Main Menu

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Ξάνθη, GR
19°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

«Κλείδωσε» η αύξηση του κατώτατου μισθού – Ποιοι βγαίνουν διπλά κερδισμένοι από την αναπροσαρμογή

Κλείδωσε η αύξηση του κατώτατου μισθού. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και με φόντο το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έκανε την εισήγησή του στον Πρωθυπουργό: Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες το ποσοστό της αύξησης είναι ανάλογο εκείνης που δόθηκε στους συνταξιούχους, δηλαδή κινείται πέριξ του 7,75%. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, έως τις 17 Μαρτίου με τις νέες «φουσκωμένες» κατώτατες αποδοχές να μπαίνουν σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Διπλά κερδισμένοι θα βγουν, σύμφωνα με το enikonomia.gr, όσοι εργαζόμενοι έχουν κατοχυρώσει 3ετίες, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Διπλά κερδισμένοι όσοι έχουν κατοχυρώσει 3ετίες

Έτσι, προσαυξημένες κατά 30% θα είναι οι αποδοχές, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την αναπροσαρμογή, εκείνων που σήμερα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά είχαν κατοχυρώσει τρεις 3ετίες έως τον Φεβρουάριο του 2012.

Σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Mε τον νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

Αύξηση και για το επίδομα ανεργίας

Όπως φαίνεται η αύξηση στις κατώτατες αποδοχές η οποία θα ισχύσει από 1-4-2023 θα κυμανθεί σε ποσοστό μεταξύ 7%-8%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί κατά 50-57 ευρώ και θα φτάσει τα 763-770 ευρώ. Με την αύξηση των κατώτατων αποδοχών πάντως που θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές Απρίλη, χιλιάδες άνεργοι θα λάβουν και αντίστοιχη αύξηση στα επιδόματα ανεργίας από την πληρωμή του μήνα που έρχεται.

Το επίδομα ανεργίας ενδέχεται να αυξηθεί κατά 34 ευρώ, εάν και εφόσον η αναπροσαρμογή των αποδοχών είναι για παράδειγμα ανάλογη εκείνης των συνταξιούχων: Δηλαδή 7,75%.

Υπό αυτή την θεωρητική προϋπόθεση, από 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας φτάνει στα 472 ευρώ από 438 που είναι σήμερα και 407,25 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η αναπροσαρμογή του επιδόματος θα είναι ανάλογη της αύξησης που τελικά θα αποφασιστεί στις κατώτατες αποδοχές.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Η καταβολή του νέου «φουσκωμένου» επιδόματος θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Ποια επιδόματα αυξάνονται

Ποια είναι όμως συγκεκριμένα τα επιδόματα και τα ειδικά βοηθήματα που συμπαρασύρει η αύξηση των κατώτατων αποδοχών;

  • Επίδομα ανεργίας: Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 17,51 ευρώ και το μηνιαίο 438 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Βρίσκεται στα 227,65 ευρώ.

Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι εποχικοί (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.).

Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος οι ασφαλισμένοι πολίτες απαιτείται:
να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας
το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Για το έτος 2021 το ποσό αυτό      διαμορφωνόταν σε 12.325,75 €. Το
ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.

  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Διαμορφώνεται στα 262,67 ευρώ.

Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι/-ες, εφόσον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, παραμένουν εγγεγραμμένοι/-ες στο μητρώο ανέργων επί τρεις (3) μήνες, έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν είναι εποχικοί (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέματα κ.λπ.).

Αυξήσεις στα ειδικά εποχικά βοηθήματα 

Αυξημένα θα είναι και τα ειδικά εποχικά βοηθήματα. Πού διαμορφώνονται οι αυξήσεις σε αυτά;

  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη: Σήμερα διαμορφώνεται στα 824,6 ευρώ.
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη : Είναι στα 557,25 ευρώ.
  • Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας: 438 ευρώ αυτή την στιγμή.