Main Menu

Σχολεία στην ορεινή Ξάνθη επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως-“Προτεραιότητα οι διορισμοί και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.”

Το νηπιαγωγείο και το μειονοτικό δημοτικό σχολείο στο χωριό Πάχνη του Δήμου Μύκης, πού βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πόλη και σε υψόμετρο 770 μέτρων, επισκέφτηκε υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και συζήτησε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

“Είναι πολύ μεγάλη χαρά να επισκέπτομαι σήμερα σχολεία της ορεινής Ξάνθης, στο πλαίσιο περιοδειών που κάνουμε, απ’ άκρη σ’ ακρη, σε όλη την Ελλάδα”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός.

“Είναι πάρα πολύ ευχάριστο και χρήσιμο να ακούσει κανείς τις προτάσεις και των εκπαιδευτικών μας και των μαθητών μας, γιατί στη βάση ακριβώς αυτών των προτάσεων πολύ συχνά βελτιώνουμε τις πολιτικές μας”, επισήμανε και πρόσθεσε: “Είχα τη χαρά να δω, εδώ στην Ξάνθη, την εφαρμογή και πολλών νέων καινοτομιών στα σχολεία, όπως τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων τα οποία εφαρμόζονται από τη φετινή σχολική χρονιά σε όλα τα σχολεία της χώρας . Οπως, επίσης, να συζητήσουμε και για άλλες καινοτομίες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί, όπως τα νέα προγράμματα σπουδών, τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο. Θεωρώ καθήκον μας να είμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας, δίπλα στους μαθητές μας, και αυτό επιδιώκω να το κάνω σε όλη την Ελλάδα”.

Σε ερώτηση για την εντύπωση που αποκόμισε από την επίσκεψη της σε σχολεία της ορεινής Ξάνθης η κ. Κεραμέως απάντησε: “Ήταν πολύ χρήσιμη. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω εκτενώς και με τους μαθητές και με τους εκπαιδευτικούς και να μου μεταφέρουν έτσι την εφαρμογή στην πράξη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που είναι μία νέα πολιτική που εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο στα σχολεία μας και αφορά στο πώς θα δώσουμε περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες στα παιδιά μας, ούτως ώστε όταν με το καλό τελειώσουν το σχολείο να έχουν περισσότερα εφόδια για τη ζωή τους”.

Στο δημοτικό σχολείο που έχει 60 μαθητές η υπουργός μπήκε στις τάξεις της διδασκαλίας ήταν μία έκπληξη για τα παιδιά που δεν είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψη της όταν την είδαν ξαφνικά να μπαίνει στην αίθουσα.

Η υπουργός τους ρώτησε για τα μαθήματα που κάνουν είδε πώς λειτουργούν την ώρα της διδασκαλίας και ποια μέσα χρησιμοποιούν και οι μαθητές απάντησαν στις ερωτήσεις της ενώ δεν έκρυψαν και τη διάθεσή τους να αρχίσουν να κάνουν εκδρομές που τους έχουν λείψει λόγω της πανδημίας. Η κ. Κεραμέως συζήτησε μαζί τους και στην αυλή την ώρα του διαλείμματος σε χαλαρό κλίμα για τις προτιμήσεις τους στα μαθήματα και στον αθλητισμό.

Στο νηπιαγωγείο βρίσκονται 12 παιδιά και εκεί η κ. Κεραμέως συζήτησε μαζί τους, της είπαν ιστορίες, τραγούδησαν και έπαιξαν παιχνίδια. Πριν φύγει της χάρισαν μια ζωγραφιά που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού.

 

Απόλυτη προτεραιότητα οι διορισμοί και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

«Ο στόχος είναι να αφήσουμε πίσω την “στρέβλωση” των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και είναι απόλυτη προτεραιότητά μου οι διορισμοί εκπαιδευτικών και η επιμόρφωση τους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία επισκέφτηκε 4 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Ξάνθης και συγκεκριμένα το 17ο Πειραματικό Δημοτικό, το 6ο και το 13ο Δημοτικό και το 2ο Μειονοτικό Δημοτικό.

