Main Menu

Πετρέλαιο θέρμανσης: Διπλή έκπτωση έως το τέλος της χρονιάς – Έρχεται νέα αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα

Διπλή έκπτωση θα συνοδεύει το πετρέλαιο θέρμανσης έως το τέλος της χρονιάς: Πέρα από την κρατική επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο που είναι σε ισχύ έως τις 31 του τρέχοντος μηνός, την έκπτωσή τους επί της τιμής του πετρελαίου διατηρούν για τον Δεκέμβριο και τα διυλιστήρια. Η διπλή αυτή έκπτωση θα είναι ενσωματωμένη στην τιμή του ανεξάρτητα από το πού θα διαμορφωθεί η αξία του στις διεθνείς αγορές, είτε αυτή είναι σε χαμηλά επίπεδα, είτε κινείται υψηλότερα.

Έτσι και ενώ το κράτος επιδοτεί σταθερά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έως και τις 31 Δεκεμβρίου, η HELLENiQ ENERGY αποφάσισε έως το τέλος του έτους να χορηγήσει έκπτωση στην τιμή του πετρελαίου που προσδιορίστηκε στα 3 λεπτά το λίτρο (3,75 λεπτά με ΦΠΑ), σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Τι έκπτωση δίνουν τα διυλιστήρια

Όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου η νέα έκπτωση που δίνεται μέσω της τρίτης κατά σειρά παράτασης της επιδότησης του καυσίμου αποφασίστηκε από τη διοίκηση της HELLENiQ ENERGY, με γνώμονα την περαιτέρω στήριξη της αγοράς και των καταναλωτών, και θα έχει διάρκεια έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Η έκπτωση παρέχεται σε όλες τις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Μέχρι σήμερα πάντως η εταιρεία έδινε έκπτωση 6 λεπτών ανά λίτρο και 7,5 λεπτών με ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει υποχωρήσει συγκριτικά με την έναρξη της διάθεσής του, στις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή (λιανικής) την Τρίτη 29 Νοεμβρίου ήταν στα 1,183 ευρώ ανά λίτρο, όταν στις 15 Οκτώβρη το αντίστοιχο δελτίο του υπουργείο έδινε τιμή 1,412 ευρώ ανά λίτρο.

Έρχεται αποκλιμάκωση των τιμών

Όσον αφορά στην κρατική επιδότηση και όπως προβλέπει σχετική διάταξη «επιδοτείται, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Το ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο».

Εδώ πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως η διεθνής τιμή πετρελαίου ουσιαστικά έχει επιστρέψει σε άλλες καλύτερες εποχές πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όχι όμως και οι τιμές λιανικής στην χώρα μας.

Θα μπορούσε αυτό εν μέρει να αιτιολογηθεί από το ενισχυμένο δολάριο έναντι του ευρώ αλλά σίγουρα δεν αιτιολογεί αυτή η διαφορά αυξημένες τιμές στην αντλία ακόμη και κατά 28% σε σχέση με πέρυσι το Γενάρη όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου διαπραγματευόταν σε ανάλογα με τα σημερινά επίπεδα!

Όπως εκτιμούν πάντως πρατηριούχοιαυτή τη στιγμή και με δεδομένη τόσο τη «βουτιά» των διεθνών τιμών, όσο και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου το τελευταίο διάστημα, θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών για το επόμενο διάστημα!

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για την αμόλυβδη βενζίνη είναι ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου η τιμή της θα βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα των 2 ευρώ. Μάλιστα όπως λένε οι ίδιοι οι πρατηριούχοι αυτό θα ισχύει μόνο για τις μεγάλες αστικές πόλεις και όχι για  τις νησιωτικές και τις ορεινές περιοχές διότι σε αυτές η τιμή της  αμόλυβδης βενζίνης  είναι κατά 15 λεπτά πιο ακριβή λόγω μεταφορικών.

Βάσει των ίδιων προβλέψεων το πετρέλαιο κίνησης θα είναι κάτω από 1,90 ευρώΤο πετρέλαιο θέρμανσης από 1,42 που ήταν η πρώτη πανελλαδική τιμή που καταγράφηκε στις 15 Οκτωβρίου, τώρα είμαστε στο 1,19 ευρώ, και με ενσωματωμένη την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο.