Main Menu

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ! Σοβαρό τροχαίο έξω απο την Ξάνθη με νεκρούς- Ι.Χ συγκρούστηκε με λεωφορείο

Αναδρομικά έως και 70 μηνών σε 50.000 συνταξιούχους – Πότε θα καταβληθούν

Αναδρομικά έως και 70 μηνών αναμένεται να λάβουν συνταξιούχοι. Λύση στο αδιέξοδο της καταβολής παράλληλης σύνταξης για περισσότερους από 50.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τα ποσά που δικαιούνται από τον Μάιο του 2016 και μετά, αναμένεται να δώσει εντός Φεβρουαρίου η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Πρόκειται για γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ή μηχανικούς του Δημοσίου ή εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο πρώην ΙΚΑ και στον πρώην ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το απαιτούμενο λογισμικό θα είναι διαθέσιμο και σε πλήρη λειτουργία τον επόμενο μήνα, προκειμένου να ξεκινήσει ο υπολογισμός της προσαύξησης της σύνταξης των ασφαλισμένων, καθώς και η καταβολή των αναδρομικών, που φτάνουν και τους 70 μήνες, ήτοι 6 χρόνια αναμονής.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι η μηνιαία προσαύξηση κυμαίνεται από 100 έως και 300 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν ασφαλισμένοι που δικαιούνται αναδρομικά λίγων μηνών, αλλά και περιπτώσεις που τα ποσά φτάνουν και τους 70 μήνες, ανάλογα με το πότε έχει υποβληθεί η αίτηση συνταξιοδότησης.

Το ακριβές ποσό που οφείλεται στους συνταξιούχους είναι αδύνατον να υπολογιστεί, με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση να αναφέρουν ότι η οφειλή του e-ΕΦΚΑ μπορεί να φτάνει και τα 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του e-ΕΦΚΑ, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες δοκιμές στο νέο λογισμικό, με στόχο εντός Φεβρουαρίου να ξεμπλοκάρει και τυπικά η διαδικασία και να ξεκινήσει η απονομή των προσαυξήσεων και των αναδρομικών.

Όσον αφορά την εκκαθάριση των αναδρομικών που έχουν συσσωρευτεί, θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με σειρά παλαιότητας

Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που λόγω παράλληλης ασφάλισης έχουν δικαίωμα να λάβουν προσαύξηση στη σύνταξή τους είναι περισσότεροι από 50.000. Η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι οι αυξήσεις που θα προκύψουν φτάνουν έως και τα 300 ευρώ τον μήνα.

Ο υπολογισμός των έξτρα ποσών για τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση θα ξεκινήσει από τις παλαιότερες υποθέσεις, για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά τον Μάιο του 2016, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Όσο θα περνούν οι μήνες, κατά τους οποίους θα εκκαθαρίζονται οι σχετικές εκκρεμότητες, τόσο θα μειώνεται και η συνολική δαπάνη. Πάντως, η επίλυση του προβλήματος δημιουργεί ένα επιπρόσθετο οικονομικό φορτίο, καθώς ο φορέας πρέπει να καταβάλει τα ποσά στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που πρόκειται να λάβουν ή έχουν ήδη λάβει σύνταξη με το καθεστώς της λεγόμενης παράλληλης ασφάλισης (άρ. 36 του Ν. 4387/2016).

αναδρομικά

Ο αλγόριθμος

Πρόκειται, δηλαδή, για συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν ταυτόχρονα και για το ίδιο διάστημα σε δύο ή περισσότερους φορείς κύριας ασφάλισης, που μετά την 1η/1/2017 εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Ο αλγόριθμος υπολογισμού της προσαύξησης είναι 0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφαλίστρων τον χρόνο σύμφωνα με τον νόμο 4387/16. Η παλαιότερη νομοθεσία (Ν. 3232/2004) προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου ασφάλισης και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του.

Κάτι τέτοιο, όμως, οδηγούσε σε άδικο αποτέλεσμα για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχαναν σημαντικό μέρος των εισφορών που είχαν καταβάλει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς να έχουν την παραμικρή ανταποδοτικότητα μέσω της σύνταξής τους.

Η διαδικασία άλλαξε, ο νόμος τροποποιήθηκε και έτσι πλέον προβλέπεται ότι για την προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου για τον οποίο είχαν καταβληθεί εισφορές θα υπάρχει μια προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης βάσει του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη.

Πλέον, για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία ισχύει διπλός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τον χρόνο πριν και μετά το 2017.