Main Menu

“Ο χώρος φάντασμα στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης”…Του Δημήτρη Γκαγκαλίδη

Tου Δημήτρη Γκαγκαλίδη

Για άλλη μια φορά πρωτοπορία από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη. Σαν να μην έφτανε το φιάσκο με τον αριθμό (σχεδόν μηδενικό) των εισακτέων στην σχολή για το έτος 2020-21 και τα κτηριακά προβλήματα που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας (2013-2015) και δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί πλήρως, άλλο ένα πρόβλημα έρχεται να ταλαιπωρήσει τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής σχολής.

Αναφερόμαστε στην χρησιμοποίηση χώρων-αιθουσών αποκαλούμενα και ως «καμαρίνια», δηλαδή χώρους στους οποίους οι φοιτητές και κυρίως αυτοί που έχουν αναλάβει διπλωματικές εργασίες , και όχι μόνο, τους χρησιμοποιούν ώστε να στεγάσουν τις μακέτες τους, άλλες ογκώδεις χειροτεχνίες καθώς και τα υλικά για την υλοποίηση αυτών. Η χώροι αυτοί σταμάτησαν την «υπολειτουργία» (δεν υπάρχει και ούτε ποτέ υπήρχε επαρκής χώρος για τους φοιτητές της σχολής) τους εν μέσω κορονοϊού κατά το προηγούμενο έτος, βρίσκοντας σύμφωνους ,κατά την έκτακτη ανάγκη λήψης μέτρων, στην πλειοψηφία τους φοιτητές της σχολής. Η καινούργια χρονιά όμως έμελλε να φέρει ένα ακόμα πρόβλημα. Σύμφωνα με φοιτητές, όταν υπήρξε αίτημα από την πλευρά τους για το άνοιγμα των χώρων αυτών υπό τήρηση μέτρων και αποστάσεων και σε συγκεκριμένες ώρες, ο πρόεδρος της σχολής το απέρριψε επικαλούμενος τον μικρό χώρο και την δυσκολία της χρησιμοποίησης των χώρων αυτών, όπως γίνονταν πριν την πανδημία (δηλαδή το ήδη προβληματικό χαρακτηριστικό του κτηρίου της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης, το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί εδώ και αρκετά χρόνια).

Σε μια ακόμη προσπάθεια προσέγγισης του προέδρου της σχολής από φοιτητές ,αυτή τη φορά η απάντηση στο ερώτημα : «Υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξουν οι χώροι των «καμαρινιών»; », ήταν, ότι υπάρχει σχεδιασμός – διαγράμμιση για την επαναχρησιμοποίηση του χώρου, σε περίπτωση όμως κανονικής λειτουργίας και όχι αυτής εν μέσω πανδημίας .Δηλαδή οι φοιτητές θα συνεχίσουν να μην έχουν αυτούς τους χώρους σε αόριστη βάση. Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του τμήματος αποκρίθηκε ότι δεν γίνεται το τμήμα να λειτουργήσει όπως αυτό του ΕΜΠ και του ΑΠΘ καθώς δεν έχει την δυνατότητα χώρου και ως τελική απόκριση ανέφερε «Αφού κάποιοι από εσάς τελειώνετε τότε γιατί σας νοιάζει;».

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλύτερα από κάθε φοιτητή τι πρέπει να γίνει με τους χώρους καθώς το γνωστικό αντικείμενο που διδάσκει στην σχολή είναι ο αστικός σχεδιασμός και η γενική κτηριολογία. Ας δούμε λοιπόν τι άλλο θα συμβεί αφού δεν μας νοιάζει τίποτα όσον αφορά την υποβάθμιση της παιδείας….