Main Menu

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ! Τροχαίο ατύχημα στην Ξάνθη- Τον χτύπησε, παραβίασε κόκκινο σηματοδότη και εξαφανίστηκε

Τέταρτη δόση εμβολίου: Σε ποιους συστήνεται και πότε – Τι ανακοινώθηκε.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εκτιμά πως το πιθανό σχετικό όφελος από την τέταρτη δόση εμβολίου αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω καθώς και σε όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, τόνισε η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Επιτροπής.

Κατά την ενημέρωση για την τέταρτη δόση εμβολιασμού, η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι η τέταρτη δόση συστήνεται για άτομα 60 ετών και άνω και ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα υγείας.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την αναμνηστική δόση, σημείωσε πως η τρίτη δόση (πρώτη αναμνηστική) εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Όπως επεσήμανε, υπήρξε προβληματισμός στον επιστημονικό κόσμο διεθνώς για το ενδεχόμενο χορήγησης 4ης δόσης, ή δεύτερης αναμνηστικής, σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο.

Η Εθνική Επιτροπή παρακολούθησε βιβλιογραφικά δεδομένα, ό,τι μελέτες υπάρχουν και σήμερα συζήτησε για την περίπτωση και το ενδεχόμενο της χορήγησης 4ης δόσης ή δεύτερης αναμνηστικής.

“Σας μεταφέρω το σκεπτικό όπως αναπτύχθηκε στην Επιτροπή. Η εφαρμογή του αναμνηστικού εμβολιασμού, της 3ης δόσης, για τη νόσο Covid από το τέλος Σεπτεμβρίου 2021 αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική για την προστασία του πληθυσμού έναντι σοβαρής νόσου από τις νέες παραλλαγές Δέλτα και μετά Ομικρόν του ιού Sars. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι  ομάδες αυτές μπορεί να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται πως εξασθενεί και συντομότερα” υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

“Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων, οι οποίες ευτυχώς κυρίως λόγω του εμβολιασμού οδηγούν αναλογικά σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Παρά τα περιορισμένα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελεσματικότητας, ορισμένες χώρες λαμβάνοντας υπόψιν τα ποσοστά εμβολιασμού και την τοπική επιδημιολογική κατάσταση αποφάσισαν να προτείνουν τη χορήγηση της 4ης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού”.

Σχετικά με την Ελλάδα είπε: “Η Εθνική Επιτροπή εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την 4η δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω καθώς και σε όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η δεύτερη αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.

Η Επιτροπή, για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού, προτείνει τη χορήγηση της 4ης δόσης με mRNA εμβόλιο, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση (πρώτη αναμνηστική δόση). Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης δεν προτείνεται δεύτερη αναμνηστική δόση. Όσον αφορά στην προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή Όμικρον και ακόμη περισσότερο έναντι της μόλυνσης, αυτή εξασθενεί, σύντομα ακόμη και μετά την αναμνηστική δόση. Ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Γι’ αυτόν τον λόγο πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στο πληθυσμό ηλικίας άνω των 5 ετών, με τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό”.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, , ανακοίνωσε πως σταδιακά θα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με την δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) εμβολίου κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών.

Ειδικότερα θα ανοίγει ανά ηλικιακή δεκαετία και η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 7 Απριλίου για τους 80 και άνω. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και θα ακολουθήσει η ομάδα 60-69 ετών.