Main Menu

Θράκη: Πανελλαδικές διαστάσεις παίρνει ο «πόλεμος» του Οντ. Μουμίν με τους δημοτικούς υπαλλήλους

Μετά την ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και άλλοι φορείς καταδικάζουν τον δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν για τις παραιτήσεις που ζήτησε από δημοτικούς υπαλλήλους πριν λίγες μέρες. Ο Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης πήρε και αυτός θέση καταδικάζοντας την στάση του δημάρχου, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) τον καλεί να παραιτηθεί. Παράλληλα τον δήμαρχο Ιάσμου για τις “πρακτικές” του έχει καταδικάσει και η αξιωματική αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Κυριάκο Αμούτζα.

Επιμένει ο δήμαρχος
Από την άλλη ο κος Μουμίν φαίνεται αποφασισμένος και εμμένει στις θέσεις του και όπως ο ίδιος ενημέρωσε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέταξε ΕΔΕ για την εξακρίβωση τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων από υπαλλήλους του Δήμου Ιάσμου.

Τη Δευτέρα 03/10 θα πραγματοποιηθούν όπως ανακοίνωσε οι τοποθετήσεις με τις επικείμενες αλλαγές των νέων διευθυντών και προϊσταμένων και ο ίδιος διαμηνύει ότι «θα τηρηθεί απόλυτα η νομιμότητα, κάνοντας χρήση εκ του νόμου αρμοδιοτήτων μου» συμπληρώνοντας ότι «κανείς εκ των ανάξιων υπαλλήλων δεν θα παραμείνει σε θέση ευθύνης». Οι αλλαγές σε ειδικούς συνεργάτες θα πραγματοποιηθούν στις 01 Ιανουαρίου 2023.

Για την Ένορκη Διοικητική Εξέτασε (ΕΔΕ) για να εξακριβωθεί εάν τελέστηκαν πειθαρχικά παραπτώματα από υπαλλήλους του Δήμου σημειώνει: «Διατάσσω σύμφωνα με τα άρθρα 110,111,121 και 130 του ν. 3584/2007, τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), την οποία αναθέτω στην αρχαιότερη των διευθυντών, κα Μαρίνα Καρούνη, για την εξακρίβωση τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων από υπάλληλους του Δήμου Ιάσμου».

Επιπλέον στον επίλογό της ανακοίνωσής του πληροφορεί ότι ζήτησε και έγινε δεκτή η παραίτηση της διευθύντριας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ιάσμου Χριστίνας Μπούκα, «την οποία ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους συνδημότες μας και της ευχόμαστε κάθε καλό στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή».

Καλεί φορείς να πάρουν θέση ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης
Μετά την ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και ο Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης παίρνει θέση κατά του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν καταδικάζοντας απερίφραστα τον δήμαρχο.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος καταγγέλλει «την πρωτοφανή, προκλητική και αυταρχική συμπεριφορά του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο οποίος “ζήτησε” τις παραιτήσεις όλων των Διευθυντών, Προϊσταμένων  Τμημάτων και Ειδικών Συνεργατών». Επιπλέον καλεί φορείς της περιοχής μας να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την συμπεριφορά του δημάρχου.

Μεταξύ άλλων τονίζει: «Όμως πολύ καλά γνωρίζει ότι τους ειδικούς συνεργάτες μπορεί να τους παύσει νόμιμα ανά πάσα στιγμή με απόφασή του, όπως και τους αναπληρωτές προϊσταμένων που υπηρετούν με απόφαση δημάρχου. Τους νομίμως τοποθετημένους με απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου όμως, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να τους παύσει όπως αυτός το εννοεί […].

Την ώρα που ο δήμος Ιάσμου αλλά και όλοι οι δήμοι της Ροδόπης λειτουργούν με το μισό από το προβλεπόμενο προσωπικό, χάρις στην υπερπροσπάθεια και τη συνέπεια των δημοτικών υπαλλήλων, ο δήμαρχος Ιάσμου, αντί να πρωτοστατεί στην προσπάθεια για στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, προσπαθεί με απαράδεκτα προκλητικό τρόπο και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, να μετακυλήσει τις ευθύνες του στους συναδέλφους μας.

