Οκτώ στους 10 επαγγελματίες δεν έχουν πρόσβαση στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς: Μια λεπτομέρεια -που όμως είναι ουσιαστική- κάνει τη διαφορά και αφήνει εκτός ρύθμισης τους περισσότερους οφειλέτες, καθιστώντας τη συγκεκριμένη «διευκόλυνση» ένα «δώρο – άδωρο», όπως υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Βάσει λοιπόν των όσων εκτιμά η αγορά, μεγάλο ποσοστό οφειλετών –υπολογίζεται σε περίπου 8 στους 10– δεν μπορεί να μπει στη νέα ρύθμιση των 72 ή 36 δόσεων, εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το enikonomia.gr.
Η λεπτομέρεια που αφήνει εκτός ρυθμίσεων 8 στους 10 επαγγελματίες
Βάσει των όσων ισχύουν, η νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά σε όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
Δηλαδή, στο πεδίο της νέας ρύθμισης υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 και επιπλέον ως τότε ήταν απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Όμως –σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις- το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπολόγισε καθόλου το δύσκολο διάστημα της πανδημίας και τα χρέη που «γεννήθηκαν» τότε.
Άρα ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών μένει εκτός της νέας ρύθμισης, ενώ η εκτίμηση είναι ότι και οι λίγοι που τελικά θα υπαχθούν, θα «πιεστούν» πάρα πολύ –σύμφωνα πάντα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών- εξαιτίας του «αλμυρού» κόστους των επιτοκίων: Το ποσοστό 4,38% για τις 36 δόσεις και 5,87% για τις 72 δόσεις είναι σίγουρα ένας επιπλέον «πονοκέφαλος», επισημαίνει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Ποιους αφορά η νέα έκτακτη ρύθμιση των 36- 72 δόσεων
Η νέα έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων ουσιαστικά υιοθετήθηκε από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να στηριχθούν, εκείνοι οι επαγγελματίες που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και του «φουσκωμένου» κόστους των λογαριασμών ρεύματος, αλλά και των υψηλών τιμών των καυσίμων, που έφεραν βέβαια και αυξημένα λειτουργικά κόστη.
Η ρύθμιση αφορά σε όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές και παράλληλα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ με το επιτόκιο για όσους επιλέξουν 36 δόσεις στο 4,37% και στο 5,87% για όσους επιλέξουν ρύθμιση σε 72 δόσεις.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021 ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν με τυχόν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.
Με 9 στους 10 οφειλέτες να χρωστούν στην εφορία έως 10.000 ευρώ και οκτώ στους δέκα στα ασφαλιστικά ταμεία έως 15.000 ευρώ, ήταν μάλλον αναπόφευκτο το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στην διαμόρφωση αυτής της πρότασης για την εξόφληση χρεών νοικοκυριών και επαγγελματιών και την διευκόλυνσή τους, μαζί βεβαίως με την απόφαση για αναβίωση των «παλαιών» ρυθμίσεων των 120 δόσεων.
Πώς «αναβιώνουν» οι 120 δόσεις
Όσοι λοιπόν έχασαν τις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν σε αυτές έως τις 31 Ιουλίου 2023, εφόσον καταβάλλουν δύο δόσεις.
Εφόσον ακολουθήσουν την οδό των ρυθμίσεων ναι μεν οι οφειλέτες θα δουν να αναβιώνουν όλα τα ευεργετήματά τους, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην έχουν νέα χρέη. Στην περίπτωση λοιπόν που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.