Ως απόδειξη της απόλυτης προτεραιότητας της ανέφερε το γεγονός ότι πέρυσι ήταν προγραμματισμένο να γίνουν 5.250 διορισμοί εκπαιδευτικών και τελικά έγιναν υπερδιπλάσιες και έφτασαν τις 11.700.

«Προσπαθώ να φύγουμε από το καθεστώς των αναπληρωτών που υπηρετούν για πολλά έτη ως αναπληρωτές», είπε η κυρία Κεραμέως.

Άλλη μία προτεραιότητα της, όπως επισήμανε, είναι να μη χαθεί ούτε μία ώρα κατά την οποία δεν θα προσφερθούν στους μαθητές τα περισσότερα δυνατά εφόδια, και εξήγησε στους εκπαιδευτικούς του 17 Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης ότι αυτός ήταν ο λόγος που εφαρμόστηκαν φέτος τόσες καινοτομίες.

Η υπουργός είπε στους εκπαιδευτικούς του Πειραματικού, αρκετοί εκ των οποίων είναι αναπληρωτές και προσδοκούν για διορισμό σύντομα, ότι φαίνεται πως κάνουν καλά τη δουλειά τους διότι μετά τους αρχικούς δισταγμούς τώρα το υπουργείο Παιδείας κατακλύζεται από αιτήματα για τη λειτουργία πειραματικών σχολείων και στην περιοχή της Θράκης.

Τόνισε πως την περίοδο της υπουργίας της ολοκληρώθηκε η επεξεργασία 166 νέων προγραμμάτων σπουδών.

Σχετικά με το μάθημα της ρομποτικής, η κυρία Κεραμέως είπε ότι προχθές υπέγραψε τον διαγωνισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμό ρομποτικής για όλα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας. Επίσης υπάρχει ξεχωριστό κονδύλι 140 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια διαδραστικών πινάκων για τα σχολεία.

Σε όλα τα σχολεία που επισκέφτηκε η υπουργός αφιέρωσε αρκετό χρόνο και είχε διεξοδικές συζητήσεις με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ευχαρίστησε θερμά τους εκπαιδευτικούς για το έργο τους τα δύο χρόνια της πανδημίας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, κι άκουσε με προσοχή τις προτάσεις τους.

Μαζί της ήταν και ο δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης, ο οποίος από την πλευρά του κατέγραψε αιτήματα, η ικανοποίηση των οποίων είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης.

Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και ο δήμαρχος επισήμαναν ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Παιδείας επισκέπτεται σχολεία στην Ξάνθη και αφιερώνει χρόνο για ουσιαστική συζήτηση σχετικά με όλα τα θέματα που υπάρχουν.

Η υπουργός άκουσε και αιτήματα των μαθητών, οι οποίοι τόνισαν πώς προτιμούν τη δια ζώσης εκπαίδευση από την τηλεκπαίδευση και εξέφρασαν τη διάθεσή τους να επιστρέψουν στην κανονική ζωή που τους λείπει.

Οι μαθητές έδειξαν και το έντονο ενδιαφέρον τους να πάνε εκδρομές, και η κυρία Κεραμέως είπε ότι εισηγήθηκε στην Επιτροπή των Ειδικών να επιτραπούν και πάλι οι σχολικές εκδρομές.

Σχολίασε, μάλιστα, πως οι μαθητές “έβαλαν τα γυαλιά” στους μεγαλύτερους στον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορονοιϊού.

Στο 2ο Μειονοτικό Δημοτικό σχολείο Ξάνθης στο οποίο φοιτούν 53 μαθητές, κυρίως Ρομά, οι εκπαιδευτικοί είπαν στην υπουργό ότι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν είναι η μη συνεχής φοίτηση των μαθητών. Ζήτησαν να υπάρξει βοήθεια μέσω κοινωνικών λειτουργών που θα επισκέπτονται τους γονείς των παιδιών και η κυρία Κεραμέως απάντησε ότι θα εξετάσει το θέμα.

Παρών στην επίσκεψη στο 2ο Μειονοτικό Δημοτικό ήταν και ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Τσιλιγγίρης.