Main Menu

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος (ΦΩΤΟ)

Χαίρει και αγάλλεται σήμερα η πόλη της Δράμας αλλά και ολόκληρη η ιστορική Ιερά Μητρόπολη της Μακεδονίας καθώς ενθρονίστηκε ο νέος Ποιμενάρχης της, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και πλειάδας Μητροπολιτών.

Σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2022, μία συμβολική ημερομηνία για την τοπική Εκκλησία, αφού πριν 17 περίπου χρόνια είχε ενθρονιστεί ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Παύλος.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης με τιμές και κάθε μεγαλοπρέπεια, με τις ιαχές του κόσμου “Άξιος” να κυριαρχούν, όπου ο Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμονας του παρέδωσε την ποιμαντορική ράβδο και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος τον καλωσόρισε εκ μέρους των δημοτών, προσφέροντάς του σε ένδειξη αγάπης ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Ακολούθησε η αντιφώνηση του νέου Μητροπολίτη Δράμας, οποίος εμφανώς συγκινημένος τόνισε μεταξύ των άλλων: “Αποστέλλομαι ανάμεσά σας ως ο άγγελος της Εκκλησίας της Δράμας, όπως αποκαλεί η Αποκάλυψη τους Επισκόπους, ελπίζοντας ταπεινά να με αναδείξει ο Κύριος για εσάς Άγγελο επιστηριγμού, διακονίας, συνέσεως, προσευχής και διαρκούς εξαγγελίας των αναριθμήτων καθημερινών δωρεών και των θαυμασίων Του”.

Παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Σάμου κ. Ευσέβιος, Σερρών κ. Θεολόγος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Κρήνης κ. Ιουστίνος, , Γρεβενών κ. Δαβίδ, Καρπενησίου Γεώργιος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Καστορίας κ. Καλλίνικος και Λαγκαδά κ. Πλάτων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση επικράτησε όταν κατά την υποδοχή παιδιά των κατασκηνώσεων και των κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, την οποία υπηρέτησε ο κ. Δωρόθεος έως και την ημέρα της εκλογής του πλησίον του Γέροντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου τραγούδησαν για τον νέο Επίσκοπο, εκφράζοντας τα όμορφα συναισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης για εκείνον.

Ακολούθησε πομπή με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου, αγήματος του Στρατού, εκπροσώπων Συλλόγων με ελληνικές σημαίες και τα λάβαρά τους ως τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου της Δράμας.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτη.

Στο λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος είπε μεταξύ των άλλων: “Η σημερινή Ενθρόνιση είναι η συνέχεια της Εκλογής και της Χειροτονίας Σας, άγιε Δράμας κύριε Δωρόθεε” και πρόσθεσε: “Με αυτές τις τρεις τελετουργίες, εν Πνεύματι Αγίω, εν Χριστώ Ιησού, κατά την ευδοκίαν του Πατρός, η Εκκλησία Σας παραδίδει στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας νέο Ποιμενάρχη. Ο Θεός να Σας χαριτώνει. Η Παναγία μας να Σας περισκέπει. Οι Άγιοι να Σας εμπνέουν. Οι άνθρωποι να Σας αγαπούν. Να είσθε και να γίνεσθε διαρκώς ο Δράμας Δωρόθεος (υμείς δώρον του Θεού στη Δράμα, και η Δράμα δώρον στο Θεό δι᾽ υμών)”.

Τον νέο Ποιμενάρχη της Δράμας χαιρέτησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος και ο μέχρι πρότινος Τοποτηρητής, Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Τον καλωσόρισαν επίσης με τους λόγους ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ και μέρους του ιερού κλήρου και των μοναστικών αδελφοτήτων ο Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Δράμας Αρχιμ. Σεβαστιανός Τσιαντής.

Στο τέλος ο κ. Δωρόθεος εκφώνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του.

Το νομό Κιλκίς εκπροσώπησαν οι Δήμαρχοι Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης και Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης ενώ πολλά λεωφορεία με πιστούς συμμετείχαν στην ενθρόνιση από το Πολύκαστρο, την Αξιούπολη και την γενέτειρά του, την Καβάλα.