Main Menu

Το 9ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης υποδέχθηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς απο τη Νορμανδία της Γαλλίας.

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης υποδέχτηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου, 37 μαθητές και 5 εκπαιδευτικούς-συνοδούς από το σχολικό συγκρότημα Jacques Prévert του Isigny-sur-Mer της Νορμανδίας στη Γαλλία.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΚΑ201 ERASMUS+, CHLOERIS, μιας από τις 9 διακρατικές συμπράξεις των Ελληνικών και Γαλλικών σχολείων του Ευρωπαϊκού Πιλοτικού ‘Εργου «Partageons tous ensemble la passion des Jeux»/ «Ας μοιραστούμε όλοι μαζί το πάθος των Αγώνων». Η δράση αυτή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την Επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024 και υποστηρίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, τη Γαλλική Πρεσβεία, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την ΕΘΝΟΑ κι άλλους φορείς.

Η πολυπληθής αποστολή παρέμεινε στην Ξάνθη για πέντε ημέρες και αναχώρησε την Παρασκευή 13 Μαΐου, ενθουσιασμένη από την εγκάρδια φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε. Κατά την ημέρα της γιορτής υποδοχής έγινε αναπαράσταση της αφής της ολυμπιακής φλόγας από τους/τις μαθητές/τριες του Σχολείου μας, παρουσιάστηκαν τραγούδια και χοροί της Γαλλίας και Ελλάδας και υλοποιήθηκαν διάφορες αθλητικές δράσεις. Οι γάλλοι εταίροι γνώρισαν τις ομορφιές του τόπου μας, μέσα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε στην Ξάνθη και στην ευρύτερη περιοχή (στην Παλιά Πόλη, στο Μονοπάτι της Ζωής, στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ, στο Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων, στον Αρχαιολογικό Χώρο Αβδήρων, στο Πόρτο Λάγος και στο νησί της Θάσου).

Ο αποχαιρετισμός συνοδεύτηκε από τη μεγάλη συγκίνηση των παιδιών, που έγιναν μια μεγάλη παρέα, ανέπτυξαν φιλίες, συναγωνίστηκαν και μοιράστηκαν την αγάπη τους για τον αθλητισμό και τη γαλλική γλώσσα. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη σχολική χρονιά που θα συνεχιστεί το πρόγραμμα.