Main Menu

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Ξάνθη, GR
14°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Ένας “οδικός γύρος” της Λίμνης Βιστωνίδας

Του Δημήτρη Γκαγκαλίδη

Τώρα θα το απολαύσετε περισσότερο. Στα μαγικά χειμωνιάτικα χρώματα. Που είναι λες και περισσότερο καθαρά και φωτεινά. Μπροστά σας απλώνεται η πανέμορφη λίμνη Βιστωνίδα. Θα ξεκινήσετε απ’ το χωριό Νέα Κεσσάνη. Απ’ την άγνωστη δυτική ακτή της λίμνης. Αυτή που λίγοι γνωρίζουν, δίπλα στο εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής. Θα δείτε τα βουνά της Ροδόπης να καθρεφτίζονται στην λίμνη. Θα συνεχίστε προς Πόρτο Λάγος.

Το πάλαι ποτέ “Λιμάνι της Λίμνης” (porto lagοon). Εδώ είναι η στιγμή για καφεδάκι, με θέα το πευκόδασος απέναντι όπου “στεγάζεται” η αποικία των ερωδιών. Οι ψαρόβαρκες, τα σκάφη κι η νοσταλγία του παρελθόντος σας συντροφεύουν. Κάπως έτσι θα φτάσετε στο ωραιότερο σημείο της Λίμνης….

Το “πλωτό μοναστήρι”, ο Αι Νικόλας της Βιστωνίδας, το ιερό μετόχι του Βατοπεδίου. Μια κουκίδα στεριάς στην μέση της λίμνης. Ένα Παγκόσμιο προσκύνημα της Χριστιανοσύνης. Υπέροχα μαγικό. Με πλήθος πτηνών να συμπληρώνουν την καθημερινή του αρμονία. Τριγύρω σας πελεκάνοι (φωτο) και φλαμίνγκο. Λαγγόνες και κύκνοι. Στις ακροκαλαμιές ερωδιοί και νερόκοτες….
Συνεχίστε “περνώντας τα σύνορα”. Μόλις μπείτε στον Ν.Ροδόπης, στρίψτε προς Σάλπη. Το άγνωστο παραλίμνιο χωριό της Κομοτηνής. Και μετά προς Διαλαμπή και Ίασμο. Τα κεφαλαχώρια των Σαρακατσάνων, στα παλιά τσελιγγάτα της περιοχής.

Στο “Γιασεμί” (Ίασμος) της λίμνης θα βρείτε ταβέρνες, καφετέριες και πανοραμική θέα (Αρνεμούσι). Ο οδικός κύκλος ολοκληρώνεται στα χωριά Κοπτερό κι Αμαξάδες. Κλείστε την περιήγηση με επίσκεψη στην Βυζαντινή Αναστασιούπολη. Δίπλα στους πύργους και τους προμαχώνες της βασιλείας των Παλαιολόγων….