Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Ποιες κατηγορίες οίκων ευγηρίας υπάρχουν

Τα γνωστά σε όλους γηροκομεία ή οίκοι φροντίδας ηλικιωμένωνπαρέχουν υποστήριξη σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια στις καθημερινές τους δραστηριότητες λόγω γήρανσης, αναπηρίας ή ασθένειας. Αυτά τα γηροκομεία μπορεί να τα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες, εθελοντικές οργανώσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, με το κάθε σχήμα ιδιοκτησίας και διαχείρισης να έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τα ιδιωτικά γηροκομεία είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν με σκοπό το κέρδος. Ένα ιδιωτικό γηροκομείο μπορεί να έχει υψηλότερες απαιτήσεις στις πληρωμές από άλλους οίκους  φροντίδας, άλλα πρέπει να καλύψει τα λειτουργικά τουέξοδα και να αποκομίσει κέρδος για τους ιδιοκτήτες ή τους μετόχους του. Ωστόσο, τα ιδιωτικά γηροκομεία μπορεί να έχουν περισσότερους πόρους και ανέσεις από άλλους τύπους οίκων ευγηρίας, επειδή έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Μπορεί επίσης να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις πολιτικές και τις διαδικασίες τους, επειδή δεν υπόκεινται σε κάποιον διοικητικό κανονισμό όπως άλλα ιδρύματα ή άλλο οργανωτικό σχήμα, που να μην είναι τόσο ευέλικτο όπως είναι και τα δημόσια γηροκομεία.

Οι εθελοντικές οργανώσεις είναι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που διευθύνονται από εθελοντές. Αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να χρηματοδοτούνται από δωρεές ή επιχορηγήσεις και μπορεί να βασίζονται σε εθελοντές για την παροχή φροντίδας και υποστήριξης. Τα γηροκομεία  εθελοντικής φροντίδας μπορεί να έχουν χαμηλότερες αμοιβές από τα ιδιωτικά επειδή δεν χρειάζεται να αποκομίσουν κέρδος. Ωστόσο, οι παροχές είναι λιγότερες και ο εξοπλισμός πολλές φορές ανεπαρκής, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού. Ωστόσο άμα υπάρχει καλή διαχείριση μπορεί να παρέχει πολλές φορές περισσότερες και ποιοτικές υπηρεσίες απ’ ότι τα ιδιωτικά γηροκομεία. Αν ανήκουν σε κάποια ΜΚΟ μπορεί να έχουν λιγότερη ευελιξία όσον αφορά τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν, επειδή πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που ορίζονται από τις εκάστοτε νομοθεσίες του κράτους.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ή ιδρύματα πολλά από τα οποία είναι και εκκλησιαστικά, είναι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που διευθύνονται από ένα διοικητικό συμβούλιο και χρηματοδοτούνται από δωρεές. Τα φιλανθρωπικά γηροκομεία μπορεί να μην έχουν πολλές υπηρεσίες η μόνιμο προσωπικό για όλες τις ανάγκες, άλλα τα κέρδη που λαμβάνουν από δωρεές από τους υποστηρικτές τους, τα επενδύουν στην επέκταση των υπηρεσιών τους. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα οίκου ευγηρίας επικεντρώνονται περισσότερο στον κοινωνικό τους στόχο, που είναι η κοινότητα των ηλικιωμένων ατόμων και στην βοήθεια όσον έχουν ανάγκη. Μπορεί τα ιδρύματα αυτά εφόσον κάνουν καλή διαχείριση των δωρεών τους και τις ακίνητης περιουσίας τους, να καταφέρουν να έχουν υψηλών προδιαγραφών παροχές ακόμα και από αυτές των ιδιωτικών γηροκομείων. Ωστόσο επειδή υπόκεινται και αυτά σε κρατικό έλεγχο, πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του κράτους.

Ανεξάρτητα από τη δομή που έχει η κάθε ιδιοκτησία γηροκομείου, υπάρχουν ορισμένα πρότυπα που πρέπει να πληρούνται για να διασφαλιστεί ότι οι ηλικιωμένοι, λαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδα και υποστήριξη που πρέπει. Τα γεροκομεία ελέγχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες για να διασφαλιστεί ότι πληρούν ορισμένα πρότυπα περίθαλψης. Αυτά τα πρότυπα μπορεί να περιλαμβάνουν το επίπεδο στελέχωσης, την εκπαίδευση και τα προσόντα του προσωπικού, τα μέτρα ασφάλειας, την υγιεινή και την ποιότητα της περίθαλψης. Τέλος τα γηροκομείου πρέπει να διαθέτουν πολιτικές και διαδικασίες προστασίας προσωπικών δεδομένων και επίλυσης των παραπόνων από τους ηλικιωμένους.