Main Menu

Νεκρός άνδρας σε χωριό της Ξάνθης- Βρέθηκε κρεμασμένος στην αποθήκη του σπιτιού του.

Μέχρι πότε θα είναι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος «στα ύψη»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ήδη σε μια φάση «αυξανόμενης κρίσης στο φυσικό αέριο» που επιδεινώνεται από την εξάρτησή της από τη Ρωσία, προειδοποιούν οι Βρυξέλλες. Η εξάρτησή αυτή, μάλιστα, ασκεί περαιτέρω ώθηση για εξοικονόμηση ενέργειας και μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο εγγράφου για τις τιμές της ενέργειας στην ΕΕ, το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί την Τρίτη και το οποίο έχει περιέλθει σε γνώση του «Guardian»: «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023. Σε σύγκριση με τις προοπτικές του περασμένου φθινοπώρου, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί».

Μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, η ΕΕ παλεύει εδώ και μήνες με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει εντονότερες ανησυχίες για την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο για περισσότερα από 15 χρόνια παρά τις επανειλημμένες κρίσεις φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τη διακοπή των προμηθειών από τη Μόσχα.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει, επίσης, ότι οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ ερευνούν τη ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία Gazprom για την «ασυνήθιστη επιχειρηματική της συμπεριφορά».

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ρωσικής εταιρείας στην ΕΕ είναι γεμάτες μόνο κατά 16%, σε σύγκριση με το 44% των εταιρειών εκτός της Gazprom, εγείροντας υποψίες ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό εργαλείο.

Ο «Guardian« αναφέρει πως η «αυτή τη στιγμή η Επιτροπή διερευνά κατά προτεραιότητα όλους τους ισχυρισμούς για πιθανή αντιανταγωνιστική εμπορική συμπεριφορά της Gazprom και συλλέγει πρόσθετες πληροφορίες από σχετικούς παράγοντες της αγοράς.

Το προσχέδιο δεν σχολιάζει την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο. Την Κυριακή, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται «σε πολύ ενεργές συζητήσεις» με τους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Στο υψηλότερο επίπεδο οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ τον Ιανουάριο

Η Επιτροπή κάνει μια σειρά συστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για ταχεία συμφωνία πάνω στους ευρωπαϊκούς νόμους για την ενεργειακή απόδοση, που εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας έως το 2025, ως τμήμα του σχεδίου πράσινης συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για νέες ηλιακές τεχνολογίες, ενώ τα κράτη μέλη καλούνται να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας άνθρακα της ΕΕ για να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ έφτασαν σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Ιανουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ ανά μήνα, καθώς η ΕΕ αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο ενόψει της επίθεσης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει συνομιλίες με άλλους σημαντικούς αγοραστές LNG, δηλαδή την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία, «με σκοπό την αποφυγή συγκρουσιακών πρακτικών της αγοράς στο μέλλον, που αυξάνουν την τιμή του ενεργειακού εφοδιασμού για όλους».

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ να απαλλαγεί από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα

Σε μεμονωμένες δηλώσεις της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ εργάζεται για ένα πακέτο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην «απερισκεψία του Κρεμλίνου προς τους πολίτες».

Μιλώντας μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, είπε: «Θα συζητήσουμε τη νέα δέσμη μέτρων για την οποία εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή… Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν κενά και ότι η επίδραση των κυρώσεων θα μεγιστοποιηθεί πραγματικά. Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία, την απερισκεψία του Κρεμλίνου προς τους πολίτες, γυναίκες, παιδιά και άνδρες, εργαζόμαστε φυσικά και για περαιτέρω κυρώσεις.

Τέλος, χωρίς να διευκρινίσει λεπτομέρειες, κατέληξε λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει «να απαλλαγεί από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα».