Main Menu

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω: Τέντες, πλυντήρια, πλακάκια, είδη υγιεινής με δωρεάν κρατικό χρήμα στους νέους

Επιδοτήσεις που αγγίζουν ακόμη και τα 24.750 ευρώ για να αγοράσουν καινούριες… τέντες, να τοποθετήσουν καινούργια πλακάκια, να αλλάξουν είδη υγιεινής, ακόμη και να αγοράσουν καινούριο… πλυντήριο ή κουζίνα, μπορούν να εξασφαλίσουν νέοι από 18 έως και 39 ετών: Η προδημοσίευση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» αναρτήθηκε προς διαβούλευση, σηματοδοτώντας έτσι την ενεργοποίηση του. Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε προτάσεις έως και την Τετάρτη 16/11/2022.

Μέσα από το ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» όσοι έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 θα έχουν την ευκαιρία να «ανανεώσουν» την παλαιά πατρογονική κατοικία και να διαμείνουν σε αυτή. Βεβαίως, για να υποβάλει κάποιος αίτηση ένταξης θα πρέπει να πληροί και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η όποια παρέμβαση γίνει μέσω του προγράμματος να στοχεύει σε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα ηλικίας από 18 έως 39 ετών με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.
Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης / ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).
Για την υπαγωγή στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Τι μπορεί να επιχορηγηθεί

Ποιες είναι όμως οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται;

Σε ό,τι αφορά το «Εξοικονομώ», προβλέπονται οι εξής κατηγορίες παρεμβάσεων:

  1. Κουφώματα – συστήματα σκίασης – αερισμός
  2. Θερμομόνωση
  3. Συστήματα θέρμανσης – ψύξης
  4. Συστήματα παροχής ΖΝΧ
  5. Λοιπές παρεμβάσης εξοικονόμησης (smarthome, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές)

Σε ό,τι αφορά το σκέλος του «Ανακαινίζω», προβλέπονται εργασίες ανακαίνισης μπάνιου, κουζίνας, υπνοδωματίων, καθιστικού κλπ. όπως προμήθεια και τοποθέτηση πλακιδίων, ειδών υγιεινής, ερμαρίων, εσωτερικών θυρών και γενικά εργασίων που δεν καλύπτονται από το «Εξοικονομώ».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής,
    Ανακαίνιση κουζίνας,
    Aντικατάσταση πόρτας εισόδου
    Aντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
  • Aντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων
    Επιχρίσματα
    Αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων
    Επισκευές δομικών στοιχειών

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης Για κάθε επιλέξιμη κατοικία του τρέχοντος Προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μία (1) μόνον αίτηση.

Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” και «Εξοικονομώ 2021», δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο τρέχον πρόγραμμα.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης Πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως μεμονωμένο διαμέρισμα στο τρέχον Πρόγραμμα.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης μόνο για το «Ανακαινίζω», ενώ η συμμετοχή στο «Εξοικονομώ» αποτελεί προϋπόθεση για την αίτηση υπαγωγής στο «Ανακαινίζω».

Πόσο πάνε τα ποσοστά επιχορήγησης και ποια τα εισοδηματικά κριτήρια

Το ποσοστό επιχορήγησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο αιτών και ξεκινά από 40% (όταν αφορά σε χρήση από έτερο πρόσωπο) και φτάνει έως και το 75% (ιδιοκατοίκηση), με ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό το ποσό των 22.500 ευρώ. Η επιχορήγηση μπορεί να φτάσει και το 90%, δεδομένου ότι για αιτήσεις όπου η επιλέξιμη κατοικία βρίσκεται σε Δημοτική Ενότητα με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +15% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης.

Όσον αφορά στο εισοδηματικό όριο αυτό έχει οριστεί στα 50.000 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως όποιος έχει μεγαλύτερα εισοδήματα μένει.. εκτός.

Το ποσοστό επιχορήγησης σκέλος «Ανακαινίζω» είναι οριζόντιο για όλους 30%.

Εδώ ο ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων έχει καθοριστεί στο ποσό των 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων συγκύριων σε επιλέξιμη κατοικία, ή αν η χρήση κατοικίας γίνεται από έτερο πρόσωπο, (άλλος συγκύριος, δωρεάν παραχώρηση, ενοικίαση), τότε ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Για αιτήσεις όπου η επιλέξιμη κατοικία βρίσκεται σε Δημοτική Ενότητα με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +15% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης, άρα στο «κομμάτι» Ανακαινίζω το ανώτατο ποσό ενίσχυσης μπορεί να φτάσει μέχρι 45%.