Main Menu

Συγκίνηση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Ξάνθη.

Το απόγευμα της Πέμπτης στο μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού στην πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης στη μνήμη των θύματων της Γενοκτονίας του Πόντου. Παρουσία αρκετών πολιτών και του Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ Παντελεήμων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας.

Αμέσως μετά ακολούθησαν ομιλίες γύρω από τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού τη 19η Μαΐου του 1919 αλλά και ένα μουσικό αφιέρωμα με θέμα «Πόντος, αντίσταση στη Λήθη».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της την Κυριακή έχει ως εξής:

Κυριακή 22 Μαΐου 2022
08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τιμές θα αποδοθούν από στρατιωτικό άγημα του Δ ́ Σώματος Στρατού.

10:30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
Θα ακολουθήσει ομιλία της υπαλλήλου της ΠΕ Ξάνθης κας Κλεανθούλας Τσανοπούλου

11:00 Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, από τους Βουλευτές, το Στρατηγό Διοικητή Δ ́ ΣΣ, το Δήμαρχο Ξάνθης, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης, τον Πρύτανη του ΔΠΘ, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Διοικητή του Β ́ Λιμενικού Τμήματος Πόρτο Λάγους, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, την Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και των Παλιννοστούντων, καθώς και από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας στο τηλ.: 2541350111 2541350103

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.


Τιμές θα αποδοθούν από το Δ ́ Σώμα Στρατού.
20:05 Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τιμές θα αποδοθούν από στρατιωτικό άγημα του Δ ́ Σώματος Στρατού.