Main Menu

Επιταγή ακρίβειας: Πώς θα πάρουν τα 250 ευρώ οι μακροχρόνια άνεργοι – Ποιοι ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα

Αν υπάρχει μια κατηγορία δικαιούχων της επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ που επιβάλλεται να κάνει αίτηση για να λάβει το ποσό της ενίσχυσης που της αντιστοιχεί, αυτή είναι οι μακροχρόνια άνεργοι. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων για να λάβει το 250άρι ένας μακροχρόνια άνεργος θα πρέπει να μπει στην «ειδική» πλατφόρμα που είναι ενεργή και να υποβάλει την αίτησή του, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα εισπράξει το ποσό της επιταγής ακρίβειας.

Αν και στην πλειοψηφία των δικαιούχων της επιταγής ακρίβειας το ποσό θα πιστωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό, όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από ανέργους προκειμένου να λάβουν, σύμφωνα με το enikonomia.gr, την εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πού υποβάλλονται αιτήσεις

Δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022.
  • Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης.
  • Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης 2021, δηλαδή είχαν κατά το φορολογικό έτος 2021 ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 14.000 ευρώ, ή 20.000 ευρώ για έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο), ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια (+3.000 ευρώ για κάθε τέκνο).

Οι δυνητικά δικαιούχοι θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous και να καταχωρίζουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση.

Έως πότε υποβάλλονται αιτήσεις

Η ΔΥΠΑ θα ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων και η καταβολή των 250 ευρώ θα γίνεται αυτόματα, εντός 3 εργάσιμων ημερών. Η πλατφόρμα είναι ενεργή από την περασμένη Πέμπτη και σήμερα Σάββατο είναι προσβάσιμη για δικαιούχους με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 6, 7, 8, 9.

Για όσους έχασαν τις προθεσμίες υποβολής με βάσει το τελευταίο ΑΦΜ, η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για υποβολή αίτησης ανεξαρτήτως Αριθμού Φορολογικού Μητρώου την Κυριακή 18 του μήνα και έως Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ έως τις 7 το πρωί!

«Αυτόματα» πάντως και ως τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να εισπράξουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ευάλωτοι πολίτες και μακροχρόνια άνεργοι ποσό το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να υποβάλουν αίτηση.

Σε περίπτωση που δύο σύζυγοι συνταξιούχοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τα 250 ευρώ καταβάλλονται και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα. Για να τα λάβουν όμως η σύνταξή του καθενός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 700 ευρώ. Αντίθετα, όταν ο δικαιούχος είναι ένας το όριο για να λάβει την ενίσχυση είναι σύνταξη 800 ευρώ.