Main Menu

Εφιαλτικές προβλέψεις για αυξήσεις έως και 30% σε βασικά αγαθά τον Φεβρουάριο

Νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται να ξεσπάσει στην αγορά τον Φεβρουάριο, με αυξήσεις ακόμη και έως 30%, προκαλώντας ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews, οι ανατιμήσεις που θα περάσουν στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων τον Φεβρουάριο αγγίζουν μεσοσταθμικά περίπου το 10%, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά φτάνουν ακόμη και το 30%.

Στη λίστα των ανατιμήσεων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: σαπούνια (έως 31%), ελιές σε τάπερ (έως 30%), απορρυπαντικά (έως 17%), χαρτικά (15%), σπορέλαια (9%), ελαιόλαδο (έως 9%), αυγά (6%), δημητριακά (έως 10%), βιολογικό ψωμί (έως 14%), καφές (έως 14%), τοματικά (5,5%), παιδικές τροφές (3%), σοκολάτα (3,5%), φρέσκοι χυμοί (6%) και μπίρες (έως 6%).

Παράλληλα, παραμένει σε υψηλό επίπεδο το κόστος στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα. Η άνοδος των τιμών έχει οδηγήσει στη μείωση της αγοραστικής δύναμης για την πλειονότητα των καταναλωτών και ταυτόχρονα έχει ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Με στόχο να περιοριστούν οι αυξήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά και υπηρεσίες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ζητούν αφενός να παραταθούν τα υφιστάμενα μέτρα και αφετέρου να ληφθούν και νέα όσο συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και μέσα από ελέγχους προσπαθεί να εντοπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Πέντε εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, με παρεμβάσεις τους στην «R», εστιάζουν στα προβλήματα που δημιουργεί η ακρίβεια σε καταναλωτές και επιχειρήσεις και προτείνουν μέτρα για να περιοριστούν οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.