Η επίδειξη αυταρχισμού απέναντι στους συναδέλφους του δήμου Ιάσμου που είναι νομίμως τοποθετημένοι σε θέσεις ευθύνης, τους οποίους καλεί να υποβάλλουν παραιτήσεις, καταδεικνύει περίτρανα το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει εξαιτίας των αντιλήψεών του για τη διοίκηση του δήμου. Την ίδια στιγμή δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώνει ανακριβώς ότι οι κριθέντες από το υπηρεσιακό συμβούλιο προϊστάμενοι είναι μόλις το ¼ του συνόλου, ενώ αυτοί είναι οκτώ (8) επί συνόλου δεκατεσσάρων (14).

Ο σύλλογός μας, καλεί τους δημάρχους όλης της χώρας, να τοποθετηθούν άμεσα και να μη σιωπήσουν επί των πρωτόγνωρων δημόσιων δηλώσεων και απειλών του δημάρχου Ιάσμου, γιατί κατά τα λεγόμενά του, όσοι από αυτούς “ασχολούνται σοβαρά”, έχουν τις ίδιες με αυτόν απόψεις για τους δημοτικούς υπαλλήλους».

Η ΠΟΕ ΟΤΑ του λέει να παραιτηθεί
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) δίνει πανελλαδικές διαστάσεις στο θέμα, καθώς καταγγέλλει τις ενέργειες του κου Μουμίν και μάλιστα τον καλεί σε παραίτηση.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ κάνοντας και μια εξιστόρηση αναφέρει: «[…] Ειδικότερα στις 13 Μαΐου 2022, κάλεσε σε απολογία με ξεχωριστές κλήσεις, δέκα (10) υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και υπηρεσιών […].

Επανήλθε δριμύτερος στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 και με Δημόσια Ανακοίνωση, καταφέρεται κατά των υπαλλήλων, ισχυριζόμενος αναληθώς ότι η πλειοψηφία τους, αποφεύγουν να εργάζονται αποτελεσματικά και χωρίς αυτοθυσίες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των δημοτών. Όμως οι δημότες ξέρουν πολύ καλά, ότι οι υπάλληλοι των Δήμων με αυταπάρνηση, διακινδυνεύοντας την υγεία τους και παρά τις πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό προσπαθούν να παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Το αποκορύφωμα είναι ότι ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών, Τμηματαρχών ακόμα και των Ειδικών Συνεργατών που επέλεξε ο ίδιος. Χρειάστηκε  τρία (3) ολόκληρα χρόνια, για να βγάλει το συμπέρασμα, ότι το ογδόντα τοις εκατό (80%) των υπαλλήλων παίρνει μόνο το μισθό του και πρέπει να πάει σπίτι του, ενώ αποκλειστικά υπεύθυνος για την λειτουργία των υπηρεσιών είναι ο ίδιος.

Πληροφορούμε τον κύριο Δήμαρχο, ο οποίος μάλλον ονειρεύεται και νοσταλγεί άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα, ότι αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δυστυχώς για αυτόν, όπως έπρεπε πολύ καλά να γνωρίζει καθότι είναι Δικηγόρος, υπάρχουν Νόμοι και διαδικασίες, οι οποίες όλα αυτά που θέλει να κάνει τα απαγορεύουν και τα καθιστούν όνειρα θερινής νυκτός.

Ο μόνος δρόμος που απομένει στον κύριο Δήμαρχο, αφού όπως δημοσίως ομολογεί, αδυνατεί να επιτελέσει το έργο που του ανέθεσαν οι δημότες, είναι αυτός της  παραίτησης και τις επιστροφής των μισθών που άδικα εισέπραξε. Πρώτα όμως πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να εξηγήσει στην τοπική κοινωνία, πως με τις πολλές απευθείας αναθέσεις που έχει κάνει, διασφαλίζει το Δημόσιο συμφέρον και σέβεται τα χρήματα των δημοτών».

xronos