Main Menu

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024
Ξάνθη, GR
10°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Εντυπωσιακή η συμμετοχή στο Σεμινάριο Προσχολικής Αγωγής του ΚΚΠΑ Δήμου Ξάνθης

Με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες στην αίθουσα και πάνω από 3.500 εξ’ αποστάσεως ξεκίνησε το πρωί το 1ο Σεμινάριο Προσχολικής Αγωγής στην Ξάνθη, που διοργανώνει το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθηςκαι το ΠΤ Μακεδονίας και Θράκης του ΣΒΕ -γεγονός, που αναδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον των βρεφονηπιοκόμων της χώρας για συνεχή κατάρτιση και ενημέρωση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Εκπαίδευσης της περιοχής μας, καθώς και τα προεδρεία του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας και του ΠΤ Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τον Δήμο Ξάνθης εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Παιδείας Ειρήνη Χαριτωνίδου, καθώς ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, λόγω του ταξιδιού του στην Αθήνα για υπηρεσιακά θέματα καθυστέρησε να παραβρεθεί.

Ο ίδιος, χαιρετίζοντας τη συνάντηση εξέφρασε την περηφάνεια του για τη διοργάνωση «ενός τόσο σημαντικού Σεμιναρίου στην Ξάνθη» και υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι βρεφονηπιοκόμοι στην ανάπτυξη των πρώτων βημάτων του παιδιού. «Η συμμετοχή σας εδώ δείχνει ευθύνη, αγάπη και σεβασμό σε αυτό που κάνετε. Κι εμείς, σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει να αναλογιστούμε το δικό μας κομμάτι ευθύνης, για να μπορέσουμε να έχουμε, από κοινού, τα θεμιτά αποτελέσματα.

Υπογράμμισε την προσπάθεια του Δήμου για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της μελέτης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού, στη θέση του ιστορικού Α’ Παιδικού Σταθμού Ξάνθης, το οποίο προβλέπει τη φιλοξενία 60 βρεφών και 30 νηπίων. «Έχουμε το χρέος να στηρίξουμε το έργο σας να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν μια ελπιδοφόρα, και ενθαρρυντική εκκίνηση στη ζωή των παιδιών μας».
Κάνοντας μια προσωπική αναφορά -όντας παππούςενός εγγονού 15 μηνών- πρότεινε τη διοργάνωση αντίστοιχης εκδήλωσης για γονείς και παππούδες, «ώστε», όπως είπε «να εναρμονιστούμε με το επιστημονικό σας έργο και να καταφέρουμε, όλοι μαζί να οδηγήσουμε τα παιδιά μας, στο μέλλον που τους αξίζει».

Ο πρόεδρος του ΚΚΠΑ, Παναγιώτης Αμβροσιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η προσχολική αγωγή αποτελεί μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις της κοινωνικής ευημερίας, του περιορισμού των ανισοτήτων και της ανάπτυξης των κοινωνιών. «Είναι η πιο αποδοτική και σίγουρη επένδυση για ένα κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται στους έξι Βρεφικούς και τρεις Νηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας τα τελευταία τριάμισι χρόνια, σημείωσε: «Από το 2019, οπότε και αναλάβαμε τη διοίκηση, αυξήσαμε τις θέσεις στους βρεφικούς σταθμούς, από 19 σε 84, με πρόβλεψη για άλλες 20 θέσεις, το επόμενο διάστημα, ενώ στους παιδικούς φιλοξενούμε 480 παιδιά», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι για τον Δήμο Ξάνθης, οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι… αποθετήρια, αλλά χώροι στους οποίους «τα παιδιά παίζουν, ερευνούν και μαθαίνουν με χίλιους διαφορετικούς τρόπους».

Επισήμανε τη σημασία των κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ιατρός-διατροφολόγος, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις δημοτικές μας δομές.
«Στόχος μας, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για τα βρέφη και τα νήπια του τόπου μας», υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα που δίνει ο Δήμος Ξάνθης στον τομέα της ασφάλειας των παιδιών. Για τον λόγο αυτό και με τη συνδρομή του τεχνικού ασφαλείας διοργανώνονται περιοδικά εκπαιδεύσεις του προσωπικού των δημοτικών παιδικών σταθμών στις Πρώτες Βοήθειες, σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης και Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων Ξάνθης.

Σήμερα, στους παιδικούς μας σταθμούς εργάζονται συνολικά 130 άνθρωποι. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, ο Δήμος Ξάνθης έχει προχωρήσει σε προσλήψεις 43 εργαζομένων, μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ο κ. Αμβροσιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, αποκαλώντας τους εργαζόμενους «ήρωες», καθώς, όπως τόνισε «με επιστημονική κατάρτιση, αγάπη και υψηλό αίσθημα της ευθύνης που επωμίζονται καθημερινά, απ’ όποια θέση συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, είναι αυτοί οι άνθρωποιτων βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Ξάνθης, οι συνεργάτες μου… οι ΗΡΩΕΣ ΜΟΥ…Τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου».

Ευχαριστίες εξέφρασε προς τον Δήμαρχο Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη: «Οι ιδέες, η βαθιά του γνώση και εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, η καθοδήγηση και η στήριξή του, υπήρξαν καταλυτικοί παράγοντες για την προσπάθεια που καταβάλλω όλο αυτό το διάστημα σε αυτό το τόσο απαιτητικό, σύνθετο και απολύτως ενδιαφέρον πεδίο».

Οι ομιλητές -επιστήμονες κρίσιμων ειδικοτήτων που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών έως 6 ετών- φώτισαν σημαντικές παραμέτρους της Προσχολικής Αγωγής, άλλοτε με τις εισηγήσεις τους και άλλοτε με διαδραστικό τρόπο και τη συμμετοχή των παραβρισκόμενων, ενώ τέθηκαν πολλές ερωτήσεις για ζητήματα, σχετικά με την εκπαίδευση και την αναπτυξιακή πορεία βρεφών και νηπίων.
Θέματα,όπως η έννοια της διαφορετικότητας, ο λόγος και η ομιλία στην προσχολική ηλικία, η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης, ο ρόλος του εκπαιδευτικού/ βρεφονηπιοκόμου στη διατροφική εκπαίδευση βρεφών και νηπίων, οι Πρώτες Βοήθειες σε βρέφη και νήπια, ο ρόλος του παραμυθιού στην ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και οι σχέσεις επικοινωνίας των εκπαιδευτικών με τους γονείς κράτησαν ζωηρό το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεμιναρίου.