Main Menu

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2024
Ξάνθη, GR
17°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Ένα απ’ τα ομορφότερα μουσεία της Ελλάδας….είναι στην Ξάνθη.

Ονομάζεται λαογραφικό μουσείο της ΦΕΞ. Όπου ΦΕΞ σημαίνει Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης. Βρίσκεται στην παλιά πόλη, σ΄ έναν υπέροχο παραδοσιακό οικισμό, γεμάτο από ζωή κι ομορφιά. Η ΦΕΞ μετρά πολλά χρόνια πολιτισμού στην Ξάνθη κι είναι ένας απ’ τους πολυπληθέστερους πολιτιστικούς συλλόγους στο Πανελλήνιο.

Στο λαογραφικό μουσείο θα βρείτε θεματικές ενότητες που ασχολούνται με ενδυμασία, στολές, αντικείμενα καθημερινότητας απ’ το παρελθόν, ιστορικά κειμήλια και πολλά άλλα. Ολόκληρο το κτίριο είναι ένα αξιόλογο κι εντυπωσιακό έκθεμα. Τα ξυλόγλυπτα σκαλιστά ταβάνια, τα περίτεχνα παραδοσιακά κάγκελα, τα παραθυρόφυλλα, η τεχνοτροπία του.

Η ομορφιά του μουσείου, προσελκύει πολλά ζευγάρια που παντρεύονται να βγάζουν εκεί ορισμένες απ’ τις φωτογραφίες του γάμου. Στην πίσω αυλή του υπάρχουν δυο χαμάμ, που δίνουν εξαιρετική εικόνα και το κάνουν να ξεχωρίζει για τα αποκτήματα του. Οι Ξανθιώτες το γνωρίζουν ως αρχοντικό της παλιάς οικογένειας Κουγιουμτζόγλου, χαρακτηριστικό δείγμα πλούτου κι ευημερίας απ’ την “χρυσή εποχή” του καπνού στην Ξάνθη.

Ειδικά το βράδυ (βλ. φωτο) το κτίριο ξεδιπλώνει την ομορφιά του και γίνεται ατμοσφαιρικό και ….παραμυθένιο

Φώτο: Γ.Τσαρτσάρας