Main Menu

Tο ξωκλήσι Άγ. Άννας στη Μαρώνεια….που πρέπει να επισκεφθείτε.

Η Σοφία και ο Κωνσταντίνος είχαν αποκτήσει ένα κοριτσάκι που το βάφτισαν Χριστιάννα, από το όνομα του παππού (Χρήστος) κι απ’ το τάμα της Σοφίας προς την Αγ. Άννα, καθώς είναι αυτή που βοηθά τα άτεκνα ζευγάρια. Μια μέρα λοιπόν διάβασαν για ένα ξωκκλήσι στη Μαρώνεια, αφιερωμένο στην Αγ. Άννα. Ξεκίνησαν να πάνε, χαρούμενοι που θα έκαναν και το τάμα τους απ’ την βάφτιση. Ήθελαν να προσκυνήσουν και να την ευχαριστήσουν. Πήραν μαζί τους και την βαφτισμένη Αννούλα.

Όταν έφτασαν κι άνοιξαν τη μικρή πορτούλα στο ξωκλήσι, αντίκρισαν την εικόνα της Αγ. Άννας που κρατά στην αγκαλιά τη μικρή Θεοτόκο, να έχει πέσει επάνω στο αναμμένο καντήλι και να καίγεται ! Ευτυχώς αμέσως έσβησαν τη φωτιά κι “έσωσαν” την εικόνα. Είχε καταστραφεί μόνο σ’ ένα σημείο (βλ. την φωτο στα σχόλια). Λες κι η Αγ. Άννα περίμενε να έρθει η μικρή νεοφώτιστη Αννούλα για να τη σώσει…!

Σήμερα η Αγ. Άννα έχει συνέχεια αναμμένο το καντήλι της. Βρίσκεται δίπλα στις «Πέτρινες Κατασκηνώσεις», στο χωριό Μαρώνεια. Είναι απ’ τα ομορφότερα ξωκλήσια.

Υπέροχο και φτιαγμένο με ασβεστωμένες πέτρες της περιοχής. Αφού θα έρθετε στην Μαρώνεια, αξίζει να τριγυρίσετε σ’ ένα απ’ τα ωραιότερα χωριά της Θράκης. Εδώ θα δείτε την γραφική πέτρινη πλατεία, το αρχοντικό Ταβανιώτη όπου στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο, τα αρχοντικά, τα περίεργα ξωκλήσια και τους άγνωστους Αγίους τους (Κύρκος, Ερμογένης, κα). Θα περπατήστε στο σοκάκια, θα φωτογραφίστε αυλές, περίτεχνες ξύλινες εξώπορτες, γλάστρες και λουλούδια κι ότι όμορφο στο διάβα σας. Ρίξτε και μια ματιά στο ιστορικό δημοτικό σχολείο, θα ανακαλύψετε πολλά…..

(φωτο και στοιχεία κειμένου από Εφημ. “Χρόνος” και Αποστολίδου Ζωή)

Αλλιώτικςς προτάσεις