Main Menu

Νέα ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν προκαταβολή και μέχρι πότε

Ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης: Μόλις λίγα 24ωρα πριν πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν πως φέτος δεν θα δοθεί προκαταβολικά το επίδομα. Ο ίδιος όμως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήρθε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους επιβεβαιώνοντας μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του enikonomia.gr από τις 14 του μήνα. Όπως γράφαμε «το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί προκαταβολικά στους παλαιούς δικαιούχους και φυσικά οι νέοι θα το πάρουν διπλό».

Μάλιστα, όπως τόνιζε το ρεπορτάζ «με ‘φόντο’ τις τιμές του πετρελαίου που κινούνται πια εκτός ελέγχου, το οικονομικό επιτελείο ‘τρέχει’ τις διαδικασίες ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ακόμη και μέσα στο α’ 15νθημερο του Νοέμβρη!». Στοιχεία που επιβεβαίωσε με δημόσιες τοποθετήσεις του ο Υπουργός Οικονομικών.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση 

Στην «σκιά» λοιπόν των «τσουχτερών» τιμών του πετρελαίου το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καταβάλει στους δικαιούχους όσο πιο νωρίς το επίδομα θέρμανσης: Γι’ αυτό και το πρώτο βήμα είναι να «ανοίξει» η πλατφόρμα my Θέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων τις πρώτες ημέρες του  Νοεμβρίου.

Από την ημέρα που θα ανοίξει η πλατφόρμα και έως το τέλος του Νοέμβρη οι παλαιοί δικαιούχοι (δηλαδή όσοι πήραν επίδομα και πέρυσι) εφόσον υποβάλλουν αίτηση θα λάβουν και την προκαταβολή του επιδόματος έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Το επίδομα θα διαμορφωθεί μεταξύ 100 με 800 ευρώ και το ποσό της προκαταβολής που θα δοθεί θα συμψηφιστεί στο τέλος με τις υπόλοιπες δόσεις που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και θα εισπράξουν την προκαταβολή στις 31 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου.

Πέρα από την προκαταβολή θα γίνουν άλλες δύο πληρωμές ως εξής:

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 29η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

 Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

  1. Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή κηροζίνη για σόμπα. Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
  2. Τα φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Εξαιρούνται του επιδόματος θέρμανσης όσοι:

  • κατείχαν το 2021 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,
  • κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»
  • διέθεταν το 2021 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

Ποιοι παίρνουν επίδομα χαμηλότερο από το… κατώτατο

Εδώ θα πρέπει οι δικαιούχοι να προσέξουν κάτι ακόμη: Υπάρχει περίπτωση κάποιος να εισπράξει και χαμηλότερο ποσό από το κατώτατο των 100 ευρώ:

Συγκεκριμένα, υπήρχε πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία «Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».
Με άλλα λόγια, αν κάποιος δεν κάνει αγορές καυσίμων κόστους τουλάχιστον 200 ευρώ (ποσό που είναι διπλάσιο του κατώτατου ορίου) και προμηθευτεί για παράδειγμα πετρέλαιο αξίας 100 ευρώ, τότε θα εισπράξει ως επίδομα 50 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο μισό του κόστους της προμήθειάς του.

Η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει με λεπτομέρειες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται τις επόμενες ημέρες.