Ήταν μεσάνυχτα της 3ης προς 4ης Μαρτίου του 1944, όταν οι Βούλγαροι συνέλαβαν και συγκέντρωσαν τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Ξάνθης σε μια καπναποθήκη της οδού Σαλαμίνος 1, για να τους οδηγήσουν, λίγες ημέρες μετά, προς τον αφανισμό τους, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στην Τρεμπλίνκα.
Η θλιβερή επέτειος τιμήθηκε σήμερα το πρωί, στην Ξάνθη, σε μια σεμνή τελετή, που διοργάνωσε το ΠΑΚΕΘΡΑ στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας, παρουσία του Δημάρχου Μανώλη Τσέπελη, εκπροσώπων του Προγράμματος Δράσεις Ιστορίας-Μνήμης-Πολιτισμούκαι του Europe Direct ΑΜΘ, καθώς και του Διευθυντή του Μουσείου της Τρεμπλίνκα δρ. Edward Kopówka και της Δρος. Susy Gruss, από το Ινστιτούτο Salti του Πανεπιστημίου Bar-Ilan του Τελ Αβίβ, που επισκέπτονται την περιοχή μας, στο πλαίσιο του περιφερειακού αφιερώματος μνήμης, υπό τον κεντρικό τίτλο: «Η εξόντωση των Εβραίων της ΑΜΘ- 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα στην Τρεμπλίνκα».
Υπενθυμίζεται ότι το Αφιέρωμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υποστηρίζεται στην πόλη μας από τον Δήμο Ξάνθης, το Πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας-Μνήμης-Πολιτισμού, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης,το Europe Direct ΑΜΘ, το Μουσείο της Τρεμπλίνκα (Πολωνία) και το ΠΑΚΕΘΡΑ.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει τροποποιηθεί, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στη χώρα μας, εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο οποίος χθες το μεσημέρι υποδέχτηκε τον Διευθυντή του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, τους εκπροσώπους του Προγράμματος και του Europe Direct ΑΜΘ στο γραφείο του, με δήλωσή του τόνισε:
«Προτεραιότητά μας είναι η νεολαία να γνωρίζει την ιστορία του τόπου που γεννήθηκε και ζει, γιατί αυτή αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας και θα επιφορτιστεί να διαδώσει τις αρχές και τις αξίες στις επόμενες γενιές. Ο δήμος μας είναι πάντα αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που τιμά την ιστορία και προάγει την ειρήνη και τη συνεργασία».