Main Menu

Mαταιώνεται η συναυλία με τον FY στην Ξάνθη-Δήλωση Μανώλη Τσέπελη

Τις τελευταίες μέρες εντάθηκαν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με τη συμμετοχή καλλιτέχνη της τραπ στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης δεσμεύτηκε, εξ αρχής, ότι κατά τη διάρκεια της συναυλίας δεν πρόκειται να ακουστούν τραγούδια και λέξεις ακατάλληλου περιεχομένου.

Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ανεκτικοί σε μορφές τέχνης που ξεπερνούν τα όρια του συμβατικού. Αξιακά όμως τοποθετώ πιο πάνω τη γαλήνη και την ενότητα της τοπικής κοινωνίας.

Και δεν είμαι διατεθειμένος να ρίξω νερό στον μύλο του διχασμού της τοπικής κοινωνίας στην κορυφαία ετήσια εκδήλωση, της πόλης που υπηρετώ. Ιδίως όταν σκοπιμότητες συνδικαλιστικού τύπου, μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Όσο είμαι ο Δήμαρχος της Ξάνθης δε θα επιτρέψω ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό και αποφάσισα να ματαιώσω την εν λόγω συναυλία, αναλαμβάνοντας, ως επικεφαλής της διοίκησης, εξ ολοκλήρου την ευθύνη.

Γνωρίζω ότι θα στενοχωρήσω τη νεολαία της Ξάνθης -αλλά και άλλων περιοχών της Θράκης- που ανέμεναν με ανυπομονησία να δουν στη σκηνή έναν από τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες.

Θέλω όμως να τους ζητήσω να θυμηθούν εκείνο το βράδυ του Φεβρουαρίου, πριν από τρία χρόνια, όταν συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες, αρνούμενοι να πειθαρχήσουν στις απαγορεύσεις της κυβέρνησης για την πανδημία απαιτώντας να πραγματοποιηθεί η βραδινή παρέλαση του Καρναβαλιού μας.

Τότε, σας είχα ζητήσει να κάνετε έναν μικρό συμβιβασμό, ιεραρχώντας την υγεία των γονιών και των παππούδων σας πιο ψηλά. Και το σεβαστήκατε.

Σήμερα σας ζητώ έναν ακόμη, μικρότερης σημασίας, συμβιβασμό. Να δεχθείτε ότι αυτό που θέλατε να παρακολουθήσετε δημόσια, δεν έχει γίνει γενικότερα κοινωνικά αποδεκτό.

Σας είχα υποσχεθεί ότι θα έρχονταν η μέρα που θα φτιάχναμε ένα καρναβάλι, αφιερωμένο σε σας. Και ήρθε η ώρα. Ακόμη και μέσα από αυτόν τον μικρό συμβιβασμό θα πετύχουμε ένα Καρναβάλι που αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι πεδίο ζωντάνιας, κεφιού, έμπνευσης, αλλά και συνύπαρξης, ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, σεβασμού στον τρόπο έκφρασης όλων μας.

 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης

Εμμανουήλ Χρ. Τσέπελης