Main Menu

Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης: Εγκαινιάστηκε η επένδυση 400 εκ. ευρώ – Νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά της χώρας

Τρεις μεγάλοι ενεργειακό όμιλοι η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και ο όμιλος Κοπελούζος, συμπράττουν, επενδύουν και φτιάχνουν μια νέα μονάδα που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ρόλο της Ελλάδας στο χώρο της ενέργειας στα Βαλκάνια. Μια επένδυση τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής αποδοτικότητας, ύψους 400 εκ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί σε 32 μήνες. Με την ολοκλήρωσή της θα μπορεί να παράγει μέχρι 5 τεραβατώρες ετησίως, με 63% απόδοση ενώ θα μπορεί να λειτουργήσει και με υδρογόνο κατά 50%.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και έτσι να έχει ενισχυμένο ενεργειακό αποτύπωμα σε όλη την περιοχή. Αυτή η επένδυση 400 εκ. ευρώ και τελευταίας τεχνολογίας, εντάσσεται στη στρατηγική για ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας αλλά και στο σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Επίσης, αναφέρθηκε στο στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Αλεξανδρούπολης στη νέα ενεργειακή σκακιέρα της Ευρώπης που τώρα διαμορφώνεται και τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε στόχο να κάνει τη δοκιμασία σε ευκαιρία.

“Θεμελιώνουμε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής  ενέργειας της χώρας που μαζί με το FSRU αποτελούν ένα σημαντικό δίδυμο ενεργειακό έργο”, σημείωσε  τονίζοντας ότι η νέα επένδυση υπηρετεί πλήρως τη στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση παράγοντας ενέργεια όση τρία λιγνιτικά εργοστάσια. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο και η γι αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε το λιμάνι να παραμείνει Δημόσιο και ανέλαβε η ίδια την αξιοποίηση του λιμανιού ως εθνικής πύλης εισόδου προς όλες τις χώρες της περιοχής.

Χρήστος Κοπελούζος: Πραγματοποιούμε έργα εθνικής ταυτότητας

“Με εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και τους ανθρώπους πραγματοποιούμε έργα εθνικής ταυτότητας”, είπε μιλώντας για το νέο έργο ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Κοπελούζος. “Εδώ και χρόνια δίνουμε βαρύτητα στην περιοχή του Έβρου αναγνωρίζοντας τη σημαντική γεωπολιτική σημασία της”, είπε.

“Καλωσορίζουμε σήμερα ένα έργο που αγκαλιάστηκε από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ αποτελεί νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά της χώρας και αλλάζει τα δεδομένα αφού η Ελλάδα θα μπορεί να εξάγει ενέργεια προς τα γειτονικά κράτη” τόνισε ο κ. Κοπελούζος.

Κώστας Σκρέκας: Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει  το νέο ενεργειακό hub της Ευρώπης 

Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας έδωσε έμφαση στο ρόλο της Αλεξανδρούπολης στην εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενισχύοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της περιοχής και της χώρας. Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ενεργειακό hub της Ευρώπης τόνισε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει την Ελλάδα σε ενεργειακό πυλώνα για τα Βαλκάνια

Όπως τόνισε ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε το πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη και σήμερα μπορεί να αποκλιμακώνονται οι τιμές φυσικού αερίου όμως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και της Ευρώπη και οι προσπάθειες συνεχίζονται. Όπως είπε, το κυβερνητικό σχέδιο έχει τρεις άξονες: Στήριξη για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών, που ανήλθε στα 8 δισ. ευρώ  το 2022, διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ελλάδας, γιατί το διοικείν εστί προβλέπειν, με διεθνείς συμμαχίες και  εμβληματικά έργα υποδομών και μετασχηματίζοντας τον ενεργειακό  κλάδο της χώρας προωθώντας την πράσινη ενέργεια

Η νέα μονάδα θα εφοδιάζεται απευθείας φυσικό αέριο από το FSRU ελαχιστοποιώντας το ρίσκο εφοδιασμού, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η  νέα μονάδα θα έχει δυνατότητα για 5 τεραβατώρες ετήσια παραγωγή, με 63% απόδοση αν λειτουργούσε τώρα θα μπορούσαμε να χρειαζόμαστε λιγότερο φυσικό αέριο κατά 100 εκ. ευρώ. Η νέα μονάδα θα μπορεί αν κάψει υδρογόνο κατά 50% ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί ως το 100% πιο μελλοντικά.

Γιώργος Στάσσης: Σημαντικό έργο για την ενεργειακή μετάβαση

“Η καθαρή ενέργεια είναι στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ και οι ΑΠΕ με την αποθήκευση θα είναι η ραχοκοκαλιά του ενεργειακού συστήματος παγκοσμίως. Ωστόσο, το φυσικό αέριο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο την περίοδο της ενεργειακής μετάβασης”, τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.

Κώστας Ξιφαράς: Ανταγωνιστική θα γίνει η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο

Η κύρια δραστηριότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι το φυσικό αέριο σημείωσε ο κ. Κώστας Ξιφαράς Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και τόνισε ότι η τιμή του σύντομα θα πέσει χαμηλά επίπεδα, κάνοντας την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου που εγκαινιάζεται είναι τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης και σημείωσε ότι η προετοιμασία για τη διείσδυση του υδρογόνου στην ενεργειακή αγορά είναι στρατηγική προτεραιότητα για τη ΔΕΠΑ.

Η χώρα μας έχει καταφέρει εν μέσω της ενεργειακής η κρίσης να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Παπαδόπουλος. Το νέο έργο θα συμβάλει στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ελλάδας και των άλλων Βαλκανικών χωρών τόνισε, σημειώνοντας ότι ι εξαγωγικός χαρακτήρας του έργου είναι στρατηγικής σημασίας και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μετατραπεί σε ολοκληρωμένο ενεργειακό κόμβο. Νέα γέφυρα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, αφού η νέα μονάδα θα εξισορροπεί το σύστημα επιτρέποντας μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και θα συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

ΠΗΓΗ: mononews.gr