Main Menu

Yeni Safak: Ο δήμαρχος Ιάσμου δρούσε εναντίον της Τουρκίας

Ο δήμαρχος Ιάσμου Ροδόπης, Οντέρ Μουμίν, για τον οποίο η Ελλάδα έχει ξεκινήσει έρευνα, δρούσε εναντίον της Τουρκίας, υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak σε δημοσίευμά της.

Η εφημερίδα τονίζει ότι το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε έρευνα κατά του Οντέρ Μουμίν λόγω της απόφασής του να προχωρήσει σε απολύσεις υπαλλήλων και να ανακαλέσει αντιδημάρχους με την αιτιολογία ότι είναι «Γκιουλενιστές».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τον περασμένο Ιούνιο, τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο δήμαρχος «καρατομήθηκε» από μέλος της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής ‘Τουρκικής Μειονότητας’ Δυτικής Θράκης». Αναφέρθηκε ότι αυτό συνέβη λόγω «των δραστηριοτήτων του εναντίον της Τουρκίας».

Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στο δημοσίευμα, υποστηρίχθηκε ότι ο Μουμίν ανέπτυξε μία πολεμική στρατηγική εναντίον της «Παγκόσμιας Τρομοκρατικής Οργάνωσης FETÖ» προκειμένου να λάβει την υποστήριξη της Τουρκίας. Με το να δίνει την εντύπωση ότι αντιτίθεται στην FETO, ο ίδιος σκοπεύει να αποσπάσει την στήριξη της Τουρκίας ούτως ώστε να είναι πιο ισχυρός στις διαπραγματεύσεις του με την Ελλάδα. Οι τουρκικές Αρχές δεν είχαν καμία συνάντηση μαζί του, τονίζει η εφημερίδα.

Παρέμβαση Βορίδη για τις ενέργειες του Μουμίν

Την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, προκάλεσαν πριν από μερικά 24ωρα οι ενέργειες του μουσουλμάνου δημάρχου Ιάσμου Ροδόπης, Οντέρ Μουμίν, με το πιθανότερο σενάριο να είναι η οριστική παύση από τα καθήκοντά του.

Ο δήμαρχος έχει προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων και έχει ανακαλέσει τους αντιδημάρχους με την αιτιολογία ότι είναι «Γκιουλενιστές». Ο ίδιος καλεί σε παραίτηση τους υπηρεσιακούς και αιρετούς του δήμου, οι οποίοι εμπλέκονται ή σχετίζονται «με την Παγκόσμια Τρομοκρατική Οργάνωση FETÖ και την Εγκληματική Οργάνωση ΕΥΡ-ΑΚΗ».

Ο υπουργός Εσωτερικών επικοινώνησε με τον ειδικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ιωάννη Σάββα και του ζήτησε να εξετάσει τυχόν έκνομες ενέργειες του εν λόγω δημάρχου, προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν συνολικά και να αποφασίσει τις αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος. Εάν οι ενέργειες του δημάρχου αποδειχθεί ότι είναι έκνομες, τότε η απόφαση του υπουργού αναμένεται να είναι η οριστική παύση από τα καθήκοντά του.