Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

“Επιστήμη με άρωμα Γυναίκας!”-Της Μελίς Μάλκο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών και Κοριτσιών στην επιστήμη ας μιλήσουμε για την επιστήμη, την έρευνα και τις ανακαλύψεις.

Σπάνια αναφερόμαστε σε γυναίκες επιστήμονες. Αυτό οφείλεται στη θέση που είχε η γυναίκα στην κοινωνία τους περασμένους αιώνες και στην προκατάληψη.Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν γυναίκες και σήμερα ακόμα περισσότερες που ασχολήθηκαν με τις επιστήμες και μάλιστα διακρίθηκαν παρ’ όλες τις δυσκολίες που συνάντησαν.

 Παίζει ρόλο το φύλο, το θρήσκευμα ή η κουλτούρα στην προσωπικότητα και στην δουλειά ενός ερευνητή;
«Μπροστά στην επιστήμη δεν υπάρχουν τέτοιες διαφορές, γιατί υπάρχουν αυστηροί κανόνες που εφαρμόζεις σε κάθε βήμα της έρευνας. Η γνώση είναι για να τη μοιράζεσαι με τους συνανθρώπους σου και η αγωνία να λύσεις ένα επιστημονικό πρόβλημα είναι πανανθρώπινη. Όμως πιστεύω ότι δεν παίζει ρόλο αν είσαι μωαμεθανός ή χριστιανός, άνδρας ή γυναίκα, Άραβας ή Ευρωπαίος, αρκεί να είσαι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις. Η επιστήμη έχει ανάγκη από άτομα που έχουν πάθος και πείσμα, αντοχή και πίστη, αγάπη για τον άνθρωπο» Ζοχρά Μπεν Λακντάρ

Γυναίκες στην επιστήμη:
Οι γυναίκες έχουν κάνει σημαντική συνεισφορά στην επιστήμη κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αλλά η συνεισφορά τους συχνά δεν αναγνωρίζεται ή υποεκπροσωπείται. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν οι γυναίκες σε επιστημονικά πεδία, καθώς και μια ώθηση για αύξηση της διαφορετικότητας και της εκπροσώπησης στα πεδία STEM.
Μερικές αξιόλογες γυναίκες στην επιστήμη είναι η MarieCurie, η οποία ήταν η πρώτη που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικούς τομείς, η Chien-ShiungWu, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην πυρηνική φυσική.
Παρά την πρόοδο, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην επιδίωξη σταδιοδρομίας στην επιστήμη, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης εκπροσώπησης και χρηματοδότησης, των σιωπηρών προκαταλήψεων και της διαφοράς αμοιβών μεταξύ των φύλων. Ωστόσο, ιδρύονται οργανώσεις και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των γυναικών στην επιστήμη και την ενθάρρυνση περισσότερων κοριτσιών να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στους τομείς STEM, με την ελπίδα να δημιουργηθεί μια πιο δίκαιη και ποικιλόμορφη επιστημονική κοινότητα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υποστήριξης των γυναικών στην επιστήμη:
1. Ενθάρρυνση: Ενθαρρύνετε τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στους τομείς STEM και δώστε τους πρότυπα και πόρους για να τις βοηθήσετε να πετύχουν.
2. Εκπαίδευση: Παρέχετε ευκαιρίες στις γυναίκες να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στους τομείς STEM και υποστηρίξτε τη συνεχή μάθηση και ανάπτυξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
3. Εκπροσώπηση: Αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε ρόλους ηγεσίας και λήψης αποφάσεων σε επιστημονικούς οργανισμούς και διασφάλιση ότι η συνεισφορά τους αναγνωρίζεται και εκτιμάται.
4. Δικτύωση: Παροχή ευκαιριών στις γυναίκες στην επιστήμη να δικτυωθούν μεταξύ τους και με άτομα και οργανισμούς σε συναφείς τομείς, προκειμένου να οικοδομήσουν σχέσεις και συστήματα υποστήριξης.
5. Χρηματοδότηση: Παροχή χρηματοδότησης και πόρων για την υποστήριξη των γυναικών στην επιστήμη και την έρευνά τους, συμπεριλαμβανομένων επιχορηγήσεων, υποτροφιών και βραβείων.
6. Συνηγορία: Υποστηρίξτε πολιτικές και πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την πρόοδο των γυναικών στην επιστήμη και εργάζονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε αυτούς τους τομείς.
7. Ευαισθητοποίηση: Αυξήστε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη συμβολή των γυναικών στην επιστήμη και εργαστείτε για να αυξήσετε την προβολή της δουλειάς και της έρευνάς τους.

Γυναικεία δύναμη στην επιστήμη:

Οι γυναίκες έχουν τεράστια δύναμη στην επιστήμη, τόσο ως ατομικές ερευνήτριες όσο και ως συλλογική δύναμη αλλαγής. Οι γυναίκες στην επιστήμη φέρνουν μοναδικές προοπτικές και προσεγγίσεις στην επίλυση προβλημάτων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις και καινοτομίες. Αποτελούν επίσης πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές κοριτσιών και γυναικών, εμπνέοντάς τις να ακολουθήσουν καριέρα στους τομείς STEM.Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην επιστήμη και των οφελών από την αύξηση της ποικιλομορφίας στους τομείς STEM. Οι γυναίκες όχι μόνο κάνουν πρωτοποριακές ανακαλύψεις και προόδους σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, αλλά επίσης καταρρίπτουν τα εμπόδια και υποστηρίζουν την αλλαγή στην επιστημονική κοινότητα.Εργαζόμενοι για την αύξηση της εκπροσώπησης και της υποστήριξης των γυναικών στην επιστήμη, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο περιεκτική και δίκαιη επιστημονική κοινότητα που είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Όταν οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν πλήρως και να συνεισφέρουν στην επιστήμη, όλοι ωφελούνται.

«Δεν υπάρχει όριο σε αυτό που μπορούμε να πετύχουμε ως γυναίκες»υποδηλώνει ότι οι γυναίκες είμαστε ικανές να πετυχαίνουμε οτιδήποτε θέλουμε και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια ή εμπόδια στον δρόμο μας. Αυτό το μήνυμα ενδυνάμωσης ενθαρρύνει ΟΛΕΣ τις γυναίκες να πιστέψουν στον εαυτό τους και επιδιώκουν τα πάθη και τους στόχους τους, είτε στην επιστήμη είτε σε οποιονδήποτε άλλο τομέα.Η ιδέα είναι να αμφισβητηθεί η ιδέα ότι οι γυναίκες είναι κατά κάποιο τρόπο εγγενώς περιορισμένες ή λιγότερο ικανές από τους άνδρες και να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αγωνιστούν για ισότητα και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

 «Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία: αυτό που μετράει είναι το θάρρος να συνεχίσεις». – Ουίνστον Τσώρτσιλ
 «Μια κοινωνία ισότητας των φύλων θα ήταν μια κοινωνία όπου η λέξη «φύλο» δεν υπάρχει: όπου ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του». – ΓκλόριαΣτάινεμ
 “Το σημαντικό είναι να μην σταματήσεις να αμφισβητείς. Η περιέργεια έχει τον δικό της λόγο ύπαρξης.” – AlbertEinstein

ΜΕΛΙΣ ΜΑΛΚΟ,
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ-GreenInnovator- Β’ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