Main Menu

Ροδόπη- Ξάνθη: Με την αγωνία της κάλυψης των καλλιεργητικών τους εξόδων και της θέρμανσης του σπιτιού τους οι αγρότες

Στο τέλος της συγκομιδής κάποιοι και κάποιοι στην αρχή της. Παραγωγοί σε Ροδόπη και Ξάνθη αντιμετώπισαν μια δύσκολη από άποψη κόστους χρονιά και είναι το πρώτο που καταθέτουν μιλώντας στο ertnews.gr. Παρά τις παρεμβάσεις της πολιτείας, ένιωσαν έντονα όπως λένε τις αυξήσεις στα αγροεφόδια που προμηθεύονται πάντα στο ξεκίνημα και στην εξέλιξη της προσπάθειάς τους.

Πέρσι πωλούσε την πατάτα που παρήγαγε 50 λεπτά το κιλό, φέτος 70 και την ίδια πατάτα η νοικοκυρά μπορεί να τη βρει στο super market σίγουρα σε διπλάσια τιμή. Παραγωγός τριάντα χρόνια ο κος Κλέαρχος αντιμετωπίζει όπως λέει τη δυσκολότερη χρονιά στο επάγγελμά του και αποδίδει αυτή τη δυσκολία σε δύο παράγοντες: «Υψηλό το κόστος παραγωγής από τη μια και αναγκαστική «απροθυμία» του κόσμου να αγοράσουν από την άλλη».

«Ποιο θα είναι το κέρδος σας;» τον ρωτήσαμε, «τριάντα λεπτά» απάντησε γνωρίζοντας καλά ότι το κέρδος στο ταμείο φαίνεται. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι προμηθευτές των αγροεφοδίων καταλαβαίνουν τη φετινή δυσκολία, είναι ελαστικοί, όμως και εκείνοι περιμένουν να πληρωθούν», άγχος που επιβαρύνει πάντα τον παραγωγό. Ο προβληματισμός τους εμφανής και στην απάντησή του για τη νέα καλλιεργητική χρονιά, «σίγουρα θα πάμε σε καλλιέργειες που έχουν λιγότερα έξοδα, καλαμπόκια και σιτάρια», λέει, σημειώνοντας την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο την ενασχόληση με προϊόντα που χρειάζεται κάπου να συντηρηθούν μέχρι να πουληθούν.

Άγχος για το χωράφι, άγχος και για το σπίτι, καθώς η θέρμανση είναι και για τους παραγωγούς – αγρότες της Ροδόπης και της Ξάνθης υπόθεση που στοιχίζει «320 ευρώ ο τόνος τα ξύλα από 100 πριν την πανδημία», σημειώνει και δεν κρύβει τον προβληματισμό του.

Ίδια η αγωνία και για τους δένδροκαλλιεργητές. Πολυέξοδη επίσης κι απαιτητική ενασχόληση. «Πέρσι είχα 9.500 ευρώ έξοδα για την αγορά γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων και φέτος για τα ίδια στρέμματα και τις ίδιες αγορές 20.000 ευρώ», δηλώνει και σημειώνει, «είναι ένας είδος που απαιτεί δουλειά όλο το χρόνο»«Και το κέρδος;» τον ρωτάμε για να τον ακούσουμε να απαντά: «Ζήτημα είναι αν από πέντε στρέμματα με 200 ρίζες θα μου μείνουν 700 ευρώ».
Υπολογισμοί που στο ταμείο και αφού έχουν καλύψει όλα τα «ανοίγματα» της φετινής καλλιεργητικής προσπάθειας θα αποδειχθεί εάν ήταν ακριβείς ή όχι;

ertnews