Main Menu

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024
Ξάνθη, GR
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Ξάνθη: Aπεργιακή Συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Ξάνθης στην Απεργιακή Συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι ισχυροί συμβολισμοί, οι συνειρμοί, τα αιτήματα και η αγωνιστική παράδοση της Πρωτομαγιάς είναι ίσως πιο επίκαιρα από ποτέ εμπνέοντας τον κόσμο της εργασίας να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, που πέτυχαν με θυσίες τη θέσπιση ουσιαστικών και θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων:

 • 8ωρη εργασία,
 • αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας,
 • άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς περιορισμούς,
 • ελεύθερος συνδικαλισμός,
 • συλλογικές συμβάσεις εργασίας,
 • αξιοπρεπείς συντάξεις γήρατος – αναπηρίας κλπ.,
 • επιπλέον αποδοχές σε περίπτωση υπερωριακής εργασίας,
 • προστασία από την αυθαίρετη απόλυση,
 • χρηματική αποζημίωση σε περίπτωση δικαιολογημένης απόλυσης,
 • άδεια με αποδοχές,
 • δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα,
 • δικαίωμα στην ισότιμη και δωρεάν μόρφωση

είναι μερικά μόνο από αυτά που κατακτήθηκαν έκτοτε με αγώνες των εργαζομένων που πολλές φορές βάφτηκαν με αίμα. Ανέκαθεν η εργατική Πρωτομαγιά συμβόλιζε τις θυσίες και τους αγώνες των πολιτών κάθε χώρας για μια καλύτερη ζωή.

Είναι όμως και ημέρα αντίστασης απέναντι στις αντιεργατικές λογικές όλων των Κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Σήμερα με πληθωρισμό πάνω από 8% -ρεκόρ 25ετίας- είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας.

Συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος, ιδιωτικοποιεί νευραλγικούς τομείς του δημοσίου τομέα και συνολικά με τη νεοφιλελεύθερη, πελατειακή της πολιτική οδηγεί στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων προς όφελος των ολίγων και ισχυρών, οδηγεί στην φτωχοποίηση του λαού εν μέσω ακρίβειας και αλλεπάλληλων κρίσεων.

Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τον εργασιακό μεσαίωνα με τον περίφημο αντεργατικό/αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη, που με τις περιοριστικές ρυθμίσεις για τη γνωστοποίηση της απεργίας, ουσιαστικά τις καθιστά απαγορευτικές.

Ιδιωτικοποίησε την ενέργεια με αποτέλεσμα αδιανόητες αυξήσεις σε ρεύμα, αέριο, βενζίνη, ιδιωτικοποίησε την Κοινωνική Ασφάλιση (με αποτελέσματα που θα δούμε στο μέλλον) και προχωρεί σήμερα στην πρόσληψη ημετέρων, των λεγόμενων «golden boys» με τις προκλητικές και υπέρογκες αμοιβές (4.500 έως 8.000 ευρώ) σε θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών του ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτει το Σύνταγμα, τις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ και αλώνει τη δημόσια διοίκηση. Αυτά ήταν μόνο η αρχή, καθώς σήμερα ιδιωτικοποιεί και εφαρμόζει την ίδια πολιτική στον ΟΑΕΔ.

Οι μετασχηματισμοί στην οργάνωση της εργασίας επιβάλλεται να λειτουργήσουν με γνώμονα την πλήρη και σταθερή απασχόληση. Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στέκεται απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια χρησιμοποίησης των νέων μορφών εργασίας, με όρους ευελιξίας, μείωσης αμοιβών και καταστρατήγησης των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.

Η έλλειψη προσωπικού συνεχίζει να αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα, έλλειψη που δυσχεραίνει την πραγμάτωση βασικών λειτουργιών των δομών. Οφείλουμε να κινηθούμε προς την «επόμενη μέρα» διεκδικώντας μόνιμες προσλήψεις για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί επιλογές των προϊσταμένων με κριτήρια επιλογής από το έτος 2008 έως σήμερα. Δηλαδή, 14 ολόκληρα χρόνια δεν τηρούνται οι εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας που προβλέπονται από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ενώ οι διατάξεις περί τοποθέτησης – αναπλήρωσης προϊσταμένων που αφορούν αποκλειστικά και μόνο προσωρινές και έκτακτες καταστάσεις έχουν παγιωθεί και έχουν μεταβληθεί σε κανόνα. Καταργεί τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων στα συμβούλια επιλογής προϊσταμένων και διορίζει μετακλητούς.

Παράλληλα, διαπιστώνεται η εγκατάλειψη του ΕΣΥ, ενώ πλήττεται από την πανδημία που συνεχίζεται ακάθεκτη, με την άρνηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Ζητάμε άμεσα γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ.

Όλα τα παραπάνω γίνονται μέσα σ’ ένα ζοφερό και ασφυκτικό πλαίσιο για όλους τους εργαζόμενους λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας στα βασικά αγαθά, στα καύσιμα και στην ενέργεια. Ταυτόχρονα, Ο πληθωρισμός ενδέχεται να φτάσει σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το 11%, που σημαίνει ότι θα μεταφραστεί και σε αντίστοιχη ποσοστιαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αύξησης του εισοδήματος των εργαζόμενων και στις πολιτικές εκείνες που θα οδηγήσουν στη μείωση των τιμών, όπως μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και ΦΠΑ.

Αντιδρούμε σε πολιτικές που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις αφήνοντας γυμνές τις υπηρεσίες από μόνιμο προσωπικό.

Η φετινή Πρωτομαγιά είναι ευκαιρία για να θυμηθούμε πως οι εργαζόμενοι ό, τι κέρδισαν, το κέρδισαν ενωμένοι.

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:

 1. Οικονομικά:

Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17 Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού.

Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

 1. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Επιστροφή των υγειονομικών συναδέλφων στις θέσεις εργασίας τους. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.

Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.

 1. Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
 2. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
 3. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

 

Όλοι και όλες να μετατρέψουμε την ιστορική απεργία σε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ!!!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