Main Menu

Διακοπές: Έτσι θα εξασφαλίσετε “επιταγές” από 100 έως 300 ευρώ – Πώς και πού θα τις χρησιμοποιήσετε.

«Επιταγές» από 100 ευρώ ως και 300 ευρώ, «μοιράζει» τις επόμενες ημέρες το κράτος σε περισσότερες από 200.000 οικογένειες, για να τις «εξαργυρώσουν» στις διακοπές τους: Μέσα στο α΄δεκαήμερο του Ιουλίου ενεργοποιούνται δύο προγράμματα μέσω των οποίων μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και αγρότες μπορούν να εξασφαλίσουν «ζεστό χρήμα» -με τη μορφή άυλης κάρτας- για να το ξοδέψουν στους προορισμούς που θα επιλέξουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» στο οποίο μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια άυλη κάρτα αξίας 150 ευρώ για να πληρώσουν το ξενοδοχείο τους και όχι μόνο, εκείνοι που έμειναν εκτός των προγραμμάτων του ΟΠΕΚΑ και της Δ.ΥΠ.Α.

Εισοδηματικά κριτήρια στο «Τουρισμός για Όλους»

Για να υποβάλει κάποιος αίτηση θα πρέπει να πληροί κάποια εισοδηματικά κριτήρια, όπως ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και 28.000 ευρώ οικογενειακότο οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε ένα παιδί κατά 1.500 ευρώ.

Η πλατφόρμα tourism4all.gov.gr, η οποία και θα υποδεχτεί τις αιτήσεις, υπολογίζεται πως θα ανοίξει τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση της διαμονής και, κατά περίπτωση, της χρήσης λοιπών τουριστικών υπηρεσιών (μεταφορά, ξενάγηση σε μουσείο, καταδύσεις κ.ο.κ.) μέσω της χορήγησης ειδικών κουπονιών (vouchers) στους δικαιούχους που επιλέγονται.

διακοπές

 

Το ποσό που χορηγείται είναι σταθερό 150 ευρώ και μπορεί να εξαργυρωθεί σε ξενοδοχεία, τουριστικά πρακτορεία και υπάρχουν σκέψεις και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν διαμονή 2 ή 3 ή 4 ημερών επιδοτούμενη έως και 100% στα καταλύματα .

Εξαργύρωση και σε τουριστικό γραφείο 

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε τουριστικό γραφείο – πάροχο για τη δημιουργία τουριστικού πακέτου, με συνδυασμό δύο ή και περισσότερων τουριστικών υπηρεσιών. Επιδοτείται το  «πακέτο» που προσφέρει ο πάροχος/τουριστικό γραφείο, με ανώτατο όριο κατ’ άτομο (δικαιούχο ή ωφελούμενο) τα 150 ευρώ.

«Ειδικό» πρόγραμμα με «επιταγές» έως και 300 ευρώ

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα (30/6) ανοίγει και ακόμη ένα πρόγραμμα χωρίς όμως εισοδηματικά κριτήρια, καθώς θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος: Αυτό το πρόγραμμα αφορά σε συγκεκριμένους  προορισμούς και δη τη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο και όπως προκύπτει από σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, το… κωδικό του όνομα είναι «North Evia – Samos Pass».

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν «επιταγή» (voucher) έως 300 ευρώ για να κάνουν διακοπές στις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι αιτήσεις για το εν λόγω πρόγραμμα θα γίνονται σε ειδική πλατφόρμα του gov.gr και το voucher θα δοθεί μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας τύπου Freedom Pass. Για την υποβολή αίτησης δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια παρά μόνο η υποχρέωση φορολογικής δήλωσης για το 2021. Αναλυτικά, στο ΦΕΚ αναφέρονται τα εξής:

– Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελούμενων, προσδιορίζεται ως εξής:

  • για τους δικαιούχους του προγράμματος «North Evia-Samos Pass» που θα επιλέξουν ως προορισμό τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης -Αγίας Άννας, η ενίσχυση ανέρχεται σε 150 ευρώ, πλήν Αυγούστου που διαμορφώνεται στα 100 ευρώ.
  • για τους δικαιούχους του προγράμματος «North Evia-Samos Pass» που θα επιλέξουν ως προορισμό τη Σάμο, η ενίσχυση ανέρχεται σε 300 ευρώ, πλην Αυγούστου που προσδιορίζεται στα 200 ευρώ.

διακοπές

– Η οικονομική ενίσχυση της δράσης είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η διαδικασία έκδοσης της άυλης ψηφιακής κάρτας

  1. Μέσω της ειδικής εφαρμογής οι δικαιούχοι της δράσης, δύνανται να αιτούνται την έκδοση άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το αναλογούν ποσό.
  2. Η είσοδος του φυσικού προσώπου – δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).
  3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, αντλούνται και εμφανίζονται τα στοιχεία των ωφελούμενων, με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020, το φυσικό πρόσωπο καταχωρίζει στα εμφανιζόμενα στο σύστημα πεδία τα στοιχεία επικοινωνίας του, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιεί. Στη συνέχεια, δηλώνει τον προορισμό της επιλογής του, ήτοι Σάμο ή Βόρεια Εύβοια. Ακολούθως, δηλώνει ότι ο ίδιος και οι ωφελούμενοι αυτού δεν έχουν επιλεγεί ως δικαιούχοι -ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του Ο.Α.Ε.Δ., του προγράμματος για τον Κοινωνικό Τουρισμό της Δ.Υ.Π.Α. 2022, της δράσης «Τουρισμός για όλους» του υπουργείου Τουρισμού ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο. Παράλληλα δηλώνει ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο για την κάλυψη δαπανών τοπικής μεταφοράς, εστίασης και διαμονής του ιδίου και των ωφελούμενών του και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.