Main Menu

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio
Ξάνθη: Με καλυμμένα πρόσωπα και την απειλή πιστολιού έκλεψαν τα Χριστούγεννα απο οικία λίρες και χρήματα

Εύα Καϊλή: Να παραμείνει στη φυλακή αποφάσισε το δικαστήριο

Στη φυλακή για άλλον ένα μήνα θα παραμείνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισαν και ανακοίνωσαν οι Βέλγοι δικαστές, μετά την πρωινή απολογία της για την εμπλοκή της στο Qatargate.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, όπως είπαν νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της βελγικής πρωτεύουσας, υποστήριξαν ενώπιον των δικαστών ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι αθώα, δεν έχει δωροκηθεί και συνεργάζεται με τις Αρχές.

Δεν κατάφεραν να πείσουν, ωστόσο, τη βελγική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα, εάν η Εύα Καϊλή ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου (σ.σ. Τμήμα Εξέτασης Εφέσεων) εντός 15 ημερών.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει μόνο τα αρχικά της κυρίας Καϊλή (Ε.Κ.), τονίζοντας ότι αποφασίστηκε η παράταση της κράτησής της για ένα μήνα. Τονίζει ακόμη ότι δεν θα δοθούν, προς το παρόν, περισσότερες πληροφορίες, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, είχε ουσιαστικά προδιαγράψει την απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης, εξηγώντας το σκεπτικό του εισαγγελέα.

Πληροφορίες θέλουν, επίσης, τους Βέλγους δικαστές να θεωρούν ότι, εάν αποφυλακιζόταν, η κυρία Καϊλή ήταν ικανή να καταστρέψει στοιχεία κρίσιμα για την έρευνα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα

Press_communication_E_K__22122022_1_-1
Press_communication_E_K__22122022_1_-2

«Τα €750.000 δεν ήταν τα πρώτα που άφηνε ο Παντσέρι στο σπίτι» – Τι είπε στις πρώτες καταθέσεις της

Νωρίτερα, σε αποκαλύψεις για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και στην βαλίτσα του πατέρα της, οδηγώντας στη σύλληψή της στις 9 Δεκεμβρίου καθώς κρίθηκε ότι δεν καλύπτεται πλέον από την ασυλία της,  προχώρησε η ιταλική ιστοσελίδα Il Fatto Quotidiano, μεταφέροντας όσα φέρεται να είπε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν και στον επικεφαλής της επιχείρησης, εισαγγελέα διαφθοράς, Μισέλ Κλεζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Εύα Καϊλή εμφανίζεται να λέει ότι τα 750.000 ευρώ δεν ήταν τα πρώτα χρήματα που άφηνε ο Αντόνιο Παντσέρι στο σπίτι της: «Το είχε κάνει και πριν τον κορωνοϊό όταν είχε αφήσει κάποια χρήματα και στη συνέχεια ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο (σ.σ. Τζιόρτζι) περισσότερο από το διαμέρισμά του».

Στην έρωτηση, δε, για το αν έχει κάποια εξήγηση για τη συμπεριφορά αυτή του Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» του Κατάρ-gate, η Εύα Καϊλή εμφανίζεται να απαντάει «εκτιμώ ότι είναι λόγω της ασυλίας μου». «(σ.σ. Ο Τζιόρτζι) Ήταν ο συνεργάτης που “φύλαγε κάτι για λογαριασμό του και πιθανότατα για το σημερινό αφεντικό του, Αντόνιο Κοτζολίνο» φέρεται να είπε, επίσης, η κυρία Καϊλή.

«Δεν μπορούσε να πει όχι»

Κατά το δημοσίευμα, στις σύντομης διάρκειας δηλώσεις της μπροστά στους αστυνομικούς (στις 10 Δεκεμβρίου) και τον εισαγγελέα Κλεζ (στις 11 Δεκεμβρίου) η Εύα Καϊλή αναφέρθηκε σε πολλά ονόματα «ορισμένα και βαριά». Ανάμεσά τους, αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα, τα ονόματα εκείνων με τους οποίους προσπάθησε να επικοινωνήσει μετά την έφοδο των Βέλγων αστυνομικών στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες – ο ένας ήταν ο Αντόνιο Παντσέρι και οι άλλοι δύο οι ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρένα.

