Σήμερα το βράδυ, θα γιορτασθεί η Ανάσταση με ιδιαίτερη λαμπρότητα σ’ όλη την χώρα. Τα αναστάσιμα έθιμα ποικίλουν, ανάλογα με τον τόπο. Μερικά από τα παρακάτω είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της Ελλάδας.
Κέρκυρα: Μπότηδες
Στις 11 το πρωί μετά την πρώτη Ανάσταση, οι κάτοικοι της Κέρκυρας μαζεύονται στην κεντρική πλατεία του νησιού, Λιστόν, στην οποία ξεκινάει το έθιμο των μπότηδων. Κάτοικοι βγαίνουν στα μπαλκόνια τους με τεράστια πήλινα κανάτια που έχουν στενό στόμιο και δύο χερούλια στο πλάι (μπότηδες) και τα οποία πετούν στο δρόμο. Χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, επισκέπτονται την Κέρκυρα κάθε χρόνο το Πάσχα. Η παράδοση λέει πως αν πάρεις ένα κομμάτι από σπασμένο μπότη θα σου φέρει καλοτυχία.
Κρήτη: Το κάψιμο του Ιούδα
Λίγες ημέρες πριν από την Ανάσταση τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα τα οποία αφήνουν στην εκκλησία. Αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για το κάψιμο του Ιούδα. Λίγες ώρες πριν από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έξω από την εκκλησία σχηματίζεται η φουνάρα, μία μάζα δηλαδή από τα μαζεμένα ξύλα, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ένα σκιάχτρο που απεικονίζει τον Ιούδα, τον μαθητή του Χριστού που τον πρόδωσε για 30 αργύρια. Την στιγμή που ο παπάς το βράδυ θα αναγγείλει το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης η φουνάρα πιάνει φωτιά και ο Ιούδας πυρπολείται.
Χίος: Ρουκετοπόλεμος
Ο Ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο της Χίου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναστάσιμα έθιμα και αποτελεί ετήσια πασχαλινή παράδοση στο νησί. Από τη στιγμή που οι παπάδες των εκκλησιών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής – είναι ενορίες περίπου 400 μέτρα μακριά η μία από την άλλη – θα ψάλλουν το Χριστός Ανέστη εκατοντάδες ρουκέτες θα εκτοξευθούν και από τις δύο πλευρές με στόχο τα αντίπαλα καμπαναριά. Είναι έθιμο που θεωρείται ότι ξεκίνησε ήδη από την Οθωμανική εποχή. Στο τέλος του Ρουκετοπόλεμου, υποτίθεται ότι μετριούνται τα χτυπήματα στα καμπαναριά προκειμένου να αναδειχθεί η νικήτρια ενορία. Βεβαίως, κάθε χρόνο η κάθε ενορία υποστηρίζει πως νίκησε εκείνη, με αποτέλεσμα να δίνουν ραντεβού για την επόμενη Ανάσταση.
Λεωνίδιο: Αερόστατα
Στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στο Λεωνίδιο κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης, “βρέχει” φαναράκια. Με το που μεταφέρεται το νέο της Ανάστασης του Μεσσία η νύχτα γίνεται μέρα, καθώς εκατοντάδες φαναράκια σε σχήμα αερόστατου φωτίζουν τον ουρανό. Οι ενορίτες των πέντε εκκλησιών στέλνουν χιλιάδες φαναράκια προς τον ουρανό, κάνοντας ξεκάθαρο πως μετά το σκοτάδι έρχεται πάντα το φως.
Φθιώτιδα: Το άναμμα της σκλίδας
Ένα λιγότερο φαντασμαγορικό αλλά γεμάτο σημασία έθιμο έχουν στη Φθιώτιδα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ο Επίτροπος της εκκλησίας, παίρνει μια σκλίδα η οποία έχει αγιαστεί από τον αγιασμό των Φώτων και την ανάβει στο καμπαναριό. Ο αγιασμός από τα Φώτα σε συνδυασμό με το Άγιο Φως προστατεύει ολόκληρη την περιοχή που θα φωτίσει.