους».

Ο κ. Καββαθάς, υποστήριξε ότι «οι επιχειρηματίες είμαστε σε δύσκολη θέση γιατί από τη μία έχουμε να κάνουμε με τον πελάτη και από την άλλη με την εφαρμογή του νόμου. Οι πελάτες ξεσπούν σε εμάς. Εμάς συναντούν, όχι τον υπουργό ή το κυβερνητικό στέλεχος».

Όπως είπε ο ίδιος, «οι αντιδράσεις προέρχονται και από εμβολιασμένους επειδή δεν μπορούν να εισέλθουν στα μαγαζιά, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους και εφόσον έχουν rapid test, αλλά και από εμβολιασμένους κυρίως σε ό, τι έχει να κάνει με τα προσωπικά δεδομένα τους».

Σπύρος Στεργίου: Απειλούν ότι δεν θα ξανάρθουν στα μαγαζιά μας

Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν οι σκηνές έντασης από μερίδα κόσμου λόγω των μέτρων, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής στην Πάτρα, Σπύρος Στεργίου.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο enikos.gr, «υπάρχει δυσθυμία και άρνηση από ορισμένους με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμαρτυρίες και εντάσεις. Κάποιοι μιλούν ειρωνικά στους καταστηματάρχες, ορισμένοι αρνούνται να επιδείξουν αμέσως τα πιστοποιητικά ή τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας ισχυριζόμενοι ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, με αποτέλεσμα να τους δείχνουμε το ΦΕΚ και άλλοι απειλούν ότι δεν θα ξανάρθουν στα καταστήματά μας και έτσι θα χάσουμε πελατεία».

Σπύρος Στεργίου- Πάτρα- εστίαση

Ο κ. Στεργίου είπε ότι «την περασμένη Παρασκευή έφυγε από μαγαζί μια παρέα 8 ατόμων. Είχαν παιδάκια στην παρέα, τα οποία για να καθίσουν θα έπρεπε να διαθέτουν self test 24 ωρών. Επειδή όμως, αυτό που είχαν δεν ίσχυε λόγω χρονικού περιθωρίου, δεν τους δέχτηκε ο ιδιοκτήτης με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν, φωνάζοντας ότι δεν θα ξαναπάνε ποτέ στο μαγαζί του».

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι «υπολογίζεται πως ένα 20% των πολιτών που είναι ανεμβολίαστοι και δεν εργάζονται ώστε να είναι υποχρεωτικό το διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό, αρνούνται να κάνουν rapid test και δεν πηγαίνουν καθόλου για καφέ ή φαγητό».