Η Εύα Καϊλή εμφανίζεται, επίσης, να υποστηρίζει την απολογία Τζιόρτζι ο οποίος είχε πει ότι «τυφλώθηκα από το χρέος στον Παντσέρι». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να είπε «ο Φραντσέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως να έπρεπε να πω κάτι γιατί είμαι μεγαλύτερη».

kaili-ilfato

Η ιταλική ιστοσελίδα παρουσιάζει την Εύα Καϊλή να λέει στις βελγικές αρχές ότι η βαλίτσα με τα 600.000 ευρώ ήταν στο σπίτι της για τρεις ή τέσσερις μήνες. «Η βαλίτσα ήταν για τον Παντσέρι» φέρεται να υποστήριξε για τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών. Όσο, δε, για τα υπόλοιπα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα των Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή φέρται να υποστήριξε ότι «ο Τζιόρτζι τα είχε δανειστεί για το σπίτι».

Κατά το δημοσίευμα η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε δυσκολίες στο να ανταποκριθεί στην αγορά του νέου τους σπιτιού: «η υποθήκη είναι στο όνομά μου, εγώ την πληρώνω. Μπορείτε να το δείτε από την πιστωτική μου κάρτα. Τα μετρητά είναι η συμβολή του συντρόφου μου. Υπήρχαν 5.000 ευρώ σε ένα χρηματοκιβώτιο και 5.000 ευρώ σε ένα άλλο. Γνωρίζω ότι ο Φραντσέσκο δανείζεται κατά καιρούς από τους γονείς του. Πιθανότατα και από τον Αντόνιο. Το γνωρίζω γιατί υπάρχουν πράγματα που θα ήθελε να αγοράσει αλλά δεν είχε τα μέσα. Ήξερα ότι φύλαγε πράγματα από το πρώην αφεντικό του, τον Παντσέρι, αλλά και από το τωρινό αφεντικό του, τον Κοτζολίνο αλλά δεν προβληματίστηκα ποτέ από πού προέρχονται τα χρήματα».

Ο λεπτός χαρτοφύλακας που έγινε χοντρός

Στις καταθέσεις της η Εύα Καϊλή εμφανίζεται ακόμα να αναφέρεται σε έναν «λεπτό» χαρτοφύλακα που είχε αφήσει ο Παντσέρι στον Τζιόρτζι και να λέει ότι «τον κοίταξα χθες και είχε γίνει παχύς». «Ο Αντόνιο Παντσέρι ερχόταν για καφέ και όταν δεν ήμουν στο σπίτι. Ήταν πολύ κοντά με τον Φραντσέσκο Τζιορτζι».

Η ίδια, δε, εμφανίζεται να κάνει και αναφορά σε άλλο ένα «επεισόδιο» με χρήματα: «Έκανα ανάληψη 20.000 ευρώ από έναν από τους λογαριασμούς μου στην Ελλάδα και τα μετέφερα μέσα στο μπουφάν μου. Αλλά αυτό το έκανα μόνο μια φορά. Ξέρω ότι δεν μπορώ να έχω επάνω μου περισσότερα από 10.000 ευρώ».

