Main Menu

Η Ξάνθη τιμά μια σπουδαία προσωπικότητα, τον ευπατρίδη Κωσταντίνο Θανόπουλο.

Ομόφωνα αποδεκτή, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε χθες το βράδυ η πρόταση της δημοτικής αρχής, για την απόδοση οφειλόμενης τιμής στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Θανόπουλο, μια σπουδαία προσωπικότητα που άφησε βαθιά το αποτύπωμά της στην Ξάνθη.

Ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, στη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου, κάλεσε το Σώμα να ομονοήσει για την κατασκευή προτομής του μεγάλου ευπατρίδη, που συνέδεσε το όνομά του με τη διάσωση της Παλιάς Πόλης και για την επανέκδοση του βιβλίου του «Πορεία Αντίθετα», στο οποίο ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος περιγράφει συγκροτημένα όλο το σκηνικό των αντιθέσεων της εποχής κατά την ανακήρυξη της Παλιάς Πόλης σε διατηρητέα.

Τοποθέτηση του Δήμαρχου Μανώλη Τσέπελη στο Δημοτικό Συμβούλιο,  κατά τη συζήτηση πρότασης για την κατασκευή προτομής του αείμνηστου Κωνσταντίνου Θανόπουλου και την επανέκδοση του βιβλίου του «Πορεία Αντίθετα»:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχω την τιμή σήμερα να μιλήσω για μια σημαντική προσωπικότητα, που σφράγισε με την παρουσία της την πόλη μας, αλλά και ολόκληρη την περιοχή, αλλάζοντας τη ροή της ιστορίας της, σε πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μιλώ, φυσικά για τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Θανόπουλο, ένα πρόσωπο μεγάλης νομικής -και όχι μόνο- παιδείας. Έναν ξεχωριστό Έλληνα που κοιτούσε μπροστά, είχε όραμα -και το κυριότερο- δε δίσταζε να συγκρουστεί με την ιδεοληψία, τις προκαταλήψεις και τις φοβίες που εκφράζονται από τις κοινωνίες όταν έρχονται αντιμέτωπες με έναν «άλλο λόγο» που διαχειρίζεται το παρόν και το μέλλον με προοπτική, με έναν τρόπο βαθιά αναπτυξιακό και όχι όψιμο και επιφανειακό, του τύπου… «ας το κάνουμε σήμερα έτσι κι αύριο, βλέπουμε»…

Αυτόν τον Λόγο -τον ΑΝΤΙΘΕΤΟ- που πάντα ακολουθείται από Έργο, εξέφραζε ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος, ο οποίος συνδέθηκε με τη διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Πόλης, που εναντιώθηκε στην αντιπαροχή -την κραταιά άποψη- και επέμεινε σε αυτόν τον σχεδιασμό, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από μερίδα της τοπικής μας κοινωνία, εκείνης της εποχής.

Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος φοβόταν την αντιπαροχή. Έβλεπε τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η οριζόντια πολεοδομική αντίληψη. Και ως πραγματικός πατριώτης, αισθανόταν την υποχρέωση να εργαστεί για τη διατήρηση της παράδοσης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του αποτυπώματός μας στο μέλλον. Εκείνος έλεγε πως αυτό είναι χρέος της Πολιτείας και του κοινωνικού συνόλου.

Πόσο ευγνώμονες είμαστε τώρα όλοι μας, για την ευφυία, τη διορατικότητα και την προσήλωσή του σε αυτόν τον στόχο…

Δεν πρέπει, βέβαια να ξεχνάμε και τον αρχαιολόγο Βαγγέλη Πεντάζο, στο πρόσωπο του οποίου ο αείμνηστος Θανόπουλος έβλεπε έναν αρωγό και συμπαραστάτη, σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος, ακόμα και στις περιόδους της πιο σκληρής αντιπαράθεσης και τους προσωπικούς κινδύνους που έζησε, κατανοούσε την αντιδράσεις των ανθρώπων. Δεν κατηγόρησε ποτέ την ανάγκη και το δικαίωμα των ανθρώπων στην αξιοποίηση της προσωπικής περιουσίας, όπως αυτή αδρά προσδιορίζεται -και τότε και τώρα.

Όπως είναι γνωστό, εκείνη η «ταραχώδης» και τόσο κρίσιμη, τελικά, για το μέλλον της Ξάνθης μας περίοδος, έχει αποτυπωθεί σε βιβλίο που έγραψε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής και εξέδωσε, το 2005, το ΠΑΚΕΘΡΑ -ως έναν μικρό ευχαριστώ από το Πολιτιστικό αναπτυξιακό κέντρο Θράκης, αλλά και από την ίδια την πόλη της Ξάνθης, με τον εύγλωττο τίτλο «Πορεία Αντίθετα»…

Το έργο του έχει ιδιαίτερη αξία. Γιατί, όλες οι προσπάθειες που κατέβαλε αφορούσαν στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής μας -την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική. Και εργάστηκε ακούραστα, μέρα και νύχτα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Διορίστηκε νομάρχης τον Φεβρουάριο του 1975 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1979 και στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 1989 μέχρι τον Μάιο του 1990, προσφέροντας με την ίδια υπομονή, επιμονή και οργανωτικότητα στην Ξάνθη μας.

Όπως έκανε και ως νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, από το ’79 μέχρι το ’82, περίοδο, όπου εμπόδισε την κατεδάφιση του κεντρικού κτηρίου του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού του Αγρινίου, διασώζοντας ουσιαστικά ένα μνημείο!…

Σας καλώ να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για την κατασκευή της προτομής αυτού του μεγάλου Έλληνα, του… «διασώστη» ενός σημαντικού κομματιού της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, που σκεφτήκαμε να τοποθετήσουμε -πού αλλού- σ’ ένα μοναδικό σημείο της Παλιάς Πόλης, κοντά στο Ξενία. Καθώς, και για την επανέκδοση του βιβλίου του, με τον τίτλο «Πορεία Αντίθετα», που πιστεύουμε ότι θα επισφραγίσει με τον πιο εκφραστικό τρόπο την προσπάθεια αυτή από τον Δήμο μας.

Δύο λιτές πράξεις από πλευράς του δημοτικού μας συμβουλίου και όλων των Ξανθιωτών, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, απόδοσης τιμής, αλλά και απτής απόδειξης, όπως πολύ εύστοχα διατύπωσε και ο δάσκαλος της πόλης μας, Θανάσης Μουσόπουλος, πως… «στη γη του Δημόκριτου και του Ορφέα δεν υπάρχει χώρος για τη λήθη».