Με αφορμή, δε, το γεγονός ότι, κατά το δημοσίευμα η Εύα Καϊλή περιέγραψε ότι στις 9 Δεκεμβρίου αρχικά τηλεφώνησε στον Αντόνιο Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκε και έτσι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ταραμπέλα και την Αρένα, οι οποίοι «μου είπαν ότι δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι»,  ο εισαγγελέας Κλέζ φέρεται να ζήτησε ονόματα από λομπίστες που βοηθούσαν τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή. Η Εύα Καϊλή τότε, πάντα κατά το δημοσίευμα, απάντησε «Τζιουζέπε Μερόνι, ο πρώην βοηθός του. Νταβίντε αλλά δεν ξέρω το επίθετό του αλλά τον βλέπω να εργάζεται εκεί. Σιμόνα, Καρόλα και Φραντσέσκα. Ήταν μια σχέση “σου δίνω, μου δίνεις”»

Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων η Εύα Καϊλή υποστηρίζεται ότι προσπάθησε να πείσει ότι η δουλειά της και τα ταξίδια στο Κατάρ είχαν έναν εντελώς διαφορετικό στόχο από αυτά του Παντσέρι: «Εγώ ασχολήθηκα με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζα στην ΕΕ για ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής, Κουβέιτ, Κατάρ και ΟΜάν ήταν προτεραιότητα όχι μόνο γιατί ήταν πάροχοι αερίοιυ αλλά και γιατί πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις περισσότερο από άλλες. Η Κομισιόν ασκούσε πιέσεις για το ζήτημα αυτό και εγώ συμφωνούσα. Η απόφαση θα κρινόταν στα τέλη Νοεμβρίου. Η περίοδος αυτή συνέπεσε με την πολύ έντονη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύω γι’ αυτό υπήρξε σύγχυση ανάμεσα στην αποστολή του Παντσέρι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δική μου που ήταν για τις βίζα και την ενέργεια».

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο της Καϊλή στην Πάρο

Σε μια παράλληλα εξέλιξη με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος με επικεφαλής τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, δεσμεύθηκε το οικόπεδο συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός που έχει η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.

Η δέσμευση του ακινήτου έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργούνται και στην Ελλάδα.

Πάντως, μέσω του έλληνα συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου η ευρωβουλευτής είχε προ ημερών αναφέρει ότι η αγορά του ακινήτου στην Πάρο υπήρξε καθόλα νόμιμη και τα χρήματα για αυτήν δικαιολογούνται από τις αμοιβές και τα εισοδήματά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος υπήρξαν σοβαρές υπόνοιες για τη διάπραξη ξεπλύματος μαύρου χρήματος αναφορικά με την αγορά του οικοπέδου των 9 στρεμμάτων στην Πάρο.

Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη η διερεύνηση του εν λόγου αδικήματος. Χαρακτηριστικά στο πόρισμα του κ. Βουρλιώτη που συνοδεύει τη δέσμευση του οικοπέδου και διαβιβάστηκε στον κ. Μπαρδάκη αναφέρεται ότι προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες ότι τα χρήματα για την αγορά του οικοπέδου προέρχεται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα οικόπεδο στην Πάρο, στα όρια του οικισμού Ιστέρνι, σε απόσταση περίπου 600 μέτρων από τη θάλασσα, με θέα προς τη Νάξο.

Όπως είχε δηλώσει στην ΕΡΤ ο αρχιτέκτονας μηχανικός που ανέλαβε την αναθεώρηση της άδειας, Βαζαίος Πετρόπουλος«από διώροφα σπίτια με υπόγειο και πισίνα θα γίνουν ισόγεια σπίτια με υπόγειο και πισίνα. Είχαμε κάνει τα σχέδια, έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία αλλά η άδεια δεν έχει εκδοθεί. Όχι, δε μεσολαβούσε εταιρία. Στο όνομά της ήταν, και στο όνομα του συντρόφου της».

Συνολικά 280 τετραγωνικά μέτρα από την έκταση είναι οικοδομήσιμα, ενώ σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα μηχανικό στόχος του ζευγαριού το οίκημα θα γινόταν παραθεριστική κατοικία: «Είχαμε κάνει 3-4 συναντήσεις. Ήθελαν ένα σπίτι για εκείνους για να μένουν το καλοκαίρι που θα έρχονται, όλος ο σχεδιασμός γινόταν για να κάνει ένα σπίτι για την οικογένειά